Uluslarası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı Açıldı - Son Dakika
Ekonomi

Uluslarası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı Açıldı

Uluslarası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı Açıldı

20. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından açıldı.

24.04.2014 15:56  Güncelleme: 15:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

20. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı (ICCI 2014), Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından açıldı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, bu yıl 20.'si düzenlenen Türkiye Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı'na (ICCI) konuk oldu. Açılışta bir konuşma yapan Bakan Yıldız, siyasi istikrarın sektörde önemine değinerek "Türkiye 30 Mart seçimlerinden önce 17 Aralık sonrasında özelleştirmeyle ilgili ihaleler açıldı. 19 firma dosya aldı hepsi de bunu biraz erteleyelim dedi. Neden olarak da siyasi iklim müsait değil, bize her şey olabilir dediler ve buradan yatırım yapmama kararı çıkabilirdi" dedi.

Türkiye'nin gerek siyasette gerekse enerji sektöründe gelgitler yaşamadığını belirten Taner Yıldız, "Türkiye gerek siyasette gerek enerji sektöründe git geller yapmadı. Öngörülerinde sabit nokta seçme gayretine girdi. Nükleer yapacağız dedik, dünyada tartışmalar var. Bugünkü para ile iki nükleer santrali 10 yıl önce başlayıp bitirseydik 7,6 milyar dolar daha az ithalat yapacaktık. Net ithalat 52 milyar dolar. Bunun yüzde 60 ı ulaştırma ile alakalı. Her birimiz araçlara biniyoruz. Türkiye'nin bu kadar büyümesine rağmen son 12 yıldaki yalnızca enerji ithalat oranları artmamıştır. Kalemler artmamıştır. Rakamlar artmıştır. Atatürk Barajı yerine Akkuyu Nükleer Santralini koymayacağız. İthal ettiğimiz doğalgazın yerine nükleeri koyacağız. Türkiye yenilenebilir enerji kaynaklarını artırma kararı aldı. Yerli kömür santralinin artırılması gerekiyor. ABD'de alınan karar Avrupa doğalgaz santrallerini etkiledi. Her problemin karşısında cesaret ve açık yüreklilikle yatırımcının problemi bizim problemimizdir. O parayı yatırmıştır ama biz sektörün sıhhatinden sorumluyuz. Nükleer güç santraline ortak alacağız, yüzde 5-10-20 yerli ortak alacağız. Kamunun bir miktar payı olabilir. Konya Karapınar'da dümdüz bir arazi var. Ufuk çizgisi kara ile havada birleşiyor. Oraya 3 bin mw güneş santrali için bölgeyi açacağız. Tarım arazileri 600 mw santrale 15 katı kadar talep geldi. 9 bin mw santral yaparım diyen yatırımcı geldi. 3 bin mw dünyanın en büyük santralini kuracağız oraya. Önemli, değerli bir rakam. Uluslararası yatırımcılar bize diyorlar ki verin burayı güneş santralleri ile alakalı her şeyi yapalım, burada elektrik üretelim diyorlar. Bu firmaların sayısı artacak. Rüzgar ile alakalı bir şeyler yapıyoruz" diye konuştu.

Bakan Yıldız Libya, Tunus, Mısır, Suriye ve son olarak Ukrayna'da yaşanan krizlerin şaşırılacak ve uzun süre düşünülecek bir kriz olmadığını ve benzer bir krizin 17 Aralık sürecinde Türkiye'de oluşturulmak istendiğini belirterek "Ukrayna krizi şaşıracağımız uzunca düşüneceğimiz kriz değil. Önceden öngörülen, bölgedeki siyasi istikrarsızlıkla beraber Libya, Mısır, Tunus, Suriye gibi Ukrayna gibi. Türkiye'de 17 Aralık ile oluşturulan benzer bir kriz. Biz müsaade etsek o ülkeler haline getirirlerdi Türkiye'yi. Kime zarar verirdi, siyasilere de 77 milyona da. Biz bundan söz ettiğimizde siyasi istikrarı şantaj olarak kullanmayın diyorlar yatırımcılar. Ama bu gerçek. Her sektör önemli ama bundan daha önemli olan o ülkedeki siyasi istikrardır. Siyasi istikrar olmadan senin bir çöpüne dahi teklif vermezler. Myanmar'da petrol var, oraya kaç yatırımcı gidiyor. Darbelerle uğraşıyor. Herkes istediği partiye oy verir. Doğru olan budur. Ama istikrara yüzde 100 sahip çıkacağız. Önümüzde Mayıs var. Bazı problemler var. Bu problemlerin üzerine gideceğiz" şeklinde konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Uluslarası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement