İzmir Atatürk Lisesi'nden, Birçok Ünlü İsim Geçti - Son Dakika
Güncel

İzmir Atatürk Lisesi'nden, Birçok Ünlü İsim Geçti

İzmir Atatürk Lisesi\'nden, Birçok Ünlü İsim Geçti

Bu yıl 127'nci yaşını kutlayan İzmir Atatürk Lisesi, kuruluşundan bu yanan iki başbakan, iki genelkurmay başkanı, çok sayıda bakan, sporcu, bilim adamı ve sanatçının yetiştirdi.

18.09.2014 12:13  Güncelleme: 13:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Kuruluşu cumhuriyet öncesine dayanan İzmir Atatürk Lisesi (İAL), 127 yıllık tarihinde iki başbakan, iki genelkurmay başkanı ile çok sayıda bakan, sporcu, bilim adamı ve sanatçının yetişmesine katkı sağladı.

KURULUŞUNDAN BU YANA İSMİ BİR KAÇ DEFA DEĞİŞTİ

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, okul 1880'li yılların sonunda, bugünkü İzmir Valiliği binasının bulunduğu bölgede 5 yıllık mekteb-i idadi (ilkokul) olarak kuruldu. Tanzimatın açtığı yenileşme hareketlerinin eğitimdeki yansımalarına paralel kurulan okulun eğitim süresi, kuruluşundan bir kaç yıl sonra yedi yıla çıkarıldı. İzmir Mekteb-i İdadisi, İzmir Mekteb-i Sultanisi, İzmir Birinci Mekteb-i Sultanisi, İzmir Erkek Lisesi, İzmir Birinci Erkek Lisesi isimleriyle hizmet veren okul, 1942 yılında İzmir Atatürk Lisesi adını aldı.

TÜRKİYE'NİN ÖNDE GELEN İSİMLERİ EĞİTİM ALDI

Mustafa Kemal Atatürk'ün iki kez ziyaret ettiği okulda, Türkiye'nin önde gelen bazı isimleri eğitim aldı ya da öğretmenlik yaptı. İzmir doğumlu eski başbakanlardan Şükrü Saracoğlu, 1906 yılında İzmir Mekteb-i İdadisi'nden mezun oldu. Eski başbakanlardan Şemsettin Günaltay ise 1911'de atandığı okulda 3 yıl boyunca müdürlük görevini yürüttü.

DÖRT MİLLİ EĞİTİM BAKANI

İzmir Atatürk Lisesi, Türk milli eğitim tarihinde önemli okullardan biri oldu. İki kez milli eğitim bakanlığı görevi yapan Hüseyin Vasıf Çınar, lise öğrenimini o zamanki adıyla İzmir İdadisi olan okulda tamamladı. 1925-1929 yılları arasında milli eğitim bakanlığı yapan Mustafa Necati Bey ve aynı görevi 1932-1933 yıllarında yürüten Reşit Galip de bu okulda öğrenim gördü. Türkiye Cumhuriyeti'nin 70. milli eğitim bakanı olan Metin Bostancıoğlu da okulda bir süre eğitim aldı.

BİR ÇOK BAKAN MEZUN OLDU

Eski milli savunma bakanlarından İlhami Sancar, içişleri bakanlarından Hilmi Uran, imar ve iskan bakanlarından Şerif Tüten, bayındırlık bakanlarından Sırrı Day, maliye bakanlarından Sümer Oral, adalet bakanlarından Mahmut Esat Bozkurt, sağlık ve sosyal yardım bakanlarında Mazhar Germen, ve Osmanlı Meclis-i Mebusanı'nda meclis başkanı olarak görev yapan Halil Menteşe de okulda eğitim gören ünlülerden.

ATİLLA İLHAN MEKTUBU İAL'DE YAKALATMIŞTI

Genelkurmay başkanlığı yapan Kazım Orbay ve Memduh Tağmaç da İzmir'de, bu okulda eğitim aldı.

Yazar Necati Cumalı, heykeltıraş Şadi Çalık, müzikolog ve devlet sanatçısı Ahmet Adnan Saygun, yazar Samim Kocagöz, besteci, söz yazarı ve yorumcu Ali Kocatepe ve Eski Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener de bu okulda öğrenci oldu.

Menemen ilçesinde doğan şair Attila İlhan da İzmir'de eğitim aldı. İlhan, İzmir Atatürk Lisesi'nde birinci sınıf öğrencisiyken mektuplaştığı bir kıza yazdığı Nazım Hikmet şiirleriyle yakalanması üzerine okuldan uzaklaştırıldı.

SELİM SIRRI TARCAN ÖĞRETMENLİK YAPTI

Yazar Halit Ziya Uşaklıgil ile Türkiye Milli Olimpiyat Komitesinin kurulmasına önderlik ederek Türkiye'nin olimpiyatlarda temsil edilmesini sağlayan, ülkenin ilk beden eğitimi öğretmenlerini yetiştiren spor yöneticisi, eğitmen ve sporcu Selim Sırrı Tarcan ise bu okulda öğretmenlik yaptı.

"ÖĞRENCİLERE BÜYÜK SORUMLULUK DÜŞÜYOR"

Okul Müdürü Hasan Basri Karaoğlu, okulun hem cumhuriyet öncesi, hem de sonrasında önemli eğitim kurumları arasında yer aldığını belirterek, Türkiye'de söz sahibi siyasetçi, bürokrat, devlet adamı, sanatçılara ev sahipliği yaptığını ifade etti. Bu tarihin okulun öğrenci, öğretmen ve velilere büyük sorumluluk yüklediğini kaydeden Karaoğlu, "Öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz ve velilerimiz bu bilinçle daha başarılı olmak için motive oluyorlar. Öğrenciler üniversite hayatına bu tarihi misyonun bilinciyle yöneliyorlar" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İzmir Atatürk Lisesi'nden, Birçok Ünlü İsim Geçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • TSKB, deprem bölgesindeki firmaların yeşil dönüşümüne destek oluyor
    12:04 TSKB, deprem bölgesindeki firmaların yeşil dönüşümüne destek oluyor

    Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), deprem bölgesindeki firmaların yeşil dönüşümüne destek olmak amacıyla kaynak anlaşmalarıyla çalışmalarını sürdürüyor. Banka, deprem bölgelerindeki yeniden yapılanma çalışmalarını yerinde inceleyerek iş insanlarıyla temaslarda bulunuyor. TSKB Genel Müdürü Murat Bilgiç, bölgenin ekonomik ve sosyal anlamda iyileşebilmesi için çalışmaların kapsamını her geçen gün büyüttüklerini belirterek, depremden etkilenen illerin kalkınması ve bölge ekonomisinin dayanıklı hale getirilmesi için tüm faaliyet kollarıyla çalışmaya devam edeceklerini ifade etti.

  • Türkiye'nin Hamsi İhracatı Yüzde 33 Arttı
    12:00 Türkiye'nin Hamsi İhracatı Yüzde 33 Arttı

    Türkiye'nin hamsi ihracatı bu sezon yüzde 33 artışla 9 milyon 477 bin 178 dolara ulaştı. İhracat miktarı ise yüzde 101 artışla 2 bin 745 ton olarak gerçekleşti. Hamsiye en çok talep ise Belçika, Fransa ve Almanya'dan geldi.

  • Türkiye'den Gazze'ye İyilik Gemisi Yola Çıktı
    11:59 Türkiye'den Gazze'ye İyilik Gemisi Yola Çıktı

    Türk Kızılay öncülüğünde temin edilen gıda, bebek malzemeleri ve uyku tulumu gibi acil ihtiyaç ürünlerinin yüklendiği 9. İyilik Gemisi, Mısır'ın El-Ariş Limanı'na ulaştı. Gemiden indirilecek olan 3 bin 774 ton insani yardım malzemesi, tır ve kamyonlarla Refah Sınır Kapısı'na taşınacak ve İsrail saldırıları altındaki Gazzelilere ulaştırılacak.

  • Kilis'te uyuşturucu operasyonunda 3 şüpheli tutuklandı
    11:58 Kilis'te uyuşturucu operasyonunda 3 şüpheli tutuklandı

    Kilis İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, uyuşturucu operasyonu düzenledi. Operasyonda gözaltına alınan 3 şüpheli tutuklandı. Şüphelilerin adreslerinde yapılan aramada sentetik uyuşturucu, tabanca, fişek ve 15 bin 615 TL ele geçirildi.

  • Adana Büyükşehir Belediyesi Portakal Çiçeği Karnavalı Etkinlikleri Başladı
    11:57 Adana Büyükşehir Belediyesi Portakal Çiçeği Karnavalı Etkinlikleri Başladı

    Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında Seyhan Nehri üzerinde tenis ve voleybol müsabakaları yapılıyor, konserler veriliyor. Amatör sporcuların da katıldığı etkinlikler, izleyenlere eğlenceli anlar yaşatıyor.

  • Tunceli Mazgirt'te CHP'li başkanın devraldığı belediyenin 45 milyon lira borcu var
    11:57 Tunceli Mazgirt'te CHP'li başkanın devraldığı belediyenin 45 milyon lira borcu var

    Tunceli'nin Mazgirt ilçesinde CHP'nin adayı Ümit Tayhava'nın belediye başkanlığını kazanmasıyla birlikte belediyenin 45 milyon lira borcu olduğu ortaya çıktı.

  • Bismilli Sporcular Okul Sporları Boks Müsabakalarında Başarı Elde Etti
    11:56 Bismilli Sporcular Okul Sporları Boks Müsabakalarında Başarı Elde Etti

    Diyarbakır'da düzenlenen okul sporları boks müsabakalarında Bismilli sporcular, toplamda 7 altın ve 3 gümüş madalya kazanarak ilçelerini gururlandırdı. Sporcular ve antrenörleri, kazandıkları madalyalarla birlikte Bismil Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Tekin Kaya'ya teşekkür ziyareti gerçekleştirdi. Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Tekin Kaya, sporcuları teker teker kutlayarak bu başarıların ilçedeki diğer gençlere de örnek teşkil edeceğini belirtti.

  • ZBEÜ, Sıfır Atık Politikası kapsamında en iyi performans gösteren birimlere teşekkür belgesi takdim etti
    11:55 ZBEÜ, Sıfır Atık Politikası kapsamında en iyi performans gösteren birimlere teşekkür belgesi takdim etti

    Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, Sıfır Atık Politikası çerçevesinde en iyi performans gösteren akademik ve idari birimlere teşekkür belgesi verdi. Üniversite, Mart 2024 dönemi için altı farklı kategoride performans ölçümü yaparak sıfır atık ve sürdürülebilir çevre politikasına uygun adımlar atan birimleri ödüllendirdi. Rektör Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, törende birim yöneticilerine teşekkür belgesi takdim etti.


Advertisement