Üniversiteli Nalcılar - Son Dakika
Yerel

Üniversiteli Nalcılar

Eskişehir'e bağlı Mahmudiye'deki meslek yüksekokulunun öğrencileri, nal ve atçılık için gerekli malzemeleri yapıp, onarmayı öğreniyor ESOGÜ Mahmudiye Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Çalışkan: "Atların bakımı ve antrenmanıyla ilgili personele ihtiyaç olduğu gibi nalbanta ve saraca da ihtiyaç var"

28.12.2014 11:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

DENİZ AÇIK - Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Mahmudiye Meslek Yüksekokulu Atçılık ve Antrenörlüğü Bölümü'ndeki öğrenciler, nal ve atçılık için gerekli malzemeleri yapıp, onarmayı öğreniyor.

Meslek Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hakan Çalışkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin her yerinden atçılık eğitimi için Mahmudiye'ye gelindiğini belirterek, binlerce yıllık atlı kültürünü öğrencilerine emanet edeceklerini kaydetti.

Okulun bugüne kadar 116 mezun verdiğini ifade eden Çalışkan, şöyle konuştu:

"Mezunlarımızın yüzde 87'si sektörde istihdam ediliyor. Mahmudiye bir atçılık merkezi. Buradaki atçılık gelenekleri hala canlı. Atçılık kolay bir iş değil. Atın ihtiyaçlarını karşılamak için ne gerekiyorsa yapıyoruz. Atçılığın tecrübelerini elde ediyoruz. Bu mesleği düşünenler hayatın en keyifli anlarını yaşayacak. Bu sektörde çalışanlar gönülden bu işe bağlıdır. Atçılık, yorucu olmakla beraber keyifli bir iştir."

-"Emin adımlarla yürüyoruz"

Çalışkan, 2008 yılından bu yana atçılık sektörüne önemli derece emek verdiklerini vurguladı.

Yeni bir programla da sektöre hizmet etmeyi planladıklarını anlatan Çalışkan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kendi nallarımızı yapıyoruz. Atçılık sektörünün pek çok alanda uzmana ihtiyacı var. Atların bakımı ve antrenmanıyla ilgili personele ihtiyaç olduğu gibi nalbanta ve saraca da ihtiyaç var. Bunların her biri yurt dışından geliyor. Küçük yatırımlar, destekler ve teşviklerle gençlerimiz nal yapmaya ve nal çakmaya başladı. Nal için nalbant ocakları ve malzemeler aldık. Anadolu insanı dünyanın en yetenekli insanıdır. Teşvik ve destekle gençlerimiz adeta bin yıldır demir dövüyormuş gibi nal yapmaya başladı. Buradan mezun olan arkadaşımızın nal hazırlama ve çakabilme tecrübesi olacak. Saraçlıkla ilgili de çalışmamız var. Dikiş makinesi ve deri malzemeler alıp öğrencilerimiz saraçlık eğitimi de veriyoruz. Sektörün ihtiyaç duyduğu her alanda emin adımlarla yürümeye çalışıyoruz." - Eskişehir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Üniversiteli Nalcılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement