Üreten Türkiye Konuşuyor' Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Üreten Türkiye Konuşuyor' Toplantısı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Van’ın geçmişten bu yana bütün yolların buluştuğu bir ticaret, sağlık ve tarih merkezi olduğunu söyledi.

14.03.2017 17:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Van'ın geçmişten bu yana bütün yolların buluştuğu bir ticaret, sağlık ve tarih merkezi olduğunu söyledi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından ilk defa Van'da düzenlenen 'Üreten Türkiye Konuşuyor' toplantısının kapanışına Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftci, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Gülşen Orhan, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Van Valisi İbrahim Taşyapan, AK Parti milletvekilleri ile ASKON, HAK-İŞ, MEMUR-SEN, MÜSİAD, TESK, TİM, TİSK, TÜPRAD, TÜGİK, TÜMSİAD, TÜRK-İŞ, TÜRKİYE KAMU-SEN, TÜRKONFED, TZOB genel başkanları, kurum amirleri ve davetliler katıldı. 12 ilde yapılacak toplantının Van'da yapılan ilkinin kapanışında konuşan Nihat Zeybekci, toplantının sonucunda Van'ın geleceğiyle ilgili önemli fikirlerin ortaya çıktığını belirterek, "Her şeyin başında huzur, güvenlik geliyor. Bu huzursuzluk dönemlerinde Türkiye'yi buradaki kardeşliğe, refaha kasteden dönemleri kuraklık dönemi olarak görüyorum. Burada aradığımız bütün tohumlar var. Kimse sadece tarıma, sanayiye ve hizmetlere talip olmuyor. Genellikle üçüne birden talip oluyor. Van geçmişten bu yana bütün yolların buluştuğu bir ticaret, sağlık, tarih merkezidir. Şartlar normalleştiğinde bu coğrafya bir üniversiteler ve eğitim kenti olacak. Çevresinde ülkelerin rahatlıkla gelebileceği bir sağlık merkezi. Ticaret ve lojistik konusunda önemli bir merkez. Van Gölü çevresinde muhteşem bir tarım merkezi. Van bunlara mutlaka ulaşacaktır. Güneşin doğmasını engelleyemezsiniz. Birlik, beraberlik ve kardeşlik iklimi buralara mutlaka egemen olacaktır" dedi.

Van'ın yaş ortalamasının 20 civarında olduğunu da ifade eden Zeybekci, "Bu genç nüfus işsiz. Bunları geleceğe bağlayan enstrümanları üretmeyiz. Cazibe merkezleri bunun için çok önemli bir program. Bu cazibe merkezleri programında AK Parti hükümeti olarak en büyük risklerden birini alıyoruz. Taşıma desteği veriyoruz. Batıdaki illerden Van'a fabrikasını taşıyanlara destek veriyoruz. Bununla çok büyük hareketlenmelerin olduğunu göreceğiz. Birileri bunun devam etmemesini, olmamasını istiyor. Van'ı kendine kapatmak istediler. Van'ın önde gelen ticaret erbabından Van'ı terk etmelerini istediler. Huzur gelmesin, mutluluk olmasın, insanlar birlik beraberlik paylaşmasın istiyorlar. Halbuki bunları sağladıktan sonra görüşebildiğimiz bütün sorunlar çözülür. O anlamda bu tarz faaliyetler çok önemli. Bunlar devam etmeli. Ardından bir daha gelerek verilen desteklerle ilgili tek tek çağrılalım ve kentteki tüm kesimlerle bir araya gelelim. Verdiğimiz çok büyük destekler var. Van bir turizm merkezi olacak. Etrafındaki belki 30 milyonluk nüfusun cazibe merkezi olacak. Bunları sağladığımızda bütün sorunlarımız çözülmüş olacak. Biz Türkiye'ye, Van'a inanıyoruz. Güneş AK Parti ile doğudan doğmaya başladı ve böyle devam edecek" şeklide konuştu.

Bakan Tüfenkci ise toplantıda çıkan sonuçların Van'ın geleceği için umutlu olduğunu belirterek, "Hükümetimiz güvenliği sağladıktan sonra bölgedeki illerin kalkınmasına adım atacak cazibe merkezleri programının tamamen uygulanması durumunda özellikle Van'ın bu noktada kazançlı çıkacağı görünüyordu. Van ile ilgili beklentilerde ilk 3 sırada ne olsun istendiğinde, birinci sırada güvenliğin sağlanması, ikinci sırada sınır ticaretinin gelişmesi ve yaygınlaşması ortaya çıktı. Doğru bir tespit. Bu potansiyeli kullanmak lazım. Bununla ilgili adımları atıyoruz. Kapıköy Sınır Kapısı'nın modernize edilmesi noktasında çalışmamız var. Van Gölü'nün turizme açılması noktası çok önemli. Van'ın güler yüzünü, şirin yüzünü ve doğasını dünyaya göstermenin zamanının geldiğini gösteriyor. İnsanların burada başkalarına Van'a yaşamayı tavsiye eder misiniz sorusuna evet çıkması, kentin yaşanabilir bir yer olduğunu ve burada mutlu olduğunu, dışarıya açık olduğunu göstermesi açısından önemlidir. Bütün bunların olması için bizim birlik beraberliğimizi kaybetmeden, ötekileştirmeden ve coğrafyanın kıymetini bilerek, buranın esasında Anadolu'yu Müslümanlaştırma noktasında önemli görev ifa etmesini bilerek, buralara sahip çıkmamız gerektiğini ortaya koymamız lazım. Burada bulunan iş adamlarımız da STK'lar da birinci önceliği güvenliğe veriyorlar. Güvenliğin, adaletin olmadığı yerde ne üretim olur ne huzur olur. İnşallah bu bilinçle Türkiye'nin 16 Nisan'da daha güçlü olması için, istikrarı yakalayabilmesi için bu ülkenin kolay manipüle edilmesinden kurtulabilmemiz için güven ve istikrarın yapılandığı bir yönetimi oluşturmamız lazım. Biz istiyoruz ki tek vatan, tek millet, tek devlet ve tek bayrak altında güçlü şekilde kardeşçe buralarda yaşayalım" ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmanın ardından toplantı sona erdi. - VAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Üreten Türkiye Konuşuyor' Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement