Üretici Leasıngden Karlı Çıkmadı - Son Dakika
Ekonomi

Üretici Leasıngden Karlı Çıkmadı

Üretici Leasıngden Karlı Çıkmadı

Leasıng (finansal kiralama) yoluyla traktör alan üretici taksitleri ödeyeneyince sıkıntı çıktı.

26.04.2011 11:25
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çiftçinin geçen yıllarda traktörünü leasing (finansal kiralama) yoluyla satın almasının önünün açılmasının ardından, taksitlerini aksatan birçok üretici sıkıntı yaşıyor. Leasing yönteminin üreticiye uygun bir bankacılık enstrümanı olmadığını, bu yönteme mecburiyetten başvurulduğunu kaydeden Tariş Pamuk Birliği Başkanı Beliğ Azbazdar, "34 (İstanbul) plakalı traktörler hiç dikkatinizi çekti mi? Bu traktörler leasingle alınmıştır ve dolayısıyla bankaların elindedir" dedi.

Üreticinin en büyük sorunlarından olan banka borçlarının yanı sıra leasing konusunda da sıkıntılı olduğu ortaya çıktı. Tarım kesimi temsilcileri, üreticilerin elindeki ekipmanı satarak parasıyla borçlarını ödemeye çalıştığına, yeni araç ihtiyacını ise leasingle karşıladığına dikkat çekerek bu borçlanmalar sonucunda çiftçinin kiralık traktör ve tarım makineleri ile üretim yapmaya çalıştığını belirtti.

AZBAZDAR: MECBURİYETTEN GİRDİLER

Konuyla ilgili değerlendirme yapan Tariş Pamuk Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Beliğ Azbazdar, pamuk üreticisinin yüzde 80'inin son aldığı traktör ve pamuk toplama makinelerini leasing yöntemiyle, geri kalanını da banka kredileriyle aldığını söyledi. Leasing yönteminin üreticiye uygun bir bankacılık enstrümanı olmadığını, üreticinin bu yönteme mecburiyetten başvurduğunu kaydeden Azbazdar, "Traktörlerin plakalarına bakın. 34 plakalılar hiç dikkatinizi çekti mi? Söke Ovası'na çıkıp bakanlar bunu görebilir. Bu traktörler leasingle alınmıştır ve dolayısıyla bankaların elindedir. Üretici mecburiyetten girdiği bu işten karlı çıkmadı. Makinesini yenilemek isterken eskisini sattı, faize geçmiş borçlarını bu parayla ödemeye çalıştı. Ancak yenisi de gitti" diye konuştu. Söke Ovası'nda 20-30 makine ve bir o kadar da traktörün leasingle bankaların eline geçtiğini kaydeden Beliğ Azbazdar, "Zaten bu yöntemde bir taksiti bile atlatırsanız mülkiyet üzerinde hak iddia edemiyorsunuz. Bu sorun üreticinin devlet eliyle desteklenmesiyle ve devlet bankalarının üreticiye özel koşullarda kredi vermesiyle çözülebilir" dedi.

TUNCER: BİRÇOK ÜRETİCİ İCRALIK OLDU

Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Dr. Turhan Tuncer ise leasing yönteminin başladığı dönemde traktör satışlarının da artış gösterdiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Üretici leasingle ekipmanını yenilediği zaman kendi traktörünü satıyor, bir yıl dolup ödemeler geldiğinde de taksit ödemekte zorluk çekiyor. Bu yüzden birçok üretici icralık oldu. Elindeki traktör gittiği gibi yenisini de kaybetti. Üreticinin maliyeti yüzde 30-40 artarken ürünü para etmeyince mağduriyet başladı. Benim tanıdığım bir çiftçi evini satmak zorunda kaldı. Traktör sanayi, satamadığı için cezbedici bir şey yaptı, ancak geliri zaten düşük olan çiftçi yine zarar gördü. "

TORBALI'DA YÜZDE 80 LEASİNG

Torbalı Ziraat Odası Başkanı Murat Uslu da, kendi bölgelerinde yeni alınan traktörlerin yüzde 80'inin leasingle alındığını belirterek, "Leasing zaten üreticiyi kiracı konumuna düşürüyor, tam olarak mal sahibi olunamıyor. Çiftçi de ekonomik durumu kötü olduğu için mecbur kalıyor. Ödemediği zaman tarlası da gidiyor. Biz doğru düzgün bir politika belirlenmemesinden böyle zor durumlara düşmekten artık bıktık" dedi. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Üretici Leasıngden Karlı Çıkmadı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement