Unesco Gençlerinden İznik İncelemesi - Son Dakika
Güncel

Unesco Gençlerinden İznik İncelemesi

Unesco Gençlerinden İznik İncelemesi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 2014 yılında Dünya Mirası Geçici listesine alınan Bursa'nın İznik İlçesi'nde, UNESCO Gençlik Formu'nda yer alan 21 ülkeden gelen 30 genç, incelemelerde bulundu.

07.07.2016 12:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından 2014 yılında Dünya Mirası Geçici listesine alınan Bursa'nın İznik İlçesi'nde, UNESCO Gençlik Formu'nda yer alan 21 ülkeden gelen 30 genç, incelemelerde bulundu. Gençler, İznik'in tarih, doğa ve tarımıyla bir bütün olarak korunması gerektiğini bildirerek, imar konusunda uyarıda bulundular.

UNESCO 2 yıl önce, Osmanlı İmparatorluğu'nun Doğuşu temasıyla; Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi, Sultan Külliyeleri ve Cumalıkızık ile UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alındı. Bu başarının ardından İznik için de yapılan başvurular incelenerek, tarih ve doğa harikası ilçe de geçici listesine eklendi. Uzun soluklu bir inceleme dönemi kapsamında dün UNESCO Gençlik Formu Simülasyon ekibinde yer alan 21 ülkeden gelen 30 genç İznik'e geldi.

Ekip, İznik gezisine Bayraklı Dede diye bilenen Abdulvahap Türbesi'nden kuşbakışı ilçeyi ve aynı adı taşıyan gölü inceleyerek başladı. Ardından Roma Tiyatrosu, Ayasofya ve Yeşil Camii, Birinci Murat Hamamı, Süleyman Paşa medresesi ve İznik müzesini dolaşan ekip, geçtiğimiz aylarda definecilerden kurtarılan müze bahçesindeki lahit hakkında bilgi aldılar.

İznik'in tarihi zenginlikleri ve yapılaşma durumu hakkında Belediye Başkan Yardımcısı Necati Tosun ve Müze Müdür Vekili Mehmet Hasan Bozkurt'tan bilgi alan gençlerin incelemelerinin ardından hazırlayacakları simülasyonlar, Dünya Mirası Komitesi'ne sunulacak.

Sadece tarihsel mirasın değil, şehrin bütünlüğünü korumanın çok önemli olduğuna değinen forum ekibindeki gençler, "İznik, sur içerisinde kentsel yapıları ve tarihsel yapıları ile özgün bütünlüğünü korumalı. Bunların silüeti bozulmamalı. Yüksek binalar olmamalı. Bu sur dışı için de geçerli. İznik'e sur dışından bakıldığında zeytin bahçeleri ile özdeştiğini görmekteyiz. Bunların korunması gerek. Sur dışında bazı bölgeler imara açılmış. Bu da evrensel değerleri etkiler. Sıkıntı verici diyerek, daha fazla dezenformasyona uğramamalı. Bunlar yapılmaz, imar kontrol altına alınmazsa Dünya Mirası Listesi'ne girmek hayal olur" değerlendirmelerinde bulundular.

- İznikbursa

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Unesco Gençlerinden İznik İncelemesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement