Üreticilere Hayvancılık Semineri - Son Dakika
Yerel

Üreticilere Hayvancılık Semineri

Üreticilere Hayvancılık Semineri

Gıda Tarım ve Hayvancılık Edirne İl Müdürlüğü tarafından 1’inci Hayvancılık Semineri düzenlendi.

05.05.2016 17:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gıda Tarım ve Hayvancılık Edirne İl Müdürlüğü tarafından 1'inci Hayvancılık Semineri düzenlendi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Edirne İl Müdürlüğü konferans salonunda gerçekleştirilen seminerde, 'Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliği Hastalıklar ve Karşılaşılan Sorunlar' üreticilere anlatıldı. Seminer'e Gıda Tarım ve Hayvancılık Edirne İl Müdürü Orhan Sarı, Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk, Edirne Ticaret Borsası Meclis Başkanı Fedai Canım, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Tuncay Aytın, Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez ve üreticiler katıldı.

Açılış konuşması yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Sarı, Edirne'nin hayvancılık bakımından önemli illerinden olduğunu kaydederek, 15 bin 378 büyük baş hayvancılık işletmesi olduğunu söyledi. Hayvancılığın il genelinde gelişmeli alanları, kaba yem kaynakları ve ithalat ihracat yönünden Avrupa'ya açılan kapı olması nedeniyle önemli bir konumda olduğunu vurgulayan Sarı, şunları söyledi:

"Son zamanlarda ilimizde yapılan hayvancılık yatırımları da bunun en büyük göstergesidir. İlimizde 15 bin 378 büyük baş hayvancılık işletmesinde toplam 155 bin 984 büyük baş hayvan bulunmaktadır. Bu işletmelerin neredeyse tamamı küçük ve orta ölçekli aile işletmeleridir. Büyük baş hayvan mevcudumuzun yüzde 73 ü ve üzeri hoşdenk ırkı ve melezi, yüzde 15 i montofon ırkı ve melezi, yüzde 9'u simental ırkı melezi, yüzde 3'ü ise yerli olanlardan oluşmaktadır. Trakya 27 Mayıs 2010 tarihinde şap hastalığından arilik su kazanmıştır. Bizde bu statüsün devamı için aşılama, salgın hastalıklarla mücadele ve bu konudaki eğitim çalışmalarına önem vermekteyiz. Bu kapsamda her il olduğu gibi 2015 yılında aşılama çalışmalarından personelimizin üstün gayretinden en başarılı iller arasındayız. Ülkemiz hayvancılığının en önemli problemlerinden biri hayvancılık işletmelerimizin büyük kısmının hala kapalı alanlarından oluşmaktadır. Hem işletme maliyetlerinin azaltılması hem de sürü sağlığı açısından en uygun sistemleri açık, yan açık, serbest dolaşımlı ahır sistemleri olduğu unutulmamalıdır. İlimizde son zamanlarda yapılan ahırların büyük bir kısmı bu yönde olup, eski ahırlarımızın da bir an önce modernize etmemiz lazım. Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programı kapsamında modern ahır ve ahıl yapımına ya da mevcut ahır ve ahıl organizasyonuna yüzde elli hibe desteği verilmektedir. Bu tür projelerden yararlanmak isteyen yatırımcılarımıza her zaman olduğu gibi kapımız sonuna kadar açıktır. Hayvancılıkta ülkemizin ve ilimizin en büyük problemlerinden biride kaliteli ve kaba yem bitkisinin üretiminin yetersiz olmasıdır. Kaba yemler sığır ve koyun gibi geviş getiren hayvanların beslenmesinde vazgeçilmez öneme sahiptir. Kaliteli ve kaba yem deyince ilk planda çayır ve meralar yeme bitkileri akla gelmektedir. İlimizde toplam 574 bin dekar mera arazisi bulunmakta bununda yüzde 70 i verimli mera alanı sunmak için alanlarından oluşmaktadır. Meralarımızı hayvancılığımızın hizmet çalışmalarımız hızla yürümektedir."

İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serhat Alkan, "Ömrümüz ahırlarda ve hayvanlarla geçiyor, sorunlarınızı paylaşıp çözüm yolları için geldik buraya. Sizlerin ve bizlerin doğru kazançla güzel hayvancılık elde edebilmenin yolu üretimden geçer. Biz hayvanlarımızı acaba nasıl en iyi şekilde üretebiliriz. İşimiz bu. Bunu başardığımız zaman biz başarılı bir hayvancılık yapabildiğimizi söyleyebiliriz. Bu üretim dediğimiz olay söylerken kolay ancak o kadar zor ve o kadar çok etkenden etkilenen bir olay ki hepimiz uğraşıyoruz" dedi.

Açılış konuşmasının ardından İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden Prof. Dr. Serhat Alkan, Prof. Dr. İsmail Abaş, Prof. Dr. Abdullah Kayar, Prof. Dr. Ömür Koçak seminerde hayvancılıkta üretimin püf noktalarını anlattı. - EDİRNE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Üreticilere Hayvancılık Semineri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti
    09 Nis Gazze Şeridi'nde İsrail Saldırısında Belediye Başkanı Hayatını Kaybetti

    Gazze Şeridi'nde İsrail güçlerinin düzenlediği hava saldırısında Maghazi Belediye Başkanı Hatem el-Ghamri ve 4 kişi hayatını kaybetti. Uluslararası topluma İsrail'e yönelik insanlığa karşı işlediği suçlardan dolayı soruşturma açılması çağrısı yapıldı.

  • AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı
    09 Nis AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu: AK Parti Kürtlerden biraz daha uzaklaştı

    AK Parti MKYK Üyesi Orhan Miroğlu, 31 Mart Yerel Seçimleri sonrası Kürt seçmenin tercihlerini ve AK Parti'nin durumunu değerlendirdi. Miroğlu, Kürt seçmenin, AK Parti ve DEM gibi partilere oy vererek, marjinal sokak siyasetinden kurtulup siyasetin merkezinde söz sahibi olmak istediğini belirtti.

  • Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı
    09 Nis Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısı

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Malatya ve Elazığ için kuvvetli sağanak uyarısında bulundu. Bugün öğle saatlerinden itibaren artarak akşam saatlerine kadar yerel olarak kuvvetli olması beklenen gök gürültülü sağanak nedeniyle vatandaşlar sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu, ani kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına ile ulaşımda aksamalara karşı dikkatli ve tedbirli olmaları konusunda uyarıldı.

  • SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı
    09 Nis SUBÜ Rektörü ve CHP PM Üyesi Ramazan Bayramı Mesajı Yayımladı

    Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık ve CHP Parti Meclisi (PM) Üyesi Ecevit Keleş, Ramazan Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı. Sarıbıyık, bayramın manevi atmosferine vurgu yaparak, Filistin ve Doğu Türkistan'da yaşanan zulümlere dikkat çekti. Keleş ise bayramın birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularını pekiştirmesi gerektiğini belirtti.

  • Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi
    09 Nis Burhaniye'de 2024-2029 Dönemi Meclis Toplantısı Gerçekleştirildi

    Burhaniye Belediye Başkanı Ali Kemal Deveciler başkanlığında, 31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra 2024-2029 döneminin ilk meclis toplantısı gerçekleştirildi. Yeni dönem meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, belediye daire müdürleri, basın mensupları ve Burhaniyeliler toplantıya katıldı. Toplantıda meclis başkan vekilleri, meclis katipleri ve encümen üyeleri seçildi. Ayrıca komisyon üyeleri belirlendi ve 2023 Yılı Faaliyet Raporu görüşüldü.

  • Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi
    09 Nis Pazaryeri Belediye Meclisi Toplantısında Encümen Üyeleri ve Komisyonlar Belirlendi

    31 Mart Yerel Seçimlerinden sonra Pazaryeri Belediye Meclisi ilk kez toplandı. Toplantıda encümen üyeleri, başkan vekili ve plan bütçe komisyonu belirlendi. Belediye Başkanı Zekiye Tekin, yeni dönemin Pazaryeri ilçesine hayırlı olmasını temenni etti.

  • TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı
    09 Nis TÜRKPATENT, coğrafi işaretli ürün sayısını açıkladı

    Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) tarafından tescil edilen coğrafi işaretli ürün sayısı geçen yıl sonunda 1512 olurken, Gaziantep ürünü tescillenen iller sıralaması, Hatay da en fazla coğrafi işaret başvurusu yapan iller arasında ilk sırada yer aldı. Türkiye'nin coğrafi işaret tescilli ürün sayısı 2023 sonu itibarıyla 1512 oldu. Kuruma geçen yıl 371 ürün için başvuru yapıldı ve bunlardan 209'u coğrafi işaret tescili aldı.

  • Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu
    09 Nis Akyazı Belediyesi'nin İlk Meclis Toplantısında Başkan Soykan Konuştu

    Akyazı Belediyesi'nin 31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından gerçekleştirilen ilk meclis toplantısında Belediye Başkanı Bilal Soykan, Akyazı'nın güzelleştirilmesi ve değer katılması için çalışacaklarını belirtti.

  • Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor
    09 Nis Barış Pınarı Harekatı'yla temizlenen Tel Abyad ve Rasulayn'da halk, huzur içinde Ramazan Bayramı'na giriyor

    Barış Pınarı Harekatı'yla terör örgütü YPG/PKK'dan temizlenen Suriye'nin Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerinde halk, Türkiye'nin çabalarıyla sağlanan huzur ve güven ortamında beşinci Ramazan Bayramı'na girecek. Buna rağmen ekonomik zorluklar yaşayan halk, pazarda alışveriş yaparak bayrama hazırlanıyor.

  • Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi
    09 Nis Zeytinburnu Belediye Meclisi Yeni Dönem İlk Toplantısını Gerçekleştirdi

    31 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından Zeytinburnu'nun 5 yıllık yeni yönetiminde söz sahibi olacak belediye meclis üyeleri, Belediye Başkanı Ömer Arısoy'un başkanlığında ilk toplantısını gerçekleştirdi.

  • Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı
    09 Nis Tokat Belediye Başkanı atlı ziyaretçilerle karşılaştı

    Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, atla safari yaparak gelen Ceylan Kırca ve Sümmani Yılmaz tarafından beklenmedik bir ziyaretçi grubuyla karşılaştı. Başkan ve vatandaşlar bu ilginç ziyaret karşısında hayrete düştü.

  • Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi
    09 Nis Meksika'da 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulması izlendi

    Meksika'nın başkenti Mexico City'de yaşayanlar, 33 yıl sonra ilk kez görülen güneş tutulmasını izlemek için sahillere ve Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi'nin kampüsüne akın etti. Tutulma, Meksika'nın kuzeyindeki bazı şehirlerde net şekilde izlendi. Meksikalılar ve turistler, tarihi anlara tanıklık etmek için tutulmanın görüldüğü kentlere akın etti.


Advertisement