Üniversiteye Girişte LGS ve YGS Kalkıyor, TEOG Sistemi Geliyor - Son Dakika
Eğitim

Üniversiteye Girişte LGS ve YGS Kalkıyor, TEOG Sistemi Geliyor

Üniversiteye girişte uygulanacak yeni sistemle LYS ve YGS kaldırılacak. Öğrenci, lise sınavlarında aldığı not ve ilgi alanına göre istediği üniversiteye başvuracak.

19.09.2014 10:47  Güncelleme: 11:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uygulanmaya konulan 4+4+4 sistemiyle ilk ve ortaöğretimi reforma tabi tutan hükümet, bu kez yüksek öğretimde benzer bir dönüşüme odaklandı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'na, Milli Eğitim Bakanlığı'nda (MEB) verilen brifingde de aktarılan projeye göre, liseye geçişte uygulanan 'TEOG'a benzer sistem, üniversiteye girişte devreye sokulacak.

MİLLİ EĞİTİM ŞURASI'NDA MASAYA YATIRILACAK

Öğrencinin lise boyunca performans ve notları belirleyici olacak. Atılacak adımlar, aralıktaki Milli Eğitim Şurası'nda da masaya gelecek.

İşte 2015'teki dershane dönüşümüne paralel olarak devreye sokulacak uygulama:

- Dershanelerin özel okula ya da etüt merkezine dönüşmesi sürecinde, devlet okullarındaki ücretsiz kurslar artırılacak. Bunları farklı öğretmenlerin vermesi sağlanacak.

TEOG BENZERİ UYGULAMA

- 'Orta Öğretimden Yüksek Öğretime Geçiş Sistemi' de değişecek. Üniversiteye girişte LYS ve YGS olmayacak. 2016-2017 eğitim öğretim yılından itibaren, yeni sistem hayata geçecek.

- Tıpkı TEOG'da olduğu gibi, lise döneminde birkaç kez temel derslerden oluşan merkezi sınavlar yapılacak. MEB'nin gerçekleştireceği bu sınavlar, üniversiteye geçişte belli yüzdelerle ağırlık taşıyacak.

- Ders notlarının yanı sıra öğrencinin sanat, spor ve boş zaman etkinliklerinden oluşan ders dışı uğraşları puanlandırılacak. Böylece öğrencinin düzeyi ve ilgi alanı şekillenmiş olacak.

- Bu ölçümler yapılırken, teknolojiden en üst düzeyde yararlanılacak. Tablet bilgisayarlarla dersler, interaktif uygulamalar öngörülüyor. İstanbul'daki ve Hakkari'deki öğrenci aynı sunumu görecek.

PERFORMANSA BAKILACAK

- Öğrenci, lise sonrasında ilgi alanı ve yeteneklerine göre, üniversiteye başvuruda bulunacak. Üniversiteler de, öğrencinin performansına bakarak karar verecek.

- Her ilde üniversite kurulduğundan, öğrencilerin bulundukları yerlerdeki fakültelere başvurması mümkün olacak.

MESLEKİ EĞİTİM DE DÖNÜŞÜYOR

Başbakan Ahmet Davutoğlu'na sunulan brifinge göre, mesleki ve teknik eğitim de dönüşüme tabi tutulacak ve üniversiteye olan bağımlılık azaltılacak. İşadamları ve işveren kuruluşları, Milli Eğitim Bakanlığı'yla birlikte mesleki eğitimin bizzat içinde olacak. Bu liselerde okuyanlar, ilgili sektörlerle iç içe eğitim alacak. Böylece, lise sonrası 'ara eleman' olarak işe başlama garantisi ortaya çıkacak.

YÖK YASASI DEĞİŞİYOR

Hükümet, bu süreçte Yükseköğretim Kurulu Yasası'nı da değiştirecek. Uzun süredir tartışılan ve MEB tarafından Başbakanlık'a gönderilen düzenleme üzerinde son rötuş yapılacak. Yeni yasama yılında düzenlemenin Meclis'e sunulması planlanıyor.

177 ÜNİVERSİTE 3 KATEGORİYE AYRILACAK

Yeni sistemle, 104'ü devlet, 73'ü vakıf olmak üzere 177 üniversite üç kategoriye ayrılacak. Öğrenciler, başarı düzeyi ve puanlarına göre ilgili kategorideki fakültelere başvurularını yapabilecek. (Kaynak: Akşam)

Üniversiteye Girişte LGS ve YGS Kalkıyor, TEOG Sistemi Geliyor
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Eğitim Üniversiteye Girişte LGS ve YGS Kalkıyor, TEOG Sistemi Geliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (13)

  • Totemin gücüne inanırım ben:)): YUHHHHHH BE YETERR BE YETERRRR 18 4 Yanıtla
  • amed: belkide gelmiş en iyi sistem ygs lys sistemidir. bırakın da bu sistem kalsın 20 0 Yanıtla
  • Ne düzgün: TEOG sistemi Milli Eğitimin Utancıdır. Türkiye'de hiçbir şey düzgün olmadığı gibi, milli eğitimde düzgün değil. O makamlarda boşu boşuna oturuyorsunuz. Zengin bu sıkıntıdan çocuğunu kurtarmak için koleje veriyor, üniversitede özele verecek. Olan yine orta sınıf gariban vatandaşın çocuğuna oluyor. AKP nin başka bir adaletsizliği. Ey AKP seçmeni lütfen düşünün yarın sizin çocuklarınız sürünecek, inat etmeyin. 12 1 Yanıtla Akp nin çalışmadığı kesin: ASL@ Hangi parti düzgün diye sormuşsun. Vatandaşını göz göre AKP soyuyor bunu görüyorsunuz. Sağlık reformu dedi, bir aspirin bile almayan insana hasta olmayan kişiye 4 bin tl borç çıkartıyor. MEB aileleri siyasi ideoloji uğruna öğrencilerin kaderiyle oynuyor. İşsizlik 4 milyon kayıtlı arttı. Sınırımızda büyük bir savaş var halkımız hala manipülasyonlarla uyutuluyor. Hala AKP ye oy veriliyorsa eşeğe diken insana seven diye bir atasözü vardır onu söylemek geliyor. 0 0
  • memo: evet tekrar üniversite okumak isteyen ne yapacak 7 0 Yanıtla
  • Realist Adam: Her lisenin kalitesi aynı değil, bol puan veren taşradaki bir liseden (okul puanı da etkili), önde gelen üniversiteye de girebilir bu durumda, acaba bunları nasıl adaletli bir şekilde çözecekler. 5 0 Yanıtla
  • evet: YGS - LYS çok iyi ya kaldırmayın 2 2 Yanıtla
  • E.B.: süper bence lisede otursun çalışsın ortalamalarını düzgün tutsunlar öğrenci istediği ünv. girebilir tercih bize kalacak gibi . . kurtulduk dershanelere para harcamaktan . Bir saat sınavlıktan bütün bir hayat etkileniyordu. Ne zeki insanlar kayıp verdi heyecandan, bir sorudan . . Bu sistem çok iyi oldu olacakta inş. 2 2 Yanıtla
  • memo: TOEFL sistemi gelmeli yani yılda 4 defa lys yapılmalı ve en iyi puan değerlendirilmeli 3 0 Yanıtla
  • samsun_davud: DAHA ÖNCE LİSEYİ BİTİRMİŞ OLANLAR NE OLACAK. SİSTEM ÇALIŞIYOR. SİSTEMİME DOKUNMA 3 0 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız
  • Elazığ'da Lise Müdürü Taciz İddiasıyla Tutuklandı
    21:26 Elazığ'da Lise Müdürü Taciz İddiasıyla Tutuklandı

    Elazığ'da bir lisede 9 kız öğrenci, okul müdürü tarafından taciz edildikleri iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Müdür hakkında çıkarılan yakalama kararı sonrasında tutuklanarak cezaevine gönderildi.

  • İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi: Hatay'da depreme dirençli kentler oluşturulmalı
    20:49 İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi: Hatay'da depreme dirençli kentler oluşturulmalı

    İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Hatay'da birden fazla deprem kaynağının bulunduğunu belirterek, depreme dirençli kentler oluşturulması gerektiğini söyledi. Görür, kentin depreme dirençli ve hazır hale getirilmesi için mikro bölgelemeyle, fay analizi, risk analizi ve risk azaltma çalışmaları yapılması gerektiğini vurguladı.

  • Milli Eğitim Bakanlığı, görevde yükselme atama sonuçlarını duyurdu
    20:17 Milli Eğitim Bakanlığı, görevde yükselme atama sonuçlarını duyurdu

    Milli Eğitim Bakanlığı, merkez ve taşra teşkilatında boş bulunan memur, sayman, şef ve il-ilçe milli eğitim müdürlükleri şube müdürü kadrolarına görevde yükselme yoluyla atamaların sonuçlarını Personel Genel Müdürlüğü'nün internet adresinde yayımladı.

  • Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda öğrencilerin atıktan sanata ürünleri sergilendi
    19:04 Adana'da Portakal Çiçeği Karnavalı'nda öğrencilerin atıktan sanata ürünleri sergilendi

    Adana'da düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı'nda, Türk Tekstil Vakfı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinin atıklardan yaptığı ürünler, İl Milli Eğitim Müdürlüğü standında sergilendi. Karnavalın ana teması olan karbon ayak iziyle ilgili bilinçlendirme yapılırken, öğrencilerin geri dönüşüm bilincini ve doğa sevgisini aşıladığı belirtildi.

  • Başkentte MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması Düzenlendi
    18:44 Başkentte MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması Düzenlendi

    Ankara'da Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen MEB Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması, Çankaya Borsa İstanbul Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde gerçekleştirildi. Yarışmaya 25 takım katıldı ve Subayevleri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi birinci, Balgat Aliye Yahşi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ikinci, Esertepe Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi üçüncü oldu. İl Milli Eğitim Müdürü Yaşar Koçak, ödül töreninde yaptığı konuşmada, yarışmaya katılan öğrencileri ve öğretmenleri tebrik etti ve bu tür yarışmaların öğrencilerin meslek seçiminde önemli bir rol oynadığını vurguladı.

  • Adana'da 12. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı Başladı
    18:29 Adana'da 12. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı Başladı

    Adana'da düzenlenen 12. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında, ziyaretçiler el işi ürünlerin yer aldığı stantları gezdi, spor etkinliklerine katıldı ve yöresel yemeklerin tadını çıkardı. Karnaval, 21 Nisan'a kadar devam edecek.

  • İzmir'in Çeşme ilçesinde düzenlenen Alaçatı Ot Festivali korteji renkli görüntülere sahne oldu
    17:04 İzmir'in Çeşme ilçesinde düzenlenen Alaçatı Ot Festivali korteji renkli görüntülere sahne oldu

    İzmir'in Çeşme ilçesinde düzenlenen 13. Alaçatı Ot Festivali kapsamında yapılan korteje çok sayıda kişi katıldı. Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli'nin de katıldığı yürüyüşte yöresel kıyafet giyen vatandaşlar renkli görüntüler oluşturdu. Festival kapsamında müzik ve dans eşliğinde yürüyüş yapılan stantlar ziyaret edildi ve yöreye özgü otlar ve yemekler denendi. Festivalin sonuna kadar 1 milyonun üzerinde ziyaretçi bekleniyor.


Advertisement