Unesco Dünya Mirası Kentler Paneli - Son Dakika
Kültür Sanat

Unesco Dünya Mirası Kentler Paneli

Bursa Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle, UNESCO Dünya Mirası Bursa Günü etkinlikleri kapsamında "Kültürel Rotalar İçerisinde Unesco Dünya Mirası Kentler" başlıklı bir panel düzenlendi.

25.06.2016 16:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bursa Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle, UNESCO Dünya Mirası Bursa Günü etkinlikleri kapsamında "Kültürel Rotalar İçerisinde Unesco Dünya Mirası Kentler" başlıklı bir panel düzenlendi.

Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen panelde konuşan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ecdat yadigarı tüm eserleri hızla ayağa kaldırdıklarını, UNESCO Dünya Kültürel Mirası Listesi'ne girdikten sonra da çalışmaları daha ileriye götürebilmek için çalıştıklarını belirtti.

Daha önce Bursa surlarının ve 6 kapısının görülmediğini hatırlatan Altepe, "Şimdi 5 kapısını ortaya çıkardık ve 6'ncı kapı olan Kaplıca Kapı'ya sıra geldi. O dönemde hangi ocaklardan taşlar getirildiyse araştırıldı ve aynı yerden taşların alınarak surlar ayağa kaldırıldı." ifadelerini kullandı.

Başkan Altepe, Arkeopark'ta 300 senelik Osmanlı köyü, 8 bin 500 senelik neolotik dönem kalıntıları olduğunu, burada ziyaretçilerin adeta bir "zaman tüneli"nde gezebileceğini söyledi.

Müze çalışmalarında da son aşamaya geldiklerine değinen Altepe, şunları kaydetti:

"Ecdat mirası tüm eserler için çalışmalar başlattık. Cumalıkızık köyü, Yıldırım Külliyesi, Yeşil Külliyesi, aşevi ve Hanlar Bölgesi gibi birçok eserde yenileme faaliyetlerinde bulunduk. İlk günden itibaren çarşı bölgesine girdik. Hala çarşıdan çıkamadık. Restore etmediğiniz en ufak alanı kalmadı. Eskiden bir hanın restorasyonu 20-30 sene sürdüğü için göreve geldiğimizde esnafı çalışmalar konusunda bir süre ikna edemedik. İşe başladıktan sonra kısa sürede bitirdik. Kapısı kapatılan hanların ve hamamları tekrar canlandırdık. Göreve geldiğimizde 4 müzemiz vardı. Şimdi 15 müzemiz bulunuyor. İki sene içerisinde açacağımız 10 müze var. 10. senemizde Büyükşehir Belediyesi olarak 25 müzemiz olacak. Türkiye'de son dönemde açılan 42 müze de Bursa'nın danışmanlığında açıldı. Somut mirasın yanında somut olmayan miras ilgili faaliyetlerimizle de örnek olduk. 300'ü aşan eserimiz oldu. Bursa, yolların kesiştiği yerdir. Bursa'nın hangi sokağına girerseniz başka şehir ve ülkeye çıkar."

Daha sonra oturum başkanlığını Alan Başkanı Prof. Dr. Neslihan Dostoğlu'nun yaptığı "Kültürel Rotalar İçerisinde UNESCO Dünya Mirası Kentler Paneli"ne, Şehir Planlamacısı Esra Karataş, Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcisi Umut Özdemir, Prof. Dr. Amir Pasic ve Dr. Caroline Finkel konuşmacı olarak katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Unesco Dünya Mirası Kentler Paneli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Mert Demir konser verdi
    00:13 Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Mert Demir konser verdi

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında şarkıcı Mert Demir, Seyhan Nehir kıyısındaki Merkez Park'ta konser verdi. Konserine çok sayıda kişi katıldı ve Demir'in sevilen şarkılarına müzikseverler eşlik etti. Performansı alkışlanan Demir, dinleyiciler tarafından ilgiyle takip edildi.

  • 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali Başladı
    00:03 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali Başladı

    Hüseyin Başkadem'in Genel Sanat Yönetmenliğini yaptığı 23. Afyonkarahisar Klasik Müzik Festivali, Afyonkarahisar Yeni Müzesi'nde başladı. Festivalin açılış konserinde Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası ve solist kemancı Çekyalı Daniel Matejca sahne aldı. Festival, Çekyalı besteci Antonin Dvorak'ın ölümünün 120. yılı anısına gerçekleştirildi. Festival kapsamında okul söyleşileri de düzenleniyor. Festival, 23 Nisan'da sona erecek.

  • Tayfun Pirselimoğlu'nun 'Tuhaf Zamanlar' Sergisi İstanbul'da Açıldı
    22:38 Tayfun Pirselimoğlu'nun 'Tuhaf Zamanlar' Sergisi İstanbul'da Açıldı

    Yönetmen, yazar ve ressam Tayfun Pirselimoğlu'nun 'Tuhaf Zamanlar' adlı kişisel sergisi, İstanbul Concept Gallery'de ziyaretçilere açıldı. Sergi, Pirselimoğlu'nun tuhaflıklar üzerine kurulu resimlerini içermekte olup, sanatçı tuhaflığın kendisindeki karşılığını bulmaya çalıştığını ifade etti. Sergi, 16 Mayıs tarihine kadar ziyaret edilebilir.

  • Prag Filarmoni Nefesli Beşlisi, Ankara Müzik Festivali'nde konser verdi
    22:34 Prag Filarmoni Nefesli Beşlisi, Ankara Müzik Festivali'nde konser verdi

    Sevda-Cenap And Müzik Vakfı tarafından düzenlenen 38. Uluslararası Ankara Müzik Festivali kapsamında Prag Filarmoni Nefesli Beşlisi konser verdi. Çankaya Sahne'deki konserde, Jiri Sevcik, Vladislav Borovka, Jan Brabec, Vaclav Fürbach ve Mikulas Koska'nın yer aldığı topluluk, Mozart, Farkas, Bizet, Dvorak ve Hallam'ın eserlerini seslendirdi. Prag Filarmoni Nefesli Beşlisi üyeleri, ulusal ve uluslararası yarışmalarda birçok ödül kazanmıştır ve birçok önemli orkestrada görev almaktadır.

  • ENKA Sanat, 23 Nisan'da iki özel dijital içerik sunacak
    22:09 ENKA Sanat, 23 Nisan'da iki özel dijital içerik sunacak

    ENKA Sanat, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kapsamında, ENKA Sahne Gala Konseri ve Sihirli Karpuz Müzikali adlı iki özel dijital içerik sunacak. Konserde genç yetenekler sahne alırken, müzikal çocukları İpek Yolu'nun müziğine ve kültürüne dair büyülü bir yolculuğa çıkaracak.

  • İş Sanat, Latif Demirci'yi sergiyle anıyor
    21:59 İş Sanat, Latif Demirci'yi sergiyle anıyor

    İş Sanat, karikatürist Latif Demirci'nin yarım asırlık sanat hayatını anlatan bir sergi düzenliyor. Sergi, Demirci'nin eserlerini, çizgi karakterlerin maceraları, yayımladığı kitaplar ve farklı çalışmalarıyla birlikte kronolojik ve tematik bir düzen içinde sunuyor. Ayrıca sergide, unutulmaz kahramanların yanı sıra günlük gazete karikatürlerinden örnekler de yer alıyor. Sergi, 30 Haziran'a kadar ziyaret edilebilir.

  • Turizm Haftası Kortej Yürüyüşü Rize'de Renkli Görüntülere Sahne Oldu
    21:39 Turizm Haftası Kortej Yürüyüşü Rize'de Renkli Görüntülere Sahne Oldu

    Rize'de düzenlenen 'Turizm Haftası' etkinlikleri kapsamında il merkezinde gerçekleştirilen kortej yürüyüşü renkli görüntülere sahne oldu. Protokol, sporcular, öğrenciler ve vatandaşların katıldığı yürüyüşte Rize kültürünü yansıtan ürünler ve kıyafetler sergilendi. Rize Belediye Başkanı Rahmi Metin, turizmle ilgili olarak 12 ay boyunca faaliyetlerin devam edeceğini belirtti ve Rize'nin turizm şehri olma hedefine vurgu yaptı.

  • Edremit Sosyal Dayanışma Merkezi'nde Kadın Kursiyerlerin Ürünleri Sergilendi
    21:26 Edremit Sosyal Dayanışma Merkezi'nde Kadın Kursiyerlerin Ürünleri Sergilendi

    Edremit Kaymakamı Ahmet Odabaş, Edremit Sosyal Dayanışma Merkezi (SODAM) projesi kapsamında kadın kursiyerler tarafından hazırlanan el emeği ürünlerin sergilendiği etkinliğe katıldı. Sergide başarılı olan kursiyerlere sertifikaları verildi.


Advertisement