Ümit Kocasakal 17 Aralık Soruşturmasına Takipsizlik Kararını Değerlendirdi - Son Dakika
Güncel

Ümit Kocasakal 17 Aralık Soruşturmasına Takipsizlik Kararını Değerlendirdi

Ümit Kocasakal 17 Aralık Soruşturmasına Takipsizlik Kararını Değerlendirdi

İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, Tünel'de bulunan İstanbul Barosu'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

27.10.2014 15:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, Tünel'de bulunan İstanbul Barosu'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. 17 Aralık soruşturmasına verilen takipsizlik kararına değinen Kocasakal, "Bu soruşturma kapatılmamıştır, hukuken kapatılması da mümkün değildir. Yolsuzluk soruşturmasında verilen takipsizlik kararı hukukçuları ve kamuoyunu tatmin etmemiştir. Anılan kişilerin, yani bir takım bakan ve bakan çocuklarının masumiyet karinesi var. Herkes, onlara da saygı göstermek zorunda. Bu kişiler 'Suçludur' demek doğru değildir. Yeterli suç şüphesi varsa kamu davası açılarak bu suçların işlenip, işlenmediğinin yargı tarafından belirlenmesi de zorunludur. Takipsizlik kararı verilebilir. Bunda bir sıkıntı yok. Ama bu soruşturmalarda başından itibaren yaşananlar... Hatırlayalım yani bir gecede değişen yönetmelik, emniyetin yargıya meydan okuması. Bu bir 'Yeniçeri isyanıydı' aslında. Danıştay'ın iptal kararından sonra o dönemin başbakanı, Danıştay ve savcıları tehdit etmesi, Sulh ceza mahkemelerinin kaldırılarak, sulh ceza hakimlerinin yerine gelmesi, soruşturma savcılarının değiştirilmesi bu süreç verilmiş olan bu takipsizlik kararı üzerinde makul hatta somut delillere dayalı haklı şüpheler yaratıyor.

"HUKUKA AYKIRI DELİL DEĞERLENDİRMESİNİ SADECE MAHKEME YAPAR. SAVCININ YETKİSİ YOK"

Takipsizlik kararı veren savcı Ceza Muhakemeleri Kanunun'daki (CMK) açık hükümlere aykırı hareket ederek açık bir yetki ve görev aşımında bulunmuştur. Bu bir yetki ve görev gaspında bulunmuştur. Takipsizlik kararının en önemli dayanağı ne? Verilmiş olan dinleme ve teknik takip kararlarının hukuka uygun olmadığı dolayısıyla bunların hukuka aykırı delil olduğu. Bu değerlendirme yapılabilir. Bu değerlendirdirmeyi sadece hakim ya da mahkeme yapar. Savcının hakim yerine geçerek, yargının yerine geçerek böyle bir değerlendirme yapma yetkisi yok. Sistemsel anlamda bir savcının, bir hakim kararını içeriği itibariyle tartışma yetkisi yok" dedi.

"YETERLİ ŞÜPHENİN OLDUĞUNU KABUL ETMEK LAZIM"

Kocasakal, "Masumiyet karinesi söyledim ama burada el insaf bu kadar görüntü, bu kadar teknik takip görüntüsü, bu kadar ayakkabı kutusu karşısında herhaldeki kamu davasının açılması bakımından yeterli şüphenin olduğunu kabul etmek lazım. Bu suçun işlendiği anlamına gelmez. En azından bir yargılama yapılması gerekmez mi? Dolayısıyla gördüğünüz gibi kanuna aykırı olarak verilmiş yetki ve görev aşımını ifade eden karardır. Hukuksuz bir karardır. Takipsizlik kararı yargısal bir karar değildir. Nihai kesinliğe sahip bir karar değildir.

"KİMSE KENDİNİ KURTULMUŞ ZANNETMESİN"

Takipsizlik kararı verilmiş olsa dahi yeni bir delil ortaya çıkarsa ve zaman aşımı da dolmamışsa her zaman kamu davası açılması mümkün. Rüşvet suçunun zaman aşımı ne kadar? Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) 15 yıl. Kimse kendisini çok kurtulmuş zannetmesin. 15 yıl içerisinde devran döndüğünde, ama bunu kimse olumsuz anlamda anlamasın, yargı tam anlamıyla bağımsız hale geldiğinde bu dosya tekrar açılır. Kimse merak etmesin. Yargı bağımsız olursa, o kişiler bakımından da en büyük güvence olacaktır. Ortada kapatılmış olan bir dosya yoktur. Hukuken olması da mümkün değildir. Bu karar hukuka ve kanuna aykırı bir karardır" ifadelerini kullandı.

"BU NERESİNDEN BAKARSANIZ BAKIN BİR SKANDALDIR"

TBMM'de 4 eski bakanla ilgili yolsuzluk ve rüşvet iddialarını incelemek için kurulan soruşturma komisyonuna ilişkin soru üzerine Kocasakal, "Yargıdan şüpheli kaçırma süreci yaşandığını hepimiz görüyoruz. Şimdi ne acıdır ki bir zaman şüpheli olanlar şimdi tanık olarak dinleniyorlar. Bu neresinden bakarsanız bakın bir skandaldır. Savcılığın takipsizlik kararından önce bu dosyayı komisyona göndermesi gerekiyordu. Orada da bir anlamda soruşturma yürüyor. Ama ne oldu şimdi onlarında elini rahatlatmak, birdayanak oluşturmak üzerede bu kararı n verildiği görülüyor ve anlaşıyor. Dolayısıyla bundan bir sonuç çıkmaz" diye konuştu. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ümit Kocasakal 17 Aralık Soruşturmasına Takipsizlik Kararını Değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Antalya'da Rusya-Ukrayna savaşı sonrası yabancı akınıyla yükselen konut kira fiyatları normale döndü
    11:11 Antalya'da Rusya-Ukrayna savaşı sonrası yabancı akınıyla yükselen konut kira fiyatları normale döndü

    Rusya-Ukrayna savaşı sonrası Antalya'ya göç eden yabancıların artan konut kira fiyatlarına tepki göstermesiyle birlikte fiyatlar normale döndü. Pandemi döneminde inşaat sektörünün canlanması da fiyatların geri çekilmesine katkı sağladı. Antalya Emlakçılar, Oto Galericileri ve İş Takipçileri Odası Başkanı İsmail Çağlar, fiyatların yavaş yavaş aşağı inmeye başladığını belirtti ve 2024 yılında kira fiyatlarının enflasyona göre ilerleyeceğini söyledi.

  • Yozgat'ta dolandırıcılık suçundan aranan hükümlü yakalandı
    11:11 Yozgat'ta dolandırıcılık suçundan aranan hükümlü yakalandı

    Yozgat İl Jandarma Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, dolandırıcılık suçundan aranan bir hükümlü yakalandı. Hakkında kesinleşmiş hapis cezası bulunan Y.Ö., Yerköy ilçesinde gözaltına alındı. Hükümlü, jandarma tarafından yapılan işlemlerin ardından cezaevine teslim edildi.

  • Kars ve Ardahan'da Karın Ardından Soğuk Hava Etkili Oldu
    11:11 Kars ve Ardahan'da Karın Ardından Soğuk Hava Etkili Oldu

    Kars'ın Sarıkamış ilçesi ve Ardahan'da kar yağışının ardından soğuk hava etkisini gösterdi. Gece hava sıcaklığının sıfırın altında 10 dereceye düştüğü ilçede, araçların camları buz tuttu ve bina çatılarında buz sarkıtları oluştu. Belediye ekipleri, kar küreme çalışmalarına devam ederken, kızıl tilkilerin yiyecek bulmaya çalışması ve angutların dere kenarlarına gelmesi ise görüntülendi. Ardahan'da da gece hava sıcaklığı sıfırın altında 10 derece ölçülürken, buzlanma meydana geldi. Kağızman'a bağlı Günindi köy yolunun ulaşıma açılması için çalışmalar sürüyor.

  • Sivas'ta kırmızı ışıkta bekleyen kamyona arkadan çarpan araçta 5 kişi yaralandı
    11:10 Sivas'ta kırmızı ışıkta bekleyen kamyona arkadan çarpan araçta 5 kişi yaralandı

    Sivas'ın Şarkışla ilçesinde meydana gelen kazada, hafif ticari araç kırmızı ışıkta bekleyen kamyona arkadan çarptı. Kazada 5 kişi yaralandı ve olay yerine sağlık, itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi. Yaralılar hastaneye kaldırıldı ve kaza ile ilgili inceleme başlatıldı.

  • Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey Günde 10 Durakta
    11:10 Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey Günde 10 Durakta

    Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Mustafa Bozbey, günde 10 durak noktasına uğrayarak seçim çalışmalarını sürdürüyor. Bozbey, halkın coşkusunu görmekten güç alarak yorulmadan çalışacağını belirtti.

  • Vestel Artistik Cimnastik Dünya Challenge Kupası Yarın Başlıyor
    11:09 Vestel Artistik Cimnastik Dünya Challenge Kupası Yarın Başlıyor

    Vestel Artistik Cimnastik Dünya Challenge Kupası, Türkiye'de düzenlenecek. 27 ülkeden 108 sporcu, 29-31 Mart tarihleri arasında İbrahim Çolak Cimnastik Salonu'nda yarışacak. Türkiye'yi erkeklerde 9, kadınlarda ise 5 sporcu temsil edecek.

  • Tekirdağ'da Jandarma Uyuşturucu ve Ruhsatsız Tabanca Operasyonları Yaptı
    11:08 Tekirdağ'da Jandarma Uyuşturucu ve Ruhsatsız Tabanca Operasyonları Yaptı

    Tekirdağ'ın Muratlı ilçesinde Jandarma ekipleri, uyuşturucu madde ve ruhsatsız tabanca bulunduran şüphelilere yönelik operasyonlar düzenledi. Muratlı'nın Yeşilsırt Mahallesi'nde bir kişinin üzerinde uyuşturucu madde ve sentetik haplar ele geçirilirken, Aşağısevindikli Mahallesi'nde ise bir şahsın üzerinde ruhsatsız tabanca bulundu. Şüpheliler hakkında adli işlem başlatıldı.


Advertisement