Unıtwın/unesco Kürsüleri 2. İstişare Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Unıtwın/unesco Kürsüleri 2. İstişare Toplantısı

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, uluslararası camianın, Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılar konusunda yaptıklarına yeterince katkıda bulunmadığına işaret ederek, "30 bin, 35 bin, 50 bin Suriyeli sığınmacıyı kabul etmiş olan ülkeler yaptıklarını abartılı cümlelerle anlatırlarken ne yazık ki Türkiye'nin kabul ettiği 3 milyon Suriyeli ve eğitim bekleyen 830 bin genç, çocuk ve bizim eğitime aldığımız 330 bin öğrencinin uluslararası dikkatlerin uzağında kaldığını bu vesileyle gördük." dedi.

22.04.2016 12:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, uluslararası camianın, Türkiye'nin Suriyeli sığınmacılar konusunda yaptıklarına yeterince katkıda bulunmadığına işaret ederek, "30 bin, 35 bin, 50 bin Suriyeli sığınmacıyı kabul etmiş olan ülkeler yaptıklarını abartılı cümlelerle anlatırlarken ne yazık ki Türkiye'nin kabul ettiği 3 milyon Suriyeli ve eğitim bekleyen 830 bin genç, çocuk ve bizim eğitime aldığımız 330 bin öğrencinin uluslararası dikkatlerin uzağında kaldığını bu vesileyle gördük." dedi.

Bakan Avcı, bir otelde düzenlenen UNITWIN/UNESCO Kürsüleri 2. İstişare Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, UNESCO Türkiye Milli Komisyonunun son yıllarda büyük bir atılım içinde olduğunu ifade etti.

Üniversitelerdeki UNESCO kürsülerinin sayısının 3'ten 8'e çıktığını bildiren Avcı, "Çalışmaları devam eden 4 üniversitedeki girişimler de sonuçlandığı zaman, UNESCO kürsü sayımız 12'ye ulaşmış olacak." bilgisini paylaştı.

Avcı, UNESCO kürsülerinin her birinin işlevlerinin çok önemli olduğunu, ancak günümüzde yaşanılan koşullar nedeniyle birinin çok büyük bir aciliyet kazandığını vurguladı.

Bu kürsünün göç ile mülteciler sorunuyla ilgilenmesinin ve UNESCO ideallerini karşı karşıya kalınan bu problem çerçevesinde hayata geçirilmesi için çalışmalar yapmasının çok önemli olduğunu dile getiren Avcı, "Bu konuya ilişkin başkanın verdiği bilgiye göre Hacettepe Üniversitesinde zaten bu konularda çalışmakta olan merkezin, bir UNESCO kürsüsüne evrilmesiyle Türkiye bu alanda bugüne kadar yaptıklarını hem daha iyi anlatabilecek hem de bundan sonra yapacaklarını daha geniş bir uluslararası katılımla yapacak." diye konuştu.

Türkiye'de 3 milyona yakın Suriyeli sığınmacının bulunduğunu hatırlatan Avcı, şöyle dedi:

"Bunların aşağı yukarı 3'te 1'i de eğitim öğretim çağında olan çocuklar ve gençler. Dolayısıyla bu gençler, bu çocuklar, UNESCO idealleri doğrultusunda yapılacak çalışmalar için bekliyorlar. Ne yazık ki bugüne kadar uluslararası camia, bizim Türkiye olarak bu konuda yaptıklarımıza yeterince katkıda bulunamadı. UNICEF'in ve dolayısıyla da onunla irtibatlı bazı sivil toplum kuruluşlarının yaptıklarını görmezlikten geliyor değiliz ama geçtiğimiz hafta Brüksel'de yapılan Avrupa Konseyi Eğitim Bakanları Konferansı'nda da vurguladığım gibi 30 bin, 35 bin, 50 bin Suriyeli sığınmacıyı kabul etmiş olan ülkeler, yaptıklarını abartılı cümlelerle anlatırlarken, ne yazık ki Türkiye'nin kabul ettiği 3 milyon Suriyeli ve eğitim bekleyen 830 bin genç, çocuk ve bizim eğitime aldığımız 330 bin öğrencinin uluslararası dikkatlerin uzağında kaldığını bu vesileyle gördük. Burada da bir kez daha, UNESCO idealleri açısından da bu konunun ne kadar önemli olduğunu vurgulama ihtiyacını duyuyorum. İnşallah kurulacak bu kürsülerden birinde biz özellikle bu konunun ayrıntılarını çalışma imkanını bulacağız."

Aday öğretmenlere UNESCO seminerleri başlıyor

Milli Eğitim Bakanlığının UNESCO Milli Komisyonu ile ilişkili ve pek çok sorunun da ortak çözüm adresi olduğunu aktaran Avcı, UNESCO'nun ne olduğunu, neyi, nasıl yaptığını öğretmenlerin, öğrencilerin ve velilerin bilmesi gerektiğini söyledi.

Bu bakımdan UNESCO Milli Komisyonunun yürürlüğe koyduğu burs programını çok yararlı bulduğunu, yakında komisyonla yeni bir programı da birlikte gerçekleştireceklerini bildiren Avcı, bunun şubat ayında ataması yapılan 30 bin öğretmenle ilgili olduğunu aktardı.

Öğretmenlerin yetiştirme sürecinde, atandıkları okullarda göreve başlamadıklarını, deneyimli öğretmenler nezaretinde sınıflara gözlemci olarak katıldıklarını hatırlatan Avcı, şu değerlendirmede bulundu:

"UNESCO Milli Komisyonu ile yaptığımız ön anlaşma ile önümüzdeki günlerde Ankara'da, İstanbul'da, İzmir'de eğitimde olan öğretmenlerimiz UNESCO konusunda da seminerlere katılacaklar. Milli Komisyon Başkanımız ve önereceği hocalarımız, UNESCO'nun yaptıkları, yapacakları konusunda öğretmenlerimizi bilgilendirecekler."

Bakan Avcı, Dünya Miras Komitesinin temmuz ayında İstanbul'da toplanacağını ve burada UNESCO kürsülerinin deneyimlerini paylaşacaklarını da bildirdi.

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu kendi binasına taşınacak

UNESCO'nun 3. istişare toplantısının kendi binasında yapılacağını da dile getiren Avcı, "Bugün itibarıyla Maliye Bakanlığından onay çıktı. Dolayısıyla UNESCO Türkiye Milli Komisyonunun kendine ait bir binası olacak ve bundan sonraki çalışmalarını daha rahat ve ferah ortamlarda bu çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Şimdiden hayırlı olmasını diliyorum." dedi.

UNESCO Türkiye Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz da bu yıl İstanbul'da yapılacak Dünya Miras Komitesi toplantılarında, dünyadaki UNESCO kürsülerinin deneyimlerinin paylaşılacağını aktardı.

Somut olmayan kültürel mirasla ilgili kurulum çalışmalarını tamamlayan Meksika, Portekiz ve Belçika'da 3 üniversitede kürsünün bulunduğunu ifade eden Oğuz, bugünkü toplantıda Meksika dışındaki diğer iki kürsünün temsilcilerinin bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Unıtwın/unesco Kürsüleri 2. İstişare Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement