Ünlü Aktör Christopher Lee Yaşama Veda Etti - Son Dakika
Sağlık

Ünlü Aktör Christopher Lee Yaşama Veda Etti

Frankenstein, Kont Drakula ve en son Yüzüklerin Efendisi'ndeki Saruman karakteriyle hafızalarda yer eden ünlü aktör Sir Christopher Lee 93 yaşında hayatını kaybetti.

11.06.2015 16:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Solunum güçlüğü ve kalp yetmezliği şikayetleri nedeniyle hastaneye kaldırılan Lee, geçtiğimiz Pazar sabahı Londra’da bulunan Chelsea ve Westminster Hastanesi’nde yaşamını kaybetti.

CHRISTOPHER LEE KİMDİR?

Christopher Frank Carandini Lee (d. 27 Mayıs 1922), İngiliz aktör. 1957 yapımı The Curse of Frankenstein filminden sonra tanınmaya başlamıştır.

Ünlü aktörün ölüm haberi, 50 yıldır evli olduğu eşinin isteği üzerine önce aile üyelerini bilgilendirmek amacıyla basından saklandı.

Özellikle korku filmleri, Frankeştayn ve Drakula rolleri ile ünlenmiştir. Genellikle mistik ve karanlık rolleri canlandırmış , kariyerinde çok film olmasına rağmen Drakula'nın çeşitli seri filmleriyle ünlenmiş ve en fazla takdir edilen Drakula karakterinden birisi olmayı başarmıştır. Muazzam oyunculuğu ve sahneye olan etkisi görülmeye değerdir. 2001 yapımı Yüzüklerin Efendisi: Yüzük Kardeşliği, 2002 yapımı Yüzüklerin Efendisi: İki Kule ve 2004 yapımı Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü filmlerinde Saruman; 2002 yapımı Yıldız Savaşları: Bölüm II - Klonların Saldırısı ve 2005 yapımı Yıldız Savaşları: Bölüm III - Sith'in İntikamı filmlerinde Kont Dooku rolleri sinema tarihinde efsaneleşmesini sağlamıştır.

KALP YETMEZLİĞİ BELİRTİLERİ

Hastalığın belirtilerini bilmek hastalığın ağırlaşmadan düzeltilmesi bakımından çok önemlidir. Bazı bulgular bize kalbin yetersiz kalmaya başladığını söyler. Bu bulgular:

Göğüste ağrı,

Kesik kesik nefes almak,

Halsizlik, yorgunluk, çabuk yorulma,

Basit hastalıklara (nezle, soğuk algınlığı gibi) direnç gösterememek,

Ayak bileklerinin şişmesi,

İştah azalması nedeni ile kilo kaybı,

Sık sık idrara çıkmak,

Kalbin ritminin bozulması ve hızlı kalp atışı,

Akciğerlerde kan birikmesi

Bu bulgular başta hiçbir belirti olmadan aniden şiddetli bir güç harcandıktan sonra ortaya çıkmaya başlar. Hasta (hasta olduğunun hala farkında değilken) yokuş ya da merdiven çıkarken zorlanır. Sağlıklı gibi görünse de sık sık dinlenmek zorunda hisseder. Çok yorulduğu bir günden sonra ayak bileklerinde şişlik(ödem) oluşur. Bu şişlik sabah saatlerinde iner, ve ilk başlarda hafif seyreder. Sonraları şiddetlenmeye başlar, ve hastanın el, ayak, ve yüzünde morarmalar meydana gelir. Çok basit hareketlerde bile nefes almada güçlük çeker. Kan dokulara yeterince ulaşmadığından morarma da gittikçe artar. Bununla beraber akciğerde kan birikimi oluşabilir. Kalp yetmezliği nefes darlığı ya da yatarken nefes almada güçlükle kendini belli eder. Gıcık tarzında öksürüğe yol açar. Ancak kalp yetmezliği muayene ve yapılan testler sonucu anlaşılabilir. Bazen kalp yetmezliği olduğu halde hiçbir belirti olmayabilir.

KALP YETMEZLİĞİ TANISI NASIL KONUR?

Öncelikle hastanın sigara, alkol, ilaç kullanıp kullanmadığı hakkında bilgi alınır ve daha sonra kalp yetmezliğini belirlemede bazı testler yapılır. Bu testler sonucunda kalbin bir kasılmada pompaladığı kan miktarı ve kalple akciğerin vücuda nasıl oksijen sağladığına bakılır. Ayrıca hastaların egzersiz sırasında sarfettiği oksijen miktarını öğrenmek için efor kapasitesine bakılır. Bu da kalp -akciger egzersiz testleri ile sağlanır.

Kişinin günlük yaşam şartlarına göre kalp hastaları şu şekilde sınıflandırılır:

Sınıf 1’deki kalp hastaları için hiç bir sınırlama yoktur. Fiziksel bir aktivite sonrasında herhangi bir kalp rahatsızlığı belirtisi (çarpıntı, nefes almada güçlük gibi) görülmez.

Sınıf 2’dekiler için az miktarda kısıtlama vardır. Göğüste ağrı, çarpıntı, nefes darlığı görülebilir. Fakat hasta istirahat halinde hiç bir sorun yaşamaz,

Sınıf 3 kalp hastalarında belirgin bir sınırlama vardır. Hafif bir fiziksel aktivite sırasında bile belirtiler ortaya çıkar,

Sınıf 4 hareketi rahat bir şekilde yapamaz. Çok az bir fiziksel aktivite sırasında veya istirahat halinde de belirtiler görülür.

KALP YETMEZLİĞİ TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Kalp hastalarında doğru beslenme çok önemlidir. Bunun için yemek miktarını azaltmak gerekir. Hastaya sulu besinler önerilir. Çünkü katı besinlerin sindirimi daha uzun sürer ve bu besinler kalbin yükünü artırır. Bu nedenle besinler iyi çiğnenmeli ve gerekenden fazla yemek yemekten kaçınılmalıdır. Yağ ve tuz alımını da önemli miktarda azaltmak gerekir. Tuz, vücutta su tutumunu arttırdığı için vücuttaki şişliğin azalmasını engeller. Eğer tuz az alınırsa idrarla su atımı artar ve böylece şişlik (ödem) azalır. Böylece kalbin yükü azalır.

Tedavinin başarılı olması için hasta mutlaka sigarayı bırakmalıdır. Çünkü sigara kalp kasına oksijen gitmesini engeller ve kas dokusu beslenemez. Kalp yetmezliği olan hastalar dinlenmek zorundadır ve ağır güç gerektiren yorucu işlerden uzak durmaları gerekir. Ama nasıl ki hareketsiz yaşam süren bir insan güç ve kondisyon kaybı yaşıyorsa kalp kası da güç kaybeder. Bunu önlemek için doktor kontrolünde egzersiz programı uygulanmalıdır.

Bir diğer tedavi de ilaçla yapılır. Genellikle digoxin, diüretikler ve ACE inhibitörleri kullanılır. Digoxin sayesinde kalbin kanı pompalama gücü arttırılır. Digoxin kalbin atım düzenine de katkı sağlar. Diüretikler su ve tuzun vücuttan idrar yoluyla atılmasını sağlar ve böylece şişlikler azalır. ACE inhibitörleri damarları gevşetir ve kan akımını sağlar. Böylece fazla kan etkili şekilde pompalanır.

KALP YETMEZLİĞİ OLAN HASTALAR NELER YAPMALIDIR?

Derhal sigara, alkol, madde kullanımını bırakın,

İdeal kilonuzda olmaya çalışın fazla yemekten kaçının,

Şekerinizi ve koleserolünüzü düzenli olarak ölçtürün ve kontrol altında tutmaya çalışın,

Tuz alımını azaltın,

Gerekirse çok yorulmayacak şekilde doktorunuz öneriyorsa spor yapın,

İlaçlarınızı aksatmayın, düzenli olarak kontrole gidin,

Ağrı kesicilerden uzak durun,

Diyetinize dikkat edin,

Kendinizi aşırı yormayın.

Kaynak: Hastane.com.tr

Son Dakika Sağlık Ünlü Aktör Christopher Lee Yaşama Veda Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement