Ünlüler "Hayat Ver"Mek İçin Bir Araya Geldi - Son Dakika
Güncel

Ünlüler "Hayat Ver"Mek İçin Bir Araya Geldi

Ünlüler "Hayat Ver"Mek İçin Bir Araya Geldi

Organ Nakli Bilinçlendirme Platformu tarafından gerçekleştirilen 'Hayat Ver' sosyal sorumluluk projesi, Türkiye'nin ünlü isimlerini bir araya getirdi.

27.02.2013 17:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Organ Nakli Bilinçlendirme Platformu tarafından gerçekleştirilen 'Hayat Ver' sosyal sorumluluk projesi, Türkiye'nin ünlü isimlerini bir araya getirdi. Organ bağışının önemine dikkat çekmek için objektif karşısına geçen 25 ünlü ismin mesajlarının da yer aldığı fotoğraflar, bir sergi ile kamuoyuyla paylaşıldı.

Memorial Sağlık Grubunun katkılarıyla gerçekleştirilen ve The Ritz Carlton Otel'de düzenlenen serginin açılışına projede yer alan ünlü isimler katıldı. Objektif karşısına geçen ünlü isimler, organ nakli bekleyen ve organ nakli olmuş bir hastanın hayat ve ölüm arasındaki ince çizgide yaşadıklarını aynı karede çarpıcı şekilde canlandırıyor. Serginin açılışında bir konuşma yapan Organ Nakli Bilinçlendirme Platformu Başkanı Prof. Dr. Yalçın Polat, Türkiye'de organ bağışının istenilen düzeye ulaşmaması ve toplumda yeterli duyarlılığın oluşmamasında bilgi eksikliği ve önyargıların önemli rol oynadığını belirtti.

Organ bağışı konusunda yeterli ve doğru bilginin aktarılmasının önemine dikkat çeken Polat "Ülkemizde kadavradan nakillere göre canlıdan canlıya gerçekleştirilen nakil operasyonları daha sık yapılıyor. Organ bağışının az olması bunun en önemli nedeni. Batılı ülkelerle aynı seviyeye gelmek için Türkiye'de bir yılda 2000 - 3000 arasında kadavra donör bağışının olması gerekiyor. Bu rakam günümüzde yalnızca 300- 400 ile sınırlı. Yani bu şartlar altında 10 kat daha fazla bağışa ihtiyacımız var. Avrupa ülkelerinde organ nakillerinin yüzde 80'i kadavra, yüzde 20'si canlı kaynaklıyken, Türkiye'de ise yeterli organ bağışı olmadığı için nakillerin yüzde 75'i canlı, yüzde 25'i kadavradan yapılıyor" diye konuştu.

ÜNLÜLER DE ORGAN BAĞIŞLIYOR

Projeye 'Bağış sevgidir, sevgi yaşamdır' mesajıyla destek veren sanatçı Hülya Koçyiğit insan yaşamının en değerli olgu olduğunu ve insanın yaşatmanın da en büyük mutluluk olduğunu söyledi. Organlarını 20 sene önce bağışladığını ifade eden Koçyiğit, "Günümüzde organ yetersizliği nedeniyle nice hayatları kaybediyoruz. Toplumca hepimizin bilinçlenmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda önder olanlara teşekkür ediyorum. Dinimizce de günah değil sevap olduğuna göre, bu sevabı gelin hep beraber yapalım. Ben organlarımı 20 sene önce bağışladım. İnsanlar hayat bulacak, diye seviniyorum" dedi.

Yetkin Dikinciler projede yer almakla insanlara önemli bir şeyi hatırlatmak istediklerini belirtirken, organlarını 5 yıl önce bağışlayan Zeynep Beşerler de organ bağışının artması gerektiğini ve organ bağışı yasasının değişmesi gerektiğine dikkat çekti.

HAYAT VEREN ÜNLÜLER

Fotoğrafları ve mesajlarıyla 'Hayat Ver' projesine destek veren ünlülere Yalçın Polat birer plaket verdi. Projede yer alan 25 ünlü isim şunlar:

"Ahu Sungur, Aslı Tandoğan, Bengü, Çolpan İlhan, Derya Büyükuncu, Evrim Solmaz, Gökhan Türkmen, Hülya Koçyiğit, İlker İnanoğlu, İsmail Hacıoğlu, Keremcem, Merve Sevi, Murat Başoğlu, Mustafa Ceceli, Naz Elmas, Niran Ünsal, Oya Aydoğan, Rasim Öztekin, Selda Alkor, Sema Keçik, Yeşim Ceren Bozoğlu, Yetkin Dikinciler, Yıldız Kenter, Zeynep Beşerler, Zeyno Günenç."

Sergi, İstanbul'da bazı alışveriş merkezleri başta olmak üzere Türkiye'nin pek çok ilinde organ bağışına dikkat çekmeye devam edecek. - İstanbul/ Merkez

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ünlüler 'Hayat Ver'Mek İçin Bir Araya Geldi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement