Ürdün Kralı Abdullah Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Ürdün Kralı Abdullah Açıklaması

Ürdün Kralı Abdullah, sınırda mahsur kalan Suriyelilerin onları misafir etmek isteyen herhangi bir ülkeye geçmelerini kolaylaştırabileceklerini belirtti.

15.08.2016 14:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ürdün Kralı Abdullah, sınırda mahsur kalan Suriyelilerin onları misafir etmek isteyen herhangi bir ülkeye geçmelerini kolaylaştırabileceklerini belirtti.

Ürdün'deki Ed-Dustur gazetesine konuşan Kral Abdullah, "Sınırda mahsur kalan Suriyeliler, DAEŞ'in kontrolü altındaki bölgelerden geliyor. Biz Suriyelilerin onları kabul etmeye istekli herhangi bir ülkeye transferlerini kolaylaştırmak istiyoruz." dedi.

Kimsenin kendilerine baskı yapmalarına müsaade etmeyeceklerini ve kendi ulusal güvenliklerinin her şeyin üstünde olduğunu söyleyen Kral Abdullah, Suriye krizine uygun çözüm bulunması için uluslararası toplumla iş birliği içinde bulunduklarını ifade etti.

Kral Abdullah, ülkesinin kuzey ve kuzeydoğu sınırlarının "kapalı askeri bölge" ilan edilmesi kararına da değinerek, "Bu bölgeye yaklaşan sığınmacı toplulukları arasında radikal unsurlar olduğu yönündeki tekrarlayan uyarılar nedeniyle böyle bir karar aldık. Ülke sınırlarının kaçakçılık yapanların veya suçluların yuvası olmasına izin vermeyeceğiz." diye konuştu.

Suriye krizine siyasi çözüm

Ürdün'ün de içinde bulunduğu ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon tarafından DAEŞ'in kuşatma altına alınması yönünde somut ilerleme olduğunu ifade eden Kral Abdullah, şunları kaydetti:

"Askeri çabalar devam ediyor. Ancak bu çabaların, DAEŞ tarafından uygulanan en iğrenç vahşete sahne olmuş kurtarılan bölgelerde siyasal ve kalkınmaya dönük faaliyetlerle desteklenmeye ihtiyacı var. Toplumlarımızı radikalizme karşı korumak için ideolojik, siyasi ve sosyal kapsamlı bir strateji olması gerekir. Muhtemelen bu bizim dönemimizin en büyük zorluğu."

Kral Abdullah, Suriye konusunda tek çözümün, halkın tüm kesimlerini kapsayan, tüm tarafların uzlaştığı, acıları sonlandıracak, ülkenin birliğini muhafaza edecek, çoğulculuk, demokrasi, uzlaşı ve sığınmacıların ülkelerine geri dönmesi de dahil geniş reformları içeren "kapsamlı siyasi çözüm" olduğunu belirtti.

ABD ve Rusya arasındaki iş birliğinin Suriye'deki ateşkesin sağlanmasına ve kapsamlı siyasi çözüm için Cenevre görüşmelerinin başlamasına katkı sağlamasını umduğunu dile getiren Ürdün Kralı Abdullah, bu çözümün olmaması halinde bölgesel düzeyde mezhep eksenli çatışmaların alevleneceğine ve radikal suç çetelerinin uluslararası güvenlik ve istikrarı tehdit etmeyi sürdüreceğine dikkati çekti.

Ülke basınında yer alan haberlere göre, yaklaşık 100 bin Suriyeli, Ürdün-Suriye sınırının (Suriye tarafında) kuzey ve kuzeydoğu bölgelerinde mahsur durumda bulunuyor.

Ürdün'de yaklaşık 1 milyon 390 bin Suriyeli bulunduğu bunların 750 bininin krizden önce ticaret ve evlilik gibi farklı nedenlerle ülkeye geldiği biliniyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ürdün Kralı Abdullah Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Mart Ayı Emlak Verileri Açıklandı
    15:24 Mart Ayı Emlak Verileri Açıklandı

    Emlakjet, Türkiye geneline ilişkin mart ayı emlak verilerini yayımladı. Mart ayında konut arayanların yüzde 45'i kiralık, yüzde 55'i satılık konut aradı. Konut satışları mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,1 azalarak 105 bin 394 oldu. Yabancılara yapılan konut satışları yüzde 47,9 azalarak bin 778 olarak tespit edildi. Kira fiyatları ise illere göre farklılık gösterdi.

  • Ünye Limanı'nda çıkan yangın söndürüldü, 1 kişi dumandan etkilendi
    15:24 Ünye Limanı'nda çıkan yangın söndürüldü, 1 kişi dumandan etkilendi

    Ordu'nun Ünye Limanı'nda demirleyen çimento yüklü kuru yük gemisinin kaptan köşkünde çıkan yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangında dumandan etkilenen 1 kişi hastaneye kaldırıldı.

  • İzmit'te market yangınında 34 araç, 84 personel müdahale ediyor
    15:20 İzmit'te market yangınında 34 araç, 84 personel müdahale ediyor

    Kocaeli'nin İzmit ilçesinde çıkan market yangınında 34 araç ve 84 personel ile müdahale ediliyor. Yangın, hızlı bir şekilde söndürme çalışmaları devam ediyor.

  • Denizlispor'un golcü futbolcusu sezonu kapattı
    15:19 Denizlispor'un golcü futbolcusu sezonu kapattı

    Denizlispor'dan yapılan açıklamaya göre 24 yaşındaki Bekir Turaç Böke'nin yapılan son tetkiklerde sol arka adalesinde yırtık tespit edildiği ve sezonu kapattığı öğrenildi. TFF 2. Lig'de mücadele eden ve düşme hattında olan Denizlispor'a bir kötü haber geldi.

  • İstanbul'da Taksici Bıçaklanarak Öldürüldü, Şüpheli Yakalandı
    15:18 İstanbul'da Taksici Bıçaklanarak Öldürüldü, Şüpheli Yakalandı

    60 yaşındaki taksici Yaşar Yanıkyürek, Sarıyer Tarabya'da yolcu olarak binen bir kişi tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Taksiciler, olayı protesto ederek can güvenliklerinin sağlanmasını istedi. İran uyruklu şüpheli, sivil polisler tarafından yakalandı.

  • Samsun'da akreple temas eden kişi otobüste fenalaşarak öldü
    15:18 Samsun'da akreple temas eden kişi otobüste fenalaşarak öldü

    Samsun'un Havza ilçesinde akreple temas ettikten sonra yolcu otobüsünde fenalaşarak öldüğü öne sürülen kişinin cenazesi Kayseri'de defnedildi. Bilal Y. (56) için Hulusi Akar Camisi'nde tören düzenlendi ve cenazesi Kocasinan ilçesi Hasancı Mahallesi'nde toprağa verildi. Tören sonrası basın mensuplarıyla katılımcılar arasında arbede yaşandı. Bilal Y'nin akreple temas ettiği ve psikolojik rahatsızlığı olduğu iddia edilmişti.


Advertisement