Uluslararası Uyuşturucu Politikaları ve Halk Sağlığı Sempozyumu - Son Dakika
Güncel

Uluslararası Uyuşturucu Politikaları ve Halk Sağlığı Sempozyumu

Artmakta olan uyuşturucu madde bağımlılığı sorununa dikkatin çekilmesi, uyuşturucuyla mücadele stratejilerinin en üst düzeyde tartışılması ve küresel ölçekte çözüm geliştirilmesi amacıyla Türkiye Yeşilay Cemiyeti'nce düzenlenen sempozyum, başladı Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı İhsan Karaman: "Daha.

29.09.2014 13:29  Güncelleme: 11:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Yeşilay Cemiyeti Başkanı İhsan Karaman, "Daha önce kuruluşlarına önayak olarak destek verdiğimiz değişik ülke Yeşilayları'nın sayısı, 15'e ulaşmış olup, bu sempozyum sonrası eklenecek yeni ülkelerle Dünya Yeşilaylar Federasyonu'nu da 2015 yılı içinde kuracağımızı müjdelemek istiyorum" dedi.

Artmakta olan uyuşturucu madde bağımlılığı sorununa dikkatin çekilmesi, uyuşturucuyla mücadele stratejilerinin en üst düzeyde tartışılması ve küresel ölçekte çözüm geliştirilmesi amacıyla Türkiye Yeşilay Cemiyeti'nce düzenlenen sempozyum, WOW İstanbul Hotel&Convention Center'da başladı.

Sempozyumun açılış törenine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu katıldı.

Sempozyumda konuşan İhsan Karaman, uyuşturucuyla ilgili küresel ölçekteki bu etkinliğe ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Bağımlılıkla mücadelenin tek bir kurum veya mercinin görevi olmadığını belirten Karaman, bağımlılıkla mücadelede kamu, özel sektör veya sivil toplum kuruluşları gibi çok sayıda paydaşın ortak çalışmasının ve uzun soluklu bir programın tavizsiz uygulanması gerektiğini anlattı.

Karaman, uyuşturucuyla mücadele için 7 bakanlığın ve Yeşilay'ın ortak çalışması sonucu hazırladığı yeni eylem planının çok önemli bir gelişme olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Çağdaş toplumlarda halk sağlığına ilişkin sorunlar, devlet mekanizmasının sivil toplumun sinerjik çalışmasıyla aşılmaktadır. Her şeyi devletin düşünüp, planlayıp, uyguladığı bir anlayış, çağdaş demokratik toplumlarda terk edilmiş bir yönetişim tarzıdır. Başta Yeşilay olmak üzere sivil toplum kuruluşlarının uyuşturucuyla mücadele çabalarında yer alması, geleneksel devlet algılarının aksine bir 'acz' olarak değerlendirilmemeli, bu işbirliği kamuoyuna açık yüreklilikle deklare edilmelidir. Vatandaşlar da bu sivil toplum örgütlerine destek vermelidir."

"Bizim hala tükenmemiş umudumuz var"

"Madde bağımlılığıyla mücadele çabalarına sivil toplumun entegrasyonu, madde bağımlılığı konusunda talebi azaltmayı ve rehabilitasyon alanlarında daha hızlı sonuç almayı beraberinde getirecektir" diyen Karaman, yapılan saha araştırmalarının uyuşturucu madde kullanımının Türkiye'de ve dünyada son zamanlarda giderek yaygınlık kazandığını gösterdiğini hatırlattı.

Karaman, toplumların yıkılmasına ve çürümesine sebep olan uyuşturucunun tüketim çılgınlığı dikkate alınmadan anlaşılamayacağını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Uyuşturucuyla mücadeleyi tüketim kültürü, kapitalist ekonomi, insan hayatına dair anlam sorunsalı, toplumsal ve sınıfsal farklılaşma, şehirleşme ve sanayileşmenin getirdiği toplumsal karmaşa, eğlence kültürü, uyuşturucu ve alkol piyasasını elinde tutan sermaye ve suç örgütleriyle medyadan ve ayrıca modern insanın varoluşsal, sosyal ve psikolojik açmazlarından bağımsız düşünmek mümkün değildir. Dünya farklı bir yöne gidiyor. Birçok ülke ve toplum büyük bir açmazın içinde. Tarihi ve kültürel kökleri hala canlı olan, mensup olduğu ahlaki değerleri bir şekilde korumayı başarmış bir Türkiye'nin geleceği olan gençlerini koruması elzemdir. Bunun için hiçbir ideolojik ve politik ayrım yapmadan hep birlikte işbirliği yapmalı, memleketimizi ve gençlerimizi tüketim ve bağımlılık endüstrisinin kollarına düşmekten kurtarmalıyız. Dünyada bazı milletlerin ikinci bir şansı yok ama bizim hala gidilecek yolumuz, tükenmemiş umudumuz ve gerçekleştirilecek ideallerimiz var."

İstanbul Emniyet Müdürlüğü ile İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 2013'te ortaklaşa yapılan bir çalışmanın verilerini paylaşan Karaman, şöyle konuştu:

"İstanbul'da, çoğunluğu 9. sınıfta okuyan 32 bin öğrenciye bağımlılık yapan maddeleri az veya çok kullanma durumları soruluyor. Sonuçta, öğrencilerin yüzde 45'i sigara, yüzde 32'si alkol ve yüzde 9'u ise uyuşturucu madde ile tanıştığını ifade ediyor. Yüz yüze sorguda ortaya çıkan kullanım ve bağımlılık oranları gerçek rakamın daima birkaç puan altındadır. Yani liseli gençler arasında uyuşturucu maddeyi en az bir kez kullananların her 10 çocuktan biri olduğu aşikardır."

Karaman, bağımlılıkla mücadelede en sağlıklı ve doğru yolun ergen ve gençleri bu maddeyle hiç tanışmadan onları korumak olduğunun altını çizerek, bu konuda "aile" ve "okul"un temel rol oynadığını vurguladı.

"Dünya Yeşilaylar Federasyonu'nu kurulacak"

Ailelerle işbirliğine gidilerek çocukların ciddi bir manevi ve ahlaki bir eğitim almasının sağlanması gerektiğini belirten Karaman, bu konuda atılan olumlu adımları sevinçle karşıladıklarını söyledi.

Karaman, Yeşilay'ın alkol, tütün, madde, kumar ve teknoloji bağımlılığına karşı yürüttüğü çalışmaların devam edeceğini bildirerek, "Daha önce kuruluşlarına önayak olarak destek verdiğimiz değişik ülke Yeşilaylarının sayısı, 15'e ulaşmış olup, bu sempozyum sonrası eklenecek yeni ülkelerle Dünya Yeşilaylar Federasyonu'nu da 2015 yılı içinde kuracağımızı müjdelemek istiyorum" dedi.

-Sempozyum, 3 gün sürecek

"Önleyici Çalışmalar", "Okul Temelli Çalışmalar", "Tedavi ve Rehabilitasyon", "İnanç Temelli Yaklaşımlar" gibi başlıklarda devam edecek sempozyum süresince madde bağımlılığını konu alan 4 çalıştay gerçekleştirilecek.

Ulusal sınırları çok aşan, küresel bir felaket haline gelen uyuşturucu madde kullanımına karşı insanlığın ortak aklını harekete geçirmek için düzenlenen, 50 ülkeden 100 konuşmacının ve bin 500 kayıtlı misafirin katıldığı sempozyum, 3 gün sürecek.

Oluşturulan sempozyum sonuç kitabı, yaklaşık 5 bin adet bastırılarak Türkiye'deki üniversitelere, araştırma merkezlerine ve kütüphanelere dağıtılacak. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Uluslararası Uyuşturucu Politikaları ve Halk Sağlığı Sempozyumu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement