"UNESCO Kararı Büyük Bir Moral, Güç ve Cesaret Verdi" - Son Dakika
Güncel

"UNESCO Kararı Büyük Bir Moral, Güç ve Cesaret Verdi"

"UNESCO Kararı Büyük Bir Moral, Güç ve Cesaret Verdi"

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak ile Fırat Anlı, UNESCO kararının büyük bir moral, güç ve cesaret verdiğini söyledi.

06.07.2015 15:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri'nin UNESCO'nun 39. Dünya Kültür Miras Komitesi Toplantısı'nda dünya mirası olarak tescillenmesi ve koruma şemsiyesi altına alınması üzerine Eş Başkanlar, toplantı salonunda teşekkür konuşması yaptı.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, konuşmasında "Büyük sular, büyük kültürler doğurur" sözüne atıfta bulanarak, bu sözün tarihte haklılığı kanıtlanmış en güçlü söz olduğunu kaydetti. Yukarı Mezopotamya kültürlerinin ev sahibinin Dicle nehri olduğunu, Diyarbakır'ın da Dicle'nin hayat verdiği çok kültürlü, çok inançlı, çok katmanlı, binlerce yıldan beri kesintisiz yaşamın devam ettiği bir kent olduğunu ifade eden Kışanak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çağdaşı birçok kent, antik kentler arasına karışırken Diyarbakır, günümüzde de hayatın bütün coşkusuyla devam ettiği, yaşayan bir kenttir. Bu kadim kentin sırları surlarında saklıdır. Hevsel Bahçeleri de bu sırların anası gibi, tarih boyunca kadim kenti ve kültürleri besleyen ana kaynak olmuştur. Mın navê xwe kola lı bırcên Diyarbekir (Ben adımı kazıdım Diyarbakır burçlarına) dizelerinde de ifade edildiği gibi; birçok medeniyet, birçok kültür Diyarbakır Surlarına adını yazmıştır. Bugünden itibaren UNESCO da, Diyarbakır Surlarına adını kazımış oldu. Bu gün alınan bu kararla, tüm insanlığın mirası olan Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri sizlerin huzurunda ve şahitliğinde bizlere emanet edilmiştir" dedi.

Kışanak: Gözümüz Gibi Koruyacağız

UNESCO Komitesi'ne "Güveninize layık olacağız. Surlara, tarihe, insanlık değerlerine layık olmak için çalışacağız." diye seslenen Kışanak, Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri dosyasının hazırlanma sürecini anlattı. Kışanak, sözlerine şöyle devam etti: "Bundan sonra da bu eşsiz mirası gözümüz gibi koruyacağımıza hiç şüpheniz olmasın; çünkü tüm insanlığın bize emanetidir. Böyle bakacağız ve gereken her türlü koruma tedbirini alacağız. Bu karar sadece Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçelerini korumak için değil yanı başımızda tehdit altındaki bütün kültürleri, bütün tarihi mirasları korumak için bize güç ve cesaret verdi. Biz bilgimizi, tecrübemizi bütün kültürel miras alanlarıyla paylaşacağız." Ortadoğu'da korkunç bir savaşın yaşandığını, tüm insanlık değerlerinin tehdit altında olduğu bir dönemde Diyarbakır'ın barış kenti olmaya devam edeceğini söyleyen Kışanak, "Bu savaşların sona ermesi, tüm kültürel değerlerin yan yana ve birlikte barış içerisinde yaşaması için gayret edip çalışacağız." dedi. Kışanak, elbirliğiyle çalışan tüm kurumlara teşekkür etti.

Anlı: Büyük Bir Moral Oldu

Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı ise komiteye Diyarbakır halkı adına teşekkür etti. Alınan kararın çok büyük bir moral ve destek kaynağı olduğunu kaydeden Anlı, şöyle konuştu: "Bizden sonrakilere de çok kimlikli, çok kültürlü, çok inançlı ve herkesin kendi kimliği ile barış içinde yaşadığı bir şehri bırakmak istiyoruz. Diyarbakır'ın 4 kapısının açık olduğu gibi yüreğimizin kapıları da sizlere açıktır. Bütün herkesi Diyarbakır'daki kültürel mirası yerinde görmek için davet ediyoruz. Aldığınız bu karar yüz binlerce insanı bu gece büyük bir mutlulukla kendi kendine sahip çıkmasına vesile olacaktır. Ben emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."

Diyarbakır'ın UNESCO yolculuğu

Diyarbakır'da tarihi, kültür ve doğal değerlerin korunmasına yönelik çalışmalar 1999 yerel seçimlerini HADEP'in kazanmasıyla başladı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, 54 belediyenin içinde olduğu tarihi kente sahip belediyelerle birlikte 22 Temmuz 2000 yılında Tarihi Kentler Birliği'ni kurdu. 2000 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alındı. 2001-2002 yıllarında tarihsel kültürel mirası korumaya yönelik Diyarbakır Surlarının etrafı kaçan yapılardan temizlenip düzenlenerek halkla buluşması sağlandı. Çalışma Cumhurbaşkanlığınca da ödüle layık görüldü. Surların açığa çıkarılmasıyla tarihi kültürel miras görünür kılındı. Diyarbakır Surları Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alındı, UNESCO'yla diyaloglara başlandı. Süreç, 2011 yılında Alan Sınırının tespit edilip Bakanlık tarafından onaylanmasıyla devam etti.

Ağustos 2014'te resmi adaylık süreci başlatıldı

2012 yılında UNESCO sürecini başlatmak ve bununla bağlantılı Alan Yönetim Planı'nın hazırlanmasını sağlamak üzere Alan Yönetim Birimi kuruldu. Adaylık dosyası Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri adıyla Şubat 2014 tarihinde, Alan Yönetim Planı ise Ağustos 2014'te Kültür Bakanlığı aracılığı ile Dünya Miras Merkezi'ne iletilerek resmi adaylık süreci başlatıldı.

Almanya'nın Bonn şehrinde toplanan UNESCO 39. Dünya Miras Komitesi toplantısında 4 Temmuz 2015 tarihinde yapılan oylamada Diyarbakır Surları ile Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj Alanı ülkemizin 14. miras alanı olarak UNESCO Dünya Miras Listesi'ne dahil edildi. Diyarbakır'ın dünya kenti olduğu böylece tescil edilmiş oldu.

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel 'UNESCO Kararı Büyük Bir Moral, Güç ve Cesaret Verdi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement