Üretilmeyen Altının İhracatı Cari Açığı Etkilemez" - Son Dakika
Güncel

Üretilmeyen Altının İhracatı Cari Açığı Etkilemez"

Üretilmeyen Altının İhracatı Cari Açığı Etkilemez"

Türkiye ekonomisinin "yumuşak karnı" olarak tanımlanan "cari açık", altın ihracatı tartışmalarıyla son günlerde yeniden gündemin üst sıralarına taşındı.

21.04.2014 16:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye ekonomisinin "yumuşak karnı" olarak tanımlanan "cari açık", altın ihracatı tartışmalarıyla son günlerde yeniden gündemin üst sıralarına taşındı.

İran'a yapılan altın ihracatının cari açıkta "gerçek indirim" sayılamayacağını söyleyen Ekonomist Mustafa SÖnmez, Türkiye'nin altın üreticisi olmadığı için, ihracatı da ödemeler dengesi içinde sayılyamayacçağını vurguladı.

DHA'nın sorularını yanıtlayan Ekonomist Mustafa Sönmez, altın meselesinin İran'dan yapılan doğalgaz ithalatının karşılığı olarak gündeme geldiğini belirterek, "Türkiye İran'ın ödemesinin ABD ambargosu nedeniyle döviz olarak ödeyemedi ve bunun karşılığı olarak altın ile ödedi. Türkiye altın üreticisi olmadığı için bu alanda ithalat yapılması gerekir. Altınlar, bu işlemleri yürüten iş adamlarının talebiyle İsviçre'den alındı" dedi.

"BU BİR SAFSATADAN İBARETTİR"

İthal edilen malın ihraç edilmesi nedeniyle cari işlemlerde bir fark yaratmayacağına dikkat çeken Sönmez, "Bu bir safsatadan ibarettir. Türkiye bir altın üretici olsaydı ve bu ihraç edilseydi cari açığa bir katkısı mümkün olurdu, ihracatımız 15 milyar dolar artardı" dedi ve ekledi:

"50 milyar dolar dış açık varsa, 15 milyar dolar ihracatla bu 35 milyar dolara düşerdi. Türkiye'de üretilmiş bir malın ihracatı söz konusu değil. Gizli saklısı yok bunun; ithalat ve ihracat belli. O kadar karmaşık bir olay değil. Bunlar zaten dış ticaret rakamlarında görünüyor. Dış ticaret rakamlarında 'parasal olmayan altın' diye görülüyor. Ödemeler dengesinde de ayrı bir kalem olarak görünür. Bu kafa karıştıracak bir işlem değil. Sadece adı altın. Kürk olarak İran'ın işine yarasaydı böyle de ihraç edilebilirdi. Türkiye Rusya'dan da doğalgaz ithal ediyor, onun karşılığını döviz olarak ödeyebiliyor. Ancak İran'a böyle bir şey yapmak söz konusu olmadığı için bu yol seçildi."

Bir ülkenin "döviz cinsinden harcamalarının, döviz cinsinden gelirlerinden fazla" olmasıyla meydana gelen "cari açık" 2011 yılında 75 milyar dolar ile cumhuriyet tarihinin rekor düzeyine çıkmıştı. Şubat ayı verileriyle birlikte, Şubat sonu itibarıyla yıllık cari açık da 62.25 milyar dolar oldu. Orta Vadeli Program'da, 2013 yılını 65.03 milyar dolar ile kapatan cari işlemler açığının 2014 yılının tamamında 55.5 milyar dolara gerilemesi öngörülüyor

(OSS) - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Üretilmeyen Altının İhracatı Cari Açığı Etkilemez' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement