Unutulmayan Vatan Doğu Türkistan" Konferansı - Son Dakika
Yerel

Unutulmayan Vatan Doğu Türkistan" Konferansı

Dünya Uygur Kongresi Genel Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk, "Korkarım İslam dünyasının bu sessizliği topyekün Doğu Türkistanlıların kurşuna dizilmesiyle son bulacak" dedi.

01.03.2015 14:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünya Uygur Kongresi Genel Başkan Yardımcısı Seyit Tümtürk, "Korkarım İslam dünyasının bu sessizliği topyekün Doğu Türkistanlıların kurşuna dizilmesiyle son bulacak" dedi.

Tümtürk, Merdan Ahlak Kültür ve Çevre Derneği tarafından Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Unutulmayan vatan Doğu Türkistan" konulu konferansta,  Doğu Türkistan'da baskı ve zulmün devam ettiğini belirtti.

Doğu Türkistan'ın kaderine terk edildiğini fakat son zamanlarda Türkiye'de bu konuda bir gündem oluşmaya başladığını, bunun devamının gelmesi için insanların bu davaya daha duyarlı olmaları gerektiğini dile getiren Tümtürk, "Doğu Türkistanlı Müslüman kardeşlerimiz orada en acı işkencelere tabii tutulmalarının tek sebebi biz Müslümanların tepkisiz kalmasıdır" ifadesini kullandı.

Çin Halk Cumhuriyeti'nin yaptığı baskı ve zulmü dünyadan gizlemek için 11 Eylül saldırılarını sebep olarak kullandığına dikkati çeken Tümtürk, internet ve diğer iletişim araçlarına ambargo uygulanarak basın özgürlüğünün ortadan kaldırıldığını aktardı.

Ramazan ayında orucun yasaklandığı tek İslam beldesinin Doğu Türkistan olduğuna işaret eden Tümtürk, orucun yasaklandığı gibi bir provokasyonla geçen yıl bayramın birinci günü yani bir günde 3 bin ?Müslümanın toplu olarak kurşuna dizilip öldürüldüğünü vurguladı.

"Sorumsuzluk Çin'i cesaretlendirdi"

İsrail'in işgali altındaki Filistin'de 52 günde 2 bin Müslümanın şehit olduğunu hatırlatan Tümtürk, şunları kaydetti:

"Yüreklerimiz parçalandı. Büyük bir katliamdı. Çin bu tarihleri fırsat bilerek bayramda 3 bin Doğu Türkistanlı kardeşimizi şehit etti. Dünyanın haberi yok. Nerede İslam ülkeleri, nerede Müslümünlar, nerede bir miting düzenlendi ya da protesto edildi, duydunuz mu? Maalesef yok. Bu katliamın sorumlusu Çin, olayın faili olarak gösterdiği 27 kardeşimizi de idam etti. Bundan da kimsenin haberi yok. Çin her bir attığı adımda İslam dünyasının nabzını tuttu, tepkisizlik ve sorumsuzluk Çin'i cesaretlendirdi."

Tümtürk, Doğu Türkistan'da 1 Ocak 2015'den itibaren dini ibadetlerin kamusal alanda yapılmasının anayasal suç kapsamına alındığını, burada ibadet etmek isteyen insanların anayasal suç işlemiş olacağını, eğer üzerinde takke, tesbih, seccade ya da sakallı ise terörist faaliyet suçundan tutuklanıp her türlü cezai müeyyideyle karşı karşıya olduklarını vurguladı.

"İmamlar dansöz gibi oynatıldı"

Böyle bir vahşetin böyle bir zulmün Filistin'de Bosna'da, Çeçenistan'da olmadığına dikkati çeken Tümtürk, "Geçen hafta da cami imamları meydanlara toplanıp dansöz gibi oynatıldı. Orada oynatılan imamlar, İslam'ın izzeti değil miydi? Müslümanların izzeti haysiyeti değil miydi? Ama hiçbir yerde tek bir kelime dahi itiraz edilmedi. Korkarım İslam dünyasının bu sessizliği, topyekün Doğu Türkistanlıların kurşuna dizilmesiyle son bulacak" diye konuştu.

Doğu Türkistanlı Müslümanların Türkiye'nin yöneticilerinden isteklerinin bulunduğunu ifade eden Tümtürk, bunların, "TİKA'nın Kaşgar'da temsilcilik açması, ibadet özgürlüğünün üzerindeki engellerin kaldırılması, Türkiye ile olan ticaret hacminin artırılması, vize problemlerinin giderilmesi, Doğu Türkistan ve Türkiye'deki üniversiteler arasındaki değişim anlaşması imzalanması, THY'nin Urumçi veya Kaşgar'a sefer düzenlemesi, Doğu Türkistanlı Sivil Toplum Örgütlerinin desteklenmesi" olduğunu sözlerine ekledi.

Merdan Ahlak Kültür ve Çevre Derneği Başkanı Timur Borahan'ın konuşmasının ardından Tümtürk'e Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Rektörü Prof. Dr. Durmuş Deveci tarafından hediye takdim edildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Unutulmayan Vatan Doğu Türkistan' Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement