Ünlülerin Fotoğraf Paylaşımı İçin Güvenlik Uyarısı - Son Dakika
Yerel

Ünlülerin Fotoğraf Paylaşımı İçin Güvenlik Uyarısı

Pek çok ünlünün sosyal ağlarda paylaştıkları fotoğrafların konum bilgilerinden ev adresleri ve günlük yaşamlarıyla ilgili hassas bilgilere ulaşılabildiği, bunun da güvenlik açısından riskli olabileceği uyarısında bulunuldu.

23.11.2015 13:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Pek çok ünlünün sosyal ağlarda paylaştıkları fotoğrafların konum bilgilerinden ev adresleri ve günlük yaşamlarıyla ilgili hassas bilgilere ulaşılabildiği, bunun da güvenlik açısından riskli olabileceği uyarısında bulunuldu.

Siber güvenlik uzmanı Alper Başaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sosyal paylaşım sitelerinin gözden kaçan özelliklerinden birisinin de özel hayatı açığa çıkarması olduğunu belirtti.

Popüler paylaşım sitelerinin, kullanıcılar hakkındaki pek çok bilgiyi ifşa ettiğini öne süren Başaran, "Pek çok ünlünün sosyal ağalarda paylaştıkları fotoğrafların konum bilgilerinden ev adresleri ile günlük yaşamlarıyla ilgili hassas bilgilere ulaşılabiliyor. Aslına bakarsanız bizler de sevdiğimiz yemekler, dikkatimizi çeken manzaralar, gezdiğimiz yerler, arkadaşlarla öz çekimler başta olmak üzere bütün hayatımızı paylaşıyoruz. Bunun yanında farkında olmadan paylaştıklarımız ise bizi siber suçluların hedefi haline getirebilir" diye konuştu.

Başaran, sosyal ağlarda paylaşılan fotoğraflardaki güvenlik açıklarını tespit etmek amacıyla bazı ünlülerin hesabını takibe aldığını ifade ederek, şu bilgileri aktardı:

"Bu çalışmada herhangi bir sistemi hacklemedim, yaptığım tek şey sosyal paylaşım sitelerini kullananların kendi arzularıyla paylaştıkları bazı bilgileri toplamaktı. Rastgele seçtiğim birkaç ünlünün hesabını ele alalım. Bir ünlümüzün paylaştığı fotoğrafları, paylaşılan fotoğraf sayısına göre harita üzerinde görüntülediğimizde, ilk bakışta dikkatimizi çeken en yoğun paylaşımın İstanbul'dan yapıldığı oldu. Bunun dışında İtalya'nın kuzeyindeki yoğun paylaşım, oraya yapılmış bir seyahate işaret edebilir. Daha geniş bir açıdan bakınca Brezilya'da bazı fotoğraflar görülüyor. Bu fotoğrafların detaylarına bakınca dünyaca ünlü Copacabana plajında bir klip çekimi yapıldığını görüyoruz."

Ünlülerin, klip çekimi yaptıkları yeri bu tür sitelerde paylaşmasının sakıncası olmayabileceğini vurgulayan Başaran, "Ancak İstanbul'da çekilen fotoğrafların konumlarına yakından baktığımızda ise birinin başlığında 'sonunda evdeyim' benzeri bir ifade görüyoruz. Ünlümüzün evinde çektiği bu fotoğrafta adresini tespit etmek mümkün olmaktadır" dedi.

-"Fotoğraftan ev adresi tespit edilebiliyor"

Başaran, bir başka ünlünün kuaföründeyken paylaştığı fotoğraflardan yola çıkarak bunu her ayın 30'unda tekrarladığının görülebildiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Ünlümüzün daha sık paylaşım yaptığı yerlerden birisi ise popüler bir alışveriş semti olduğu için şaşırtıcı değil, diğerleri ise kuaförü ve hastanesi. Bu bilgileri kullanan saldırganlar, ünlümüzün kuaför alışkanlıkları hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olacağı gibi düzenli olarak gittiği hastaneden güncel sağlık durumu veya süregelen tedavileri hakkında bilgi almaya çalışabilir."

Başka bir ünlünün fotoğraf paylaşımlarından da Avrupa turnesinin ardından İstanbul'a döndüğünü ve evinin alt katındaki stüdyosunda yeni albümünün çalışmalarına başladığının tespit edilebildiğine dikkati çeken Başaran, bir sanatçı için yeni albümünün çalışmalarına başladığını açıklamanın heyecan verici olabileceğini ancak ev adresini de bu yolla ifşa etmesinin risk taşıdığını vurguladı.

Sosyal paylaşım sitelerinin bir bölümünün fotoğraflarda yer alabilecek bilgileri temizlediğine, bazılarının ise bunu yapmadığına işaret eden Başaran, "Sosyal paylaşım sitelerine fotoğraf yüklerken konum bilgisi verecek seçeneklerin kapalı olduğundan emin olunması gerekir" uyarısında bulundu.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ünlülerin Fotoğraf Paylaşımı İçin Güvenlik Uyarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement