Üniversite Öğrencisi Özgecan'ın Öldürülmesi - Son Dakika
Güncel

Üniversite Öğrencisi Özgecan'ın Öldürülmesi

Mersin'in Tarsus ilçesinde üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın öldürülmesi, çeşitli illerde düzenlenen gösterilerle protesto edildi.

18.02.2015 23:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mersin'in Tarsus ilçesinde üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın öldürülmesi, çeşitli illerde düzenlenen gösterilerle protesto edildi.

Aksaray'da Üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın öldürülmesi, Aksaray Beşiktaşlılar Derneği üyeleri tarafından protesto edildi.

Kent merkezinde bir araya gelen Aksaray Beşiktaşlılar Derneği üyesi bir grup, "Özgecan Ölmedi Kalbimizde Yaşıyor" ve "Çarşı, Kadına Şiddete Karşı" şeklindeki slogan attı. Gruptakiler, daha sonra Aslan için saygı duruşunda bulundu.

Aksaray Beşiktaşlılar Derneği Başkanı Bilgehan Coşkuner, yaptığı açıklamada, Özgecan'ın katledilmesinin üzüntüsü içerisinde olduklarını söyledi.

Kadına şiddetin son bulması için bir araya geldiklerini ifade eden Coşkuner, "En azından bir dakikalık saygı duruşunda bulunarak insani görevimizi yapmak istedik. Adaletten bahsediyoruz ama verilen kararların yeterli olmadığını düşünüyoruz. O yüzden kadına şiddetin son bulmasını istiyoruz" dedi.

Muş

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Muş Kadın Meclisi üyeleri, üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın öldürülmesini protesto etti.

Belediye Meydanı'nda bir araya gelen KESK Muş Kadın Meclisi üyesi kadınlar, ellerinde meşalelerle slogan atarak belediye önünden İstasyon Caddesi'ni takip ederek eski Kadın Doğum Hastanesi önüne kadar yürüdü.

Burada grup adına basın açıklamasını okuyan Aizer Kavşut, Özgecan Aslan'ın öldürülmesini kınadıklarını, cinayetlerin son bulmasını istediklerini söyledi.

Kadın katillerinin ve kadına şiddet uygulayanların en ağır cezaya çarptırılması gerektiğini ifade eden Kavşut, "Bu sağlanana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Kadına yönelik şiddetin tüm biçimlerini ortadan kaldırmak için bize düşen, sesimizi yükselterek, uğruna mücadele ederek, evlerimizden ve iş yerimizden başlayarak hayatımızın her alanında kadın erkek eşitliğini sağlamak ve bu bilinci yaygınlaştırmaktır" ifadelerini kullandı.

Kavşut'un açıklamasının ardından gruptakiler dağıldı.

Bartın

Bartın'da KESK Kadın Meclisi'nin düzenlediği eylemde, Özgecan Aslan'ın öldürülmesini protesto ederek yürüyüş yaptı.

Yukarı Çarşı Meydanı'nda toplanan ve ellerinde meşaleler taşıyan grup, "Hepimiz Özgecan'ız", "Yasta değil isyandayız", "Kadına uzanan eller kırılsın", "Kadın, yaşam, özgürlük" sloganları atarak Hükümet Caddesi'ne yürüdü.

Burada grup adına konuşan Eğitim-Sen Bartın Şubesi Kadın Sekreteri Selma Setan, Özgecan'ı öldürenler gibi, nice çocuğun hayatını karartan erkek şiddetine karşı susmadıklarını, kadınların bedenleri üzerindeki denetimini arttıran erkek egemenliğine itiraz ettiklerini söyledi.

Kadınların sadece geleneksel aile içerisinde anneler, eşler ya da çocuklar olarak tanımlanmasına, iradelerinin yok sayılmasına, hayatlarına müdahale edilmesine karşı çıktıklarını belirten Setan, "Biz KESK'li kadınlar tüm kadın katillerinin ve kadına şiddet uygulayanların en ağır cezalara çarptırılmasını istiyoruz, bu sağlanana kadar da mücadele etmeyi sürdüreceğiz" dedi.

Açıklamanın ardından gruptakiler dağıldı.

Rize

Rize'de bir araya gelen grup, Mersin'in Tarsus ilçesinde üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın öldürülmesini protesto etti.

İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nin önünde toplanan grup, pankartlar taşıyarak ve "Susma Haykır, Kadına Şiddete Hayır", "Şiddetin Çözümü Şiddet Değildir" ve "Kadına Kalkan Eller Kırılsın" şeklinde slogan atarak Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü. Yakalarına Aslan'ın fotoğrafını da takan grup, ellerinde meşaleler taşıdı.

Burada grup adına bir açıklama yapan Ebru Çelik, Özgecan'ın katledilmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirerek olayı kınadı.

Kadın cinayetlerini kınamak için bir araya geldiklerini ifade eden Çelik, "Toplum olarak en büyük sorunlarımızdan birisi de kadına şiddet ve kadın cinayetleridir. Kadınlar tam anlamıyla bir filozofun da söylediği gibi 'gökyüzünün yarısıdır.' Kadınların sahip çıkılmaya değil, sevilmeye ve toplumda saygı duyulmaya ihtiyacı var. Başka kızlarımız da hayatının bağrında yitip gitmesin" diye konuştu.

Basın açıklamasının ardından Celal Cebir, Özgecan Aslan için yazdığı şiiri okudu.

Gruptakiler daha sonra dağıldı.

Amasya

Gümüşhacıköy ilçesinde, Demokrasi Birleşenleri Grubu, Mersin'in Tarsus ilçesinde üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın öldürülmesini protesto etti.

Kar yağışına rağmen belediye önünde toplanan grup, Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüyerek "Kadına uzanan eller kırılsın", "Kadına şiddete hayır" ve "Özgecanlar yandı başka canlar yanmasın" şeklinde slogan attı.

Gruptakilerden Neşe Sarıtaş, burada yaptığı açıklamada, Özgecan Aslan ile tüm kadınların canlarının yandığını belirtti.

Kadın cinayetlerinin cezasız bırakılmaması için mücadele edeceklerini söyleyen Sarıtaş, şöyle devam etti:

"Biz kadınlar ve bizim gibi düşünen erkekler olarak 20 yaşında genç bir kadın olan Özgecan'ı vahşice katleden canilerden ve bu katliamları önlemeyen erkek egemen sistemden sorulacak hesabımız var. Çocuklarımızın çığlıklarına kulaklarını tıkayan adalet sistemiyle mücadelemiz devam edecek. Yeni Özgecanların katledilmemesi için herkesi bu mücadeleye çağırıyoruz."

Grup, açıklamanın ardından dağıldı.

Tunceli

Tunceli'de bir grup kadın, Mersin'in Tarsus ilçesinde üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın öldürülmesini protesto etti.

Moğultay Mahallesi Sanat Sokağı'nda bir araya gelen kadınlara, erkekler de destek verdi. Grup, Sanat Sokağı'ndan Cumhuriyet Caddesi'ndeki Özgürlük Anıtı'na kadar yürüyerek, caddeyi trafiğe kapattı.

Burada grup adına konuşma yapan Eylem Özyol Eslek, kadın katliamları son bulana kadar alanlarda olacaklarını belirterek, "Bu ülkede erkekler sadece geçtiğimiz ayda 26 kadın öldürdü, 7 kadına tecavüz etti, 24 kadına zorla fuhuş yaptırdı, 36 kadın ve kız çocuğunu yaraladı, 13 kadın ve kız çocuğuna ise cinsel tacizde bulundu. Bir o kadar çocuk istismara uğradı. Yerler, failler farklı olsa da şiddet uygulayan erkeklerin konuştukları ortak dil erkek egemenliğinin diliydi" dedi.

Eslek, "Biz kadınlar tüm kadın katillerinin ve kadına şiddet uygulayanların en ağır cezaya çarptırılmasını istiyoruz. Bu sağlanana kadar da mücadeleyi sürdüreceğiz" dedi.

Açıklamanın ardından grup dağıldı.

Kocaeli

Mersin'in Tarsus ilçesinde üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın öldürülmesi, Kocaeli'de protesto edildi.

İzmit ilçesinde KESK Kocaeli Kadın Platformu üyesi bir grup, Belediye İş Hanı önünde toplandı.

"Yasta değil isyandayız", "kadın cinayetlerini durduracağız" yazılı dövizler taşıyan grup, slogan atarak Sabri Yalım Parkı'na geldi.

Grup üyeleri, buradaki basın açıklamasının ardından dağıldı.

Zonguldak

Zonguldak'taki protestoda, Devrim Bulvarı önünde toplanan lise ve üniversite öğrencileri, ellerinde meşalelerle Atatürk Anıtı önüne kadar yürüdü.

Bülent Ecevit Üniversitesi Ereğli Eğitim Fakültesi Öğrencisi Tansu Şahin, günde 5 kadının katledilişine, vahşete ve kıyıma tanıklık ettiklerini belirterek, "Kadına yönelik şiddet, bir kadına yönelmiş görünse bile aslında tüm kadınları susturmayı, bedenlerini ve hatta zihinlerini kontrol altına almayı hedeflemektedir. Erkek egemen eğitim anlayışı, kadını cinsel obje olarak gösteren medya ile her kadın cinayetinin zemini hazırlanmıştır. Hepimiz biliyoruz ki bu cinayetler münferit ya da tesadüfi değil" dedi.

Yaklaşık 100 kişilik gruba erkek öğrencilerin yanı sıra Eğitim-Sen Ereğli İlçe Temsilciliği üyeleri de destek verdi.

Sloganların ardından gruptakiler, kadına yönelik şiddetin ve cinayetlerin sona erdirilmesi temennisiyle dilek fenerleri uçurdu.

Kars

Üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın öldürülmesi, Eğitim-Sen Kars Şubesi Kadın Sekreterliği, tarafından protesto edildi.

Faikbey Caddesi'nde ellerinde meşalelerle bir araya gelen Eğitim-Sen üyesi grup, yürüyüşe geçti. Gruba geçen yıl kaybolduktan bir gün sonra cesedi bulunan 9 yaşındaki Mert Aydın'ın amcası Burhan Alibeyoğlu da katıldı.

Grup adına basın açıklaması yapan Eğitim-Sen Kars Şubesi Kadın Sekreteri Songül Avcı, Türkiye'de geçtiğimiz ay yaşanan benzer olaylara ilişkin bilgiler vererek, "Yerler, failler farklı olsa da şiddet uygulayan erkeklerin konuştukları ortak dil erkek egemenliğinin diliydi. Bu dil ölümün, yok etmenin, aşağılamanın dili. Biz kadınlar ise yüzyıllardır karanlığa karşı yaşamı savunuyoruz. Özgürlükler ve barış için mücadele ediyoruz" şeklinde konuştu.

Slogan atan grup, daha sonra dağıldı.

Antalya

Mersin'in Tarsus ilçesinde üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın öldürülmesi, Antalya'da protesto edildi.

Kazım Özalp Caddesi önünde bir araya gelen Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) üyesi bir grup Kürtçe ve Türkçe pankartlar taşıyıp, slogan atarak Aslan'ın öldürülmesini protesto eti.

Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüyen grup adına basın açıklamasını okuyan Eğitim-Sen Antalya Şubesi Kadın Sekreteri Özlem Yavuz, Özgecan Aslan cinayetinin sıradan bir adli vakanın ötesinde, yıkıcı sonuçları olan toplumsal bir soruna işaret ettiğini söyledi.

Kadın cinayetlerinin, kadına yönelik şiddet olaylarının hiçbirinin münferit olmadığını öne süren Yavuz, şöyle devam etti:

"Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı başta olmak üzere ilgili tüm kurumları, kadınların güçlendirilmesi, kadın-erkek eşitliğinin sağlanması için acil harekete geçmeye davet ediyoruz. Bu süreçte kadın hakları ve kadına yönelik şiddet konularında deneyim sahibi sivil toplum kuruluşlarını dikkate almaya çağırıyoruz."

Grup, basın açıklamasının ardından dağıldı.

Manisa

Manisa 8 Mart Eylem Komitesi öncülüğünde toplanan sivil toplum kuruluşları temsilcileri, Mersin'de öldürülen Özgecan Aslan için Manisa Eğitim-Sen binasından Manolya Meydanı'na kadar yürüdü.

Burada grup adına açıklama yapan Manisa Eğitim-Sen Eğitim Sekreteri Leyla Duran, kadınların bedenleri üzerindeki denetimini arttıran erkek egemenliğe itirazları olduğunu belirterek, "Kadınların sadece geleneksel aile içerisinde anneler, eşler ya da çocuklar olarak tanımlanmasına, iradelerinin yok sayılmasına, hayatlarına müdahale edilmesine itirazımız var" dedi.

Gruptakiler, açıklamanın ardından dağıldı.

Salihli ilçesinde de Özgecan Aslan için toplanan KESK üyeleri, Salihli Devlet Hastanesinden Demokrasi Meydanı'na kadar yürüyerek, olayı protesto etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Üniversite Öğrencisi Özgecan'ın Öldürülmesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı
    23:38 Hatay İskenderun'da 4 hükümlü ve 5 şüpheli yakalandı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde, kesinleşmiş hapis cezası bulunan 4 hükümlü ile çeşitli suçlardan aranan 5 şüpheli yakalandı. Operasyonlarda bir tabanca, 90 fişek, 4 tüfek, 11 tüfek fişeği ile 1 bıçak ele geçirildi. Tutuklanan şüpheliler adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

  • Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı
    23:33 Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında 29 düzensiz göçmen yakalandı

    Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi açıklarında Sahil Güvenlik Kuzey Ege Grup Komutanlığı ekipleri tarafından hareket halinde bir lastik bot tespit edildi. Yapılan operasyonda Afganistan ve İran uyruklu 8'i çocuk toplam 29 düzensiz göçmen yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Ayvacık Geri Gönderme Merkezine teslim edildi.

  • Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi
    23:20 Kayseri'de Tarihi Eser Operasyonu: Çok Sayıda Sikke ve Obje Ele Geçirildi

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda arama yapılan bir araçtan çok sayıda tarihi eser çıktı. İstihbari çalışmalar sonucunda durdurulan araçta ve sürücüsü üzerinde yapılan aramalarda 10 adet sikke, 5 adet obje ve 20 gram altın tozu bulundu. Materyallere el konulurken, sürücü gözaltına alındı.

  • CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek
    23:19 CHP, parti aleyhine çalışan üyeleri ihraç edecek

    CHP Genel Merkezi, 31 Mart yerel seçimlerinde parti aleyhine açık veya gizli çalışma yürüten üyelerle ilgili ihraç istemiyle disiplin sürecinin başlatılacağını duyurdu. Parti, il, ilçe örgütleri ve başkan adaylarına gönderdiği yazıda, bu üyelerin isim ve görevleri ile aleyhe yaptıkları çalışmalara ilişkin delillerin bildirilmesini istedi.


Advertisement