Unıcef'ten Savaş Mağduru Çocukların Hikayeleri - Son Dakika
Güncel

Unıcef'ten Savaş Mağduru Çocukların Hikayeleri

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Suriye'deki savaştan etkilen 8 milyon çocuğun durumunu dünyaya daha etkili şekilde duyurmak amacıyla açtığı sitede çocukların hikayelerine yer veriyor.

09.02.2016 14:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Suriye'deki savaştan etkilen 8 milyon çocuğun durumunu dünyaya daha etkili şekilde duyurmak amacıyla açtığı sitede çocukların hikayelerine yer veriyor.

UNICEF, "kayıp jenerasyona hayır" anlamına gelen "nolostgeneration" adlı sitesinde savaş mağduru çocukların hikayelerinin anlatıldığı kısa videolara yer verdi.

Videolardan birinde Suriye'deki savaşta tek bacağını kaybetmiş 12 yaşındaki Saja isimli bir kız çocuğu kendi hikayesini anlatıyor.

Saja, Suriye'deki savaş sırasında arkadaşlarının öldüğünü ve kendisinin de tek bacağını kaybettiğini belirtiyor. Okulunun uzak olduğunu ve giderken bazen çok yorulduğunu belirten Saja, yine de okula gitmeyi çok sevdiğini söylüyor. Videoda koltuk değnekleriyle futbol oynayan Saja, top oynamayı çok sevdiğini ve topla oynarken "sanki hiç bir şeyi kaybetmemiş" gibi hissettiğini dile getiriyor.

Sitede yer alan kısa bir animasyonda ise 7 yaşındaki Melek'in ailesiyle Suriye'den çıktığı zorlu yolculuk anlatılıyor. "Bazı hikayeler çocuklar için değildir" sloganıyla başlayan animasyonda, küçük bir teknede dalgalar arasındaki yolculuğunu anlatan Melek, teknelerinin su almaya başladıktan sonra hissettiklerini anlatıyor. Yolculuk sırasında çok korktuğunu ifade eden Melek, çizgi filmin sonunda ise denizin ortasındaki teknede yapayalnız görünüyor. Melek, "(Suriye'de) çok fazla arkadaşım vardı. Şimdiyse kimse kalmadı" ifadesini kullanıyor.

UNICEF'in sitesinde yer alan bir başka gerçek yaşam hikayesinde ise Halep'te yaşayan 4 yaşındaki Esra ve 3 yaşındaki erkek kardeşi Velid'in durumları ele alınıyor. Esra, kardeşinin hep hasta olduğunu ve onun bir an önce sağlığına kavuşmasını istediğini belirtiyor. Soğuk havalarda zorlandıklarını söyleyen Esra'nın babası, çocukları için ellerinden geleni yaptıklarını fakat kışın zorlu koşullarından çocuklarını yeterince koruyamadıklarını vurguluyor.

UNICEF'ten Dr. Haldun Esad, savaştan zarar görmüş binalarda yaşamaya çalışan çocukların soğuk havaya maruz kaldığını ve üst solunum yolu enfeksiyonlarıyla mücadele ettiğini belirtiyor.

Hikayede Esra ve Velid'in, UNICEF'in bölgede giysi, battaniye yardımında bulunduğu 600 bin çocuktan ikisi olduğuna işaret ediliyor.

UNICEF'in kendilerine verdiği kalın giysilerle ilgili Esra, "Çok mutluyum, bu giysiler içinde artık kardeşim bir daha hastalanmaz diye ümit ediyorum" şeklinde konuşurken Velid ise UNICEF tarafından kendisine verilen eldivenle ilgili, "Bu benim şimdiye kadar aldığım ilk hediye" ifadesini kullanıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Unıcef'ten Savaş Mağduru Çocukların Hikayeleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement