Ünlü Aşçılar Konya'da Buluşuyor - Son Dakika
Yerel

Ünlü Aşçılar Konya'da Buluşuyor

Ünlü Aşçılar Konya\'da Buluşuyor

Konya'da "3. Ateşbaz Veli Mutfak Kültürü Ödülleri" etkinliği düzenlenecek.

25.09.2014 11:22
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mevlana Celaleddin Rumi'nin öğrencisi ve baş aşçısı Ateşbaz Veli adına daha önce İstanbul'da yapılan Ateşbaz Veli Mutfak Kültürü Ödülleri etkinliğinin üçüncüsü, ilk kez Konya'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilecek.

Selçuk Üniversitesi (SÜ), Anadolu Halk Mutfağı Derneği ile Konya Kültür ve Turizm Müdürlüğünün organizasyonu, Torku'nun ana sponsorluğunda düzenlenen etkinlik, 31 Ekim-1 Kasım tarihlerinde Dedeman Otel'de yapılacak.

Etkinlik kapsamında Türkiye'nin ve dünyanın önde gelen aşçıları Konya'da buluşacak. Selçuklu ve Mevlevi mutfak kültürünün günümüze ulaşan örneklerinin sergileneceği programda, Anadolu'da hizmet veren, kendi yöresi ve mutfağının temsilcisi haline gelmiş kişi, kurum ve kuruluşlara 7 ayrı kategoride başarı ödülleri verilecek.

İlk gün, bütün katılımcılar için Konya Şeker Panagro Fabrikası bünyesinde dünyaca ünlü aşçıların katılımlarıyla Selçuklu ve Mevlevi mutfak kültürünün örnekleri sergilenecek. Ayrıca görsel yemek şov ve sunumları yapılacak.

Türk mutfağının tüm yönleriyle hayatın içinde olması gerekliliğinden hareketle yola çıkılan organizasyonda, Anadolu mutfak değerlerinin hatırlatılması ve sahiplenilmesi hedefleniyor.

Etkinlik kapsamında, araştırma-inceleme-kitap, işletmeler, mutfak endüstrisi-firma, sivil toplum kuruluşu, yazılı ve görsel medya, gıda üretimi-firma ve mutfak hizmet sektörü kategorilerinde ödüller verilecek.

Ateşbaz Veli kimdir?

Mevlana Celaleddin Rumi'nin öğrencilerinden Ateşbaz Veli, Mevlevi dergahının da aşçısı olarak biliniyor.

Ateşbaz Veli'nin, Mevlana'nın babası Bahaeddin Veled ile Horasan'dan geldiği tahmin ediliyor. Asıl adının "Yusuf Bin İzzeddin" olduğu bilinen Mevlevi aşçısına, olağanüstü özelliklerinden ötürü ateşle oynayan anlamına gelen "Ateşbaz" adı verilmiş.

Ateşbaz Veli'nin türbesi Konya'nın batısında, Havzan semtinde bulunuyor. Mevlevilikte mutfak, "aşhane" olmasının yanı sıra, kişilerin temel eğitimlerinin yapıldığı yer olarak da önem taşıyor. Mevlana zamanında bu önemli görevi Ateşbaz Veli yerine getiriyordu. - Konya

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ünlü Aşçılar Konya'da Buluşuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement