Ünye'de Kadınlara "Kadınlarda Kansızlığın Sebepleri ve Tedavi Yöntemleri" Anlatıldı - Son Dakika
Yerel

Ünye'de Kadınlara "Kadınlarda Kansızlığın Sebepleri ve Tedavi Yöntemleri" Anlatıldı

Türkiye Kadınlar Birliği Ünye Şubesi ve Ünye Mürüvvet Vidinli Halk Eğitim Merkezi tarafından "Kadınlarda Kansızlığın Sebepleri ve Tedavi Yöntemleri" konulu seminer düzenledi.

18.03.2015 13:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Kadınlar Birliği Ünye Şubesi ve Ünye Mürüvvet Vidinli Halk Eğitim Merkezi tarafından "Kadınlarda Kansızlığın Sebepleri ve Tedavi Yöntemleri" konulu seminer düzenledi.

Ünye Mürüvvet Vidinli Halk Eğitim Merkezi salonunda verilen seminere Ünye Devlet Hastanesi Biyokimya Uzmanı Dr. Ali Coşkun konuşmacı olarak katıldı.

Türkiye Kadınlar Birliği Ünye Şubesi Başkanı Neşe Akgül Tiyaloğlu, kadınların sorunlarına yönelik konularda seminerler düzenlediklerini, kadınların bilgiye ulaşması konusunda yardımcı olmaya çalıştıklarını söyledi.

Kansızlık konusunda demir eksikliğine vurgu yapan Biyokimya Uzmanı Ali Coşkun, "Demir eksikliği anemisini anlatmak istiyorum. İnsanların yaşaması için oksijen zorunlu ama bu oksijeni bütün dokular kullanıyor. Oksijenin damarlara taşınabilmesi için alyuvarlar içindeki demir atomcuklarına muhtaç. Dolayısıyla bu demir eksikse oksijen damarlara yeterince taşınamaz. Demir bu kadar önemli daha doğrusu hayat için önemli. Demir bağışıklık sisteminde de önemli, eğer demir eksikliği varsa bağışıklık sisteminiz de çöküyor" dedi.

Demir eksikliğinin sebepleri ve tedavi yöntemlerine ilişkin ise Coşkun, şunları kaydetti:

"Nedeni bilinmeyen bir şekilde yorgunluk hissi dışında çarpıntı, baş ağrısı, bulantı, soluk ten rengi, dikkati toplayamama, el ve ayakların soğuk olması kansızlığın diğer belirtileri arasındadır. Demir eksikliği üç nedenden olur. Birincisi, demirin yetersiz alımı ve yetersiz emilimi. Demir, ette, karaciğerde, yumurtada var. Hayvansal gıdalardaki demir, bitkisel gıdalardaki demirden daha kalitelidir. Eğer biz bu gıdaları yetersiz alırsak demir eksikliği olur. Demir eksikliği olan kişi etin yanında ayran içmemeli. Yani demirin emilimini azaltan maddelerle gıdayı almamalı. İlaçlar, demirin emilmesini azaltır. Birçok insanda vitamin alma alışkanlığı vardır. Bu multi vitaminlerde demir emilimini azaltan maddeler. Bütün ilaçlar, demirin bağırsaklardan emilmesini azaltır. Demir, 12 parmak bağırsağı dediğimiz yerin son kısmında erir. İşte bu kısımda demirin çok rahat bir şekilde erimesi lazım. Bunun erimesini sağlayan en önemli maddelerden birisi, ortamda bulunan C vitaminidir. Yani siz etle beraber bir limonata ya da etin üzerine biraz limon sıkarsanız, o içindeki demirin tamamını alacaksınız."

Semineri, Ünye Mürüvvet Vidinli Halk Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa Erdoğan, birlik yönetim kurulu üyeleri ve kadınlar dinledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ünye'de Kadınlara 'Kadınlarda Kansızlığın Sebepleri ve Tedavi Yöntemleri' Anlatıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement