Ünye'deki Kültür Yolu Projesi - Son Dakika
Yerel

Ünye'deki Kültür Yolu Projesi

Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, "Turistlerimize, hazırlayacağımız bu yola girdiklerinde ortalama 6 saat, hatta bir günlerini ayırabilecekleri bir gezi güzergahını sunmuş olacağız" dedi.

17.04.2015 18:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, "Turistlerimize, hazırlayacağımız bu yola girdiklerinde ortalama 6 saat, hatta bir günlerini ayırabilecekleri bir gezi güzergahını sunmuş olacağız" dedi.

Ünye Belediyesince hazırlanan Kültür Yolu Projesi'nin bir durağı olan, 19. yüzyılın başına kadar yöredeki Ermeni ve Rumların ibadet yeri olarak kullandığı tarihi Yalı Kilisesi'nin restorasyon çalışmaları devam ediyor.

Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar ve beraberindekiler kilisede süren restorasyon çalışmalarını inceledi. Çamyar, Ünye Belediyesi teknik ekibiyle oluşturdukları Kültür Yolu Projesi'nin bir durağının Yalı Kilisesi olduğunu söyledi.

Kültür Yolu Projesi'nin başlangıcının Kazancılar Caddesi'ndeki Kefelihan Konağı olduğunu ifade eden Çamyar, şunları söyledi:

"Kefelihan'ın mülkiyetini Ünye Belediyesi olarak devraldık. Kefelihan Konağı'nın restorasyon çalışmasının ortalama maliyetini hesaplayıp, orayı restore edip turizmin katkısına sunmayı planlıyoruz. Kazancılar Caddesi'nden başlayacak olan Kültür Yolumuz Bakırcılar Arastası'ndan devam edecek. Bu caddeyle ilgili Ünye Belediyesi'nin hazırladığı proje Büyükşehir Belediyesi tarafından ihaleye çıkıldı. Bu caddedeki binalara tarihi dokuya uygun dış cephe giydirmesi yapacağız. Kültür Yolumuz oradan Kadılar Yokuşu ve Ünye Belediye Müze Evi'ne, Saray Caddesi'ne devam edecek. Saray Caddesi'ndeki tarihi hamamın kamulaştırılması da 580 bin liraya tamamlandı. O güzergahtan devam edip Yalı Kilisesi'ne varmayı planlıyoruz. Kültür Yolumuz son olarak Hasan Baba mevkisindeki binaların dış cephe giydirmeleriyle Topyanı, Çamlık ve Ayanikola Kilisesi'yle devam edecek. Turistlerimize, hazırlayacağımız bu yola girdiklerinde ortalama 6 saat, hatta bir günlerini ayırabilecekleri bir gezi güzergahını sunmuş olacağız."

Çamyar, Yalı Kilisesi'nin restorasyonuyla güzel bir eserin ortaya çıktığını kaydederek, "Yalı Kilisesi yaklaşık 1 milyon liraya ihaleye çıkıldı ancak dışarıdaki istinat duvarları ihtiyaç ama hesapta olmayan duvarlardı. O duvarların yapımıyla iş artışı oldu. Ayrıca Yalı Kilisesi'nin olduğu alana dar bir sokaktan giriliyor ve yürünmüyordu. Bu yüzden burada geçişi temin etme noktasında iki evin kamulaştırılmasında sona gelindi. Bu çalışmayla ziyarete gelen turistlerimizin ulaşımını da kolaylaştırmış olacağız" diye konuştu.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ünye'deki Kültür Yolu Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement