Çanakkale'de Üreticilere 42 Koç Dağıtıldı - Son Dakika
Güncel

Çanakkale'de Üreticilere 42 Koç Dağıtıldı

Çanakkale\'de Üreticilere 42 Koç Dağıtıldı

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Çanakkale Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından üreticilere 42 koç dağıtıldı.

04.11.2014 15:58  Güncelleme: 14:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Çanakkale Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından yürütülen "Halk Elinde Tahirova Koyunu Islah Projesi" kapsamında üreticilere 42 koç dağıtıldı.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, Müdürlüğün bahçesinde düzenlenen dağıtım töreninde yaptığı konuşmada, Karacabey Tarım İşletmesi Müdürlüğünden temin edilen Tahirova ırkı koçların yüzde 75 devlet hibesiyle üreticilere teslim edildiğini söyledi.

Amaçlarının, Tahirova ırkı koçların ıslah edilmesi ve bunlardan alınacak yavruların kentte söz konusu ırkın yetiştiricilerine transferiyle kaliteli damızlık elde edilmesi olduğunu aktaran Karadağ, "Hayvanlar kurayla sahiplerine verildi. Daha fazla üreticiye ulaşacağız inşallah" dedi.

Projenin liderliğini yürüten Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türker Savaş ise yaşadıkları en önemli sorunun damızlık olduğunu bildirdi.Nitelikli damızlık sorunu nedeniyle hayvan sayılarında ve üretimde azalma yaşandığına işaret eden Savaş, şöyle konuştu:

"Damızlığın yanında verimli hayvan eksiğimiz de bulunuyor. Bunun geliştirilmesi lazım. Yetiştiricilerimiz yeteri kadar bilinçli değil. Teknik bilgiyi çok iyi kullanamıyor. Bu anlamda sıkıntı çekiyoruz. Genel politikalar anlamında da sıkıntılarımız var ama bakanlığın desteklemeleri, bu konuya bakışı oldukça iyi. Tahirova'yı yeteri kadar yaygınlaştıramadık. Özellikle yetiştiricinin bu hayvanlara bakamaması nedeniyle. Bunlar yerli hayvanlarımıza göre biraz daha itina gerektiriyor. Çanakkale'deki yetiştiricimiz diğer bölgelere göre nispeten daha bilinçli. İlimizi bu açıdan bir damızlık merkezi haline getirmeye çalışacağız."

Çanakkale Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ferhan Savran da birliğin ıslah konusunda 5 projesi bulunduğunu ifade etti.Bunlardan ikisinin kıl keçisi, birinin Saanen, birinin sakız, birinin de Tahirova ırkı koç olduğunu dile getiren Savran, "Çanakkale'nin Saanen ırkı keçi konusunda bir marka değeri var. Tahirova için de aynı hedefi koyduk" ifadesini kullandı.Daha sonra hayvanlar, sahiplerine dağıtıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Çanakkale'de Üreticilere 42 Koç Dağıtıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement