Ünlü Türkmen Şairi Mahtumkulu Firaki Selçuk'ta Anıldı - Son Dakika
Yerel

Ünlü Türkmen Şairi Mahtumkulu Firaki Selçuk'ta Anıldı

Ünlü Türkmen Şairi Mahtumkulu Firaki Selçuk\'ta Anıldı

Ünlü Türkmen Şairi Mahtumkulu Firaki doğumunun 282. yıldönümü nedeniyle Selçuk Üniversitesi Etkileşim ve Uzlaşım Topluluğu tarafından düzenlenen etkinlikle anıldı.

25.05.2015 14:36
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ünlü Türkmen Şairi Mahtumkulu Firaki doğumunun 282. yıldönümü nedeniyle Selçuk Üniversitesi Etkileşim ve Uzlaşım Topluluğu tarafından düzenlenen etkinlikle anıldı.

Mahtumkulu Firaki'yi anma etkinliğine Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fars Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ali Temizel konuşmacı olarak katıldı. Programda Doç. Dr. Ali Temizel, Kuzey İran'da yaşayan Türkmenler, Türkmenlerin yaşadığı yerler, Türkmen Sahra'da yapılan kültürel faaliyetler, Mahtumkulu Firaki ve edebi kişiliği hakkında bilgi verdi. Doç. Dr. Temizel, "Günümüzde Türkmenler başta Türkmenistan, Türkiye, İran, Suriye ve Irak topraklarında olmak üzere dünyanın değişik birçok bölgesinde dağınık veya toplu halde yaşamaktadırlar. Türkmen tarihinin, geleneğinin, kültürünün, sanatının, folklorunun, dil ve edebiyatının yaşadığı önemli coğrafi alanlardan birisi de Kuzey İran'da yer alan Türkmen Sahra'dır. Türkmen Sahra, Türkmenlerin önemli şairi Mahtumkulu Firaki'nin de doğup büyüyüp, yaşadığı ve bugün de bağrında sakladığı önemli bir bölgedir" dedi.

Mahtumkulu Firaki'nin hayatı, öğrenimi ve edebi kişiliği hakkında da bilgi veren Doç. Dr. Temizel, "Mahtumkulu Firaki, ömrünün sonuna kadar Türkmenlerin arasında yaşadı ve onların dertleriyle, sevinçleriyle hemhal olarak Türkmenlerin eğitim-öğretim işleriyle meşgul oldu. Türkmen edebiyatının öncüsü olmasının yanında, ideal Türkmen tipine örnek olmasından dolayı Türkmen halkı tarafından sevilip beğenilmiştir. Mahtumkulu Firaki ve şiirlerinin bugünkü Türkmen Sahra'daki Türkmenler arasındaki etkisi, Hoca Ahmet Yesevi'nin Orta Asya'daki Yunus Emre'nin, Karacaoğlan'ın Anadolu'daki, Firdevsi'nin İran edebiyatındaki, Goethe'nin Alman edebiyatındaki etkisinden daha az değildir. Mahtumkulu, Türkmen kabileleri arasında kanlı çatışmaların yaşandığı, İran Şahlığı ve Hive Hanlığının Türkmenlerle mücadelede bulunduğu bir dönemde yaşamıştır. Dolayısıyla şiirlerinde yerinden yurdundan edilen, esir pazarlarında satılan, zenginlikleri yağmalanan halkının dertlerini dile getirmiştir" şeklinde konuştu.

Programın sonunda Etkileşim ve Uzlaşım Topluğu Başkanı Süleyman Türk tarafından Doç. Dr. Ali Temizel'e teşekkür plaketi takdim edildi. - KONYA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ünlü Türkmen Şairi Mahtumkulu Firaki Selçuk'ta Anıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement