Uluslararası Türk Dünyası Eğitim Bilimleri ve Sosyal Bilimler Kongresi - Son Dakika
Güncel

Uluslararası Türk Dünyası Eğitim Bilimleri ve Sosyal Bilimler Kongresi

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman, Türkiye'nin, Avrupa'da yükseköğrenim alanında öğrenci sayısı yönünden ikinci ülke olduğun belirterek "Elbette sorunlarımız var ama yeni YÖK olarak, önümüze öncelikli olarak kalite konusunu koyduk." dedi.

02.12.2016 15:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman, Türkiye'nin, Avrupa'da yükseköğrenim alanında öğrenci sayısı yönünden ikinci ülke olduğun belirterek "Elbette sorunlarımız var ama yeni YÖK olarak, önümüze öncelikli olarak kalite konusunu koyduk." dedi.

Türk Eğitim-Sen ve Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği (UAESEB) tarafından, 2016 Hoca Ahmet Yesevi Yılı anısına düzenlenen, "Uluslararası Türk Dünyası Eğitim Bilimleri ve Sosyal Bilimler Kongresi", Antalya Kundu'da başladı. Kongreye 180'i Türk dünyasından olmak üzere 450 bilim adamı, YÖK üyeleri ve siyasi parti temsilcileri katıldı.

Prof. Dr. Şişman, açılış töreninde yaptığı konuşmada, günümüzde insani sorunların her geçen gün arttığına şahit olduklarını, modern sosyal bilimlerin insani sorunları çözmede yeterli olamadığını ve doğa bilimleri kadar başarılı olamadığını söyledi. Şişman, "Sosyal bilimler anlayışımızı yeniden inşa etmek durumundayız. Batı'dan ödünç aldığımız kavramlar, terimler, modeller, teorilerle kendi sosyal gerçeklerimizi ve sosyal problemlerimizi anlamamız ve çözmemiz mümkün değildir." dedi.

Türk dünyasının, kendi tarihi, kültürü ve değerlerinden beslenen sosyal model ve teoriler üretmek zorunda olduğuna değinen Şişman, "ithal eden değil, ihraç eden bir millet" olmak gerektiğine işaret etti.

Eğitim alanında kendi kalite standartlarını oluşturarak dünyayla yarışan, özgün modeller üreten bir Türk dünyasından söz etmek gerektiğini vurgulayan Şişman, şöyle devam etti:

"Başkalarının akredite ettiği eğitim sistemleri değil, kendi eğitim anlayışımızı, felsefemizi standartlarımızı oluşturarak, bunları başkalarına da ihraç edebilecek bir noktaya gelebilmemiz gerektiği kanaatindeyim. Türkiye'de yükseköğretim her geçen gün büyüyor. Bugün Avrupa'da yükseköğrenim alanında öğrenci sayısı yönünden ikinci ülke konumundayız. Elbette sorunlarımız var ama yeni YÖK olarak, önümüze öncelikli olarak, kalite konusunu koyduk. Yükseköğretim Kalite Kurulunu oluşturduk. Nicel problemleri bir tarafa bırakırsak önümüzde duran nitel yani kaliteyle ilgili sorunları ivedilikle aşmak durumundayız. Bununla ilgili birtakım konularda, kaliteyi, niteliği artırmak için tedbirler almaya çalışıyoruz."

"77 oturum yapılacak"

Türkiye Kamu-Sen, Türk Eğitim-Sen ve UAESEB Genel Başkanı İsmail Koncuk da birliklerinin zaman içerisinde sosyal ve kültürel alanda bugünden daha ileriye taşınmasını temenni ederek bu anlayışın pekiştirilmesi için üniversitelere büyük görev düştüğünü anlattı.

Hedeflerin büyütülmesi gerektiğine dikkati çeken Koncuk, "Türk dünyası asla ihmal edilebilecek bir alan değildir. Elbette yönümüz Avrupa, gelişmiş dünya olmalı ama biz kimlerle beraber yürüyebileceğimizi, kimlere rahat sırtımızı döneceğimizi iyi düşünerek, bütün politikalarımızı da bunun üzerine inşa etmek zorundayız." diye konuştu.

22 ülkeden 480 konuşmacının katıldığı kongrede 77 oturum gerçekleştirileceğini dile getiren Koncuk, kongreye bin 48 başvuru yapıldığını ancak komisyonlarının bunlardan 418'ini kabul edebildiğini bildirdi. Koncuk, kongrenin istişare ve eğitim bakımından önemli olduğunu aktardı.

BBP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Gürhan ise Ahmet Yesevi'nin tozlu raflardan indirilip yeni anlanmaya başlandığını söyledi. Türk coğrafyasının öz klasikleri olan Mevlana, Yunus Emre ve Ahmet Yesevi'nin batıda, Avrupa'da yankılandığını belirten Gürhan, "Eğer batı dünyası Yunus'un klasikleri için bizim tecrübelerimize başvurmasalardı Rönesans'ı gerçekleştiremeyeceklerdi." dedi.

MHP İl Başkanı Mustafa Aksoy da Ahmet Yesevi'yi yeniden okumak ve gelecek kuşaklara aşılamak gerektiğini vurguladı.

Kongre yarın sona erecek.

Uluslararası Türk Dünyası Eğitim Bilimleri ve Sosyal Bilimler Kongresi
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Uluslararası Türk Dünyası Eğitim Bilimleri ve Sosyal Bilimler Kongresi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement