Urfa, Bu Seçimde de Çok Konuşulacak! - Son Dakika
Güncel

Urfa, Bu Seçimde de Çok Konuşulacak!

Urfa, Bu Seçimde de Çok Konuşulacak!

Şanlıurfa'da genel seçimler için HDP vekil sayısını üçe katlamayı, CHP ise Saadet ve AK Parti'den oy taşımayı hedefliyor.

04.02.2015 11:59  Güncelleme: 13:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Her seçim kuşkusuz Şanlıurfa açısından çok renkli geçiyor fakat bu seçim hepsini geride bırakacağa benziyor. Ahmet Eşref Fakıbaba'nın AK Parti'ye meydan okuyup başkanlığı kazandığı yerel seçim de, Bakan Faruk Çelik'in gelip vekil adayı olduğu genel seçimler de Şanlıurfa'yı ülke gündeminden düşürmemişti. Dört ay sonra yapılacak genel seçimlerde de Şanlıurfa çok konuşulan illerden birisi olacağa benziyor. Çünkü AK Parti, Çözüm Sürecini sahiplenme ve kalıcı olması adına en iddialı adaylarından birisini Şanlıurfa'dan çıkarmaya hazırlanıyor. Ayrıca 2011 genel seçimlerinde başarılı bir seçim sonucu çıkaran Bakan Faruk Çelik'in mutlaka Urfa'daki yerinin doldurulması gerektiği düşünülüyor. Vekillerin yarısını almaya odaklanan HDP'nin de AK Parti'den geri kalmayıp güçlü isimler listeye koyması bekleniyor.

AK PARTİ'NİN SÜRPRİZ ADAYLARI OLABİLİR

AK Parti içerisinde ciddi ciddi konuşulan sürprizler isimler var. Bunlardan en şok etkisi yaratacak isim ŞivanPerwer. Bazı partililer, Urfalı olan sanatçının buradan aday gösterilmesi halinde hem Kürt Sorununu sahipleneceklerini hem de HDP'nin önünü kesebileceklerini düşünüyor. Ancak sanatçıya henüz bir teklifte bulunulmadı. Diğer adı geçen bir isim ise yine Çözüm Süreci'nin fikir babası ve yürütücüsü Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a en yakın isimlerden birisi olan Akdoğan'ın geçen Şanlıurfa'ya gelip buradaki siyasi havayı kokladığı ve henüz karar vermediği konuşuluyor. Ankara'da konuşulan ve Bakan Faruk Çelik'in yerini rahatlıkla doldurabilecek başka bir isim daha var. O da Akdoğan kadar Hükümette etkili olan Numan Kurtulmuş. Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş'un da Şanlıurfa'dan vekil adayı gösterilebileceği konuşulan isimler arasında. Partinin genel başkan yardımcısı ve aslen Viranşehirli olan Nurettin Nebati'nin de ismi geçiyordu ancak bu ismin Bakan Çelik'in yerini doldurabileceği bir isim olmayacağına karar verildi. Şanlıurfa'dan aday gösterilmesine kesin gözle bakılan Prof. Dr. Mazhar Bağlı da var. AK Parti'de yaşanacak diğer ilginç bir durum da, 10 şubata kadar çok sayıda devlet memurunun görevinden istifa ederek, aday gösterilmeyeceğini bildiği halde aday adayı olmak için müracaat edeceği biliniyor. Bu aday adaylarının beklentisi seçim öncesinden çok, seçimden sonra mevcut görevlerinde yükselme beklentisi.

HDP, AK PARTİ İLE YARIŞMAK İSTİYOR

AK Parti'nin böylesine güçlü isimlerden birisini aday göstermesi halinde barajı aşıp-aşamayacağı büyük bir muamma haline gelen HDP'nin de bundan geri kalmayacağı tahmin ediliyor. Ülkedeki seçim barajını aşacağına ve dolayısıyla Şanlıurfa'da dört vekili çıkaracağına kesin gözüyle bakan HDP, beş ve altıncı vekilliğe odaklanmış. AK Parti'nin karşısına ise güçlü bir isim çıkarmayı planlayan parti, mevcut vekil İbrahim Ayhan ile büyükşehir belediye başkan adayı Osman Baydemir'den de vazgeçmeyecek gibi. Ülke genelinde bazı suni ve alevi cemaatlere, derneklere, vakıflara, sendikalara ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarına AK Parti'nin bugüne kadar yaptığı gibi 'kontenjan' tahsis etmeyi hedefleyen HDP, geri kalan sıraları ise illerin dengesine göre şekillendirmeyi ve böylelikle barajı aşmayı planlıyor. Şanlıurfa'da parti açısından öne çıkan bir kanaat önderi yada cemaat adamı yok ancak AK Parti'nin Yalçın Akdoğan veya Numan Kurtulmuş gibi bir ismi aday göstermesi halinde HDP'nin de Ayhan Bilgen gibi bir ismi buradan aday göstermesi bekleniyor. Bilgen, her dönem başta il örgütünün aday olmasını istediği bir isim olmasına rağmen gelen teklifleri hep geri çevirdi. Demokratik İslam Kongresi Şura üyesi ve yürütücüsü olan Bilgen, aynı zamanda HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı. 2011 genel seçimlerine kadar bağımsız girdiği için en fazla iki aday gösteren ve çıkaran BDP'nin devamı HDP'nin bu seçimde 12 kişilik listeyi tam dolduracağı ve ilk altı kişinin önemli isimler olmasına dikkat edeceği konuşuluyor.

CHP'DE DENGELER ALT-ÜST

AK Parti'den, Eyyübiye belediye başkan adayı gösterilmeyeceğini anladıktan sonra Saadet Partisi'nden aynı ilçede aday olan Hasan Oğul, yerel seçimlerde 32 bini aşkın oy almıştı. Çoğu AK Parti'li olan bu seçmenlerinin oylarını Saadet'e taşımayı başaran Oğul, genel seçimlerde ise CHP'ye taşıyabileceğini düşünüyor. Gelen bilgiler de, CHP genel merkezini de bu yönde ikna ederek, listede birinci sıra adaylığını garantilediği yönünde. Bu durum CHP'deki dengeleri şimdiden alt-üst etti. Kemalist ve ulusalcı seçmene sahip CHP'nin Oğul'u çok rahat kabul edeceği ve seçimde çalışacağı düşünülmüyor. Aynı şekilde yerel seçimlerde Oğul'a çalışanların da Saadet'te olduğu gibi CHP'deyken destek vermeye sıcak bakmadığı biliniyor. Birinci sıranın Hasan Oğul'a verilmesi varsayımları karşısında, ikinci sıranın hiç şansı olmamasına rağmen bu sırada gösterilecek adayın rolü Oğul'a taşıyacağı oylar açısından oldukça önemli. Buna rağmen CHP'nin şansı MHP'ye oranla daha az.

MHP ARAPLARIN OYLARINA GÜVENİYOR

MHP'de bugüne kadar il başkanlığı yapan İbrahim Özyavuz'un birinci sıradan vekil adaylığına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak partinin mevcut oy potansiyeli ve Özyavuz'un getireceği oylarla bir vekil çıkarmak mümkün görünmüyor. Ancak MHP'nin, AK Parti ve HDP'den sonra Şanlıurfa'da üçüncü parti olacağı kesin. Akçakale ve Harran bölgesinden Mehmet Yalçınkaya, Siverek bölgesinden Bucak'larla birlikte partinin eski küskünleri ve CHP'ye sıcak bakmayanların desteğini alması halinde MHP'nin bir vekil çıkaracağı tahmin ediliyor.

Saadet Partisi ve HÜDA-PAR da seçim yarışına katılmak istiyor. Ancak seçim barajı sebebiyle iddialı olmayan bu partilerin sadece kendilerini iyi temsil edecek isim arayışında olduğu öğrenildi.

İDDİALI İSİMLER ARASINDA KADIN YOK

Seçimde rekabet halinde olacak partiler arasında, ilk sıralardan gösterebilecekleri kadın adayı sıkıntısı yaşanıyor. Birçok ilden başörtülü kadın aday göstermeye hazırlanan AK Parti'nin Şanlıurfa'da böyle bir şansı yok gibi. Öne çıkan tek kadın aday mevcut vekil Zeynep Karahan Uslu. O da başörtülü değil. Partinin yeterli bulması halinde başörtülü bir kadına kendisi teklif götürebileceği tahmin ediliyor. AK Parti'den beklenen başörtülü aday hamlesini HDP'nin rahatlıkla yapacağı biliniyor. Hem AK Parti'ye oranla kadın kotasını yüksek tutan hem de başörtülüler konusunda sıkıntı yaşamayan HDP'nin bu ismi parti dışından belirleyeceği konuşuluyor. Bu kapsamda konuşulan isimlerden birisi de MAZLUMDER Şanlıurfa Şubesi Başkanı Meral Dervişoğlu. CHP ve MHP'de ise ne kadın bir aday ne de başörtülü bir aday görülmüyor.

MEDYA SABIRSIZLANIYOR

Yaklaşan seçimin bir de medya açısından önemi var. Birçok ilde olduğu gibi Şanlıurfa'da da seçim dönemlerinden büyük paralar kazanan bazı medya yayın organları sürekli siyasi arenayı kızıştırıp, hareketlilik sağlamaya çalışıyor. 10 şubata kadar devlet yetkililerinin istifa etmesi, mart ayında da partilerin aday göstereceği isimlere karar vermesi gerekiyor. Ancak çok az bir zaman kalmasına rağmen siyasette kayda değer bir ilerleme yok. Nisan ayı başında YSK'ya listeleri sunması gereken partilerde hareketliliğin mart ayı sonunda yaşanacağı öngörülüyor. Çoğu aday adayının ortaya çıkmamasının en önemli sebebinin ise, şimdiden yıpranmamak için olduğu tahmin ediliyor.

LİSTELER NE ZAMAN HAZIR OLACAK?

Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) aldığı karara göre, milletvekilliğine aday olmak isteyen kamu görevlileri, 10 Şubat'a kadar istifalarını verecek.AK Parti, 10 şubat ile mart, HDP ise 15 şubat ile 2 mart arasında aday başvurularını kabul edip hemen ardından aday listelerini hazırlayacak. Nisan ayı başında listeler, YSK'ya sunulacak. Nisanın son haftasında da YSK, seçime girecek partilerin listelerini kesinleştirecek.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Urfa, Bu Seçimde de Çok Konuşulacak! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bursa'da yaralı leylek jandarma ekiplerince bulundu
    21:24 Bursa'da yaralı leylek jandarma ekiplerince bulundu

    Bursa'nın Mudanya ilçesinde jandarma ekipleri, Hasköy Mahallesi'nde bulunan bir gölet yakınında yaralı bir leylek tespit etti. Leyleğin sol ayağının kırık olduğu belirlendi ve tedavi için Doğa Koruma ve Milli Parklar Bursa 2. Bölge Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • Van Kalesi'ndeki Süleyman Han Camisi restorasyon sonrası ibadete açıldı
    21:19 Van Kalesi'ndeki Süleyman Han Camisi restorasyon sonrası ibadete açıldı

    Van Kalesi'nin zirvesinde bulunan Süleyman Han Camisi, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından ibadete açıldı. Van Valisi Ozan Balcı, caminin açılışında yaptığı konuşmada, Van'ın imarı ve inşası konusunda önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti ve Van Kalesi'nin restorasyonunun tamamlanmasıyla birlikte Van'ın kültür, turizm ve ekonomisine büyük katkı sağlanacağını ifade etti.

  • Devrim Erbil'in Inspirations adlı sergisi sanatseverlerle buluştu
    21:18 Devrim Erbil'in Inspirations adlı sergisi sanatseverlerle buluştu

    Devlet sanatçısı Devrim Erbil'in 60. yılını kutlamak amacıyla düzenlenen Inspirations adlı karma sergi, İstanbul Sinema Müzesi'nde açıldı. Sergide, Erbil'in daha önce sergilenmemiş eserlerinin yanı sıra farklı sanatçıların da eserleri yer alıyor. Erbil, sergiyle birlikte sanat hayatının 60. yılını geride bıraktığını belirterek, sanata ve sanatın içinde olmaya doyamadığını ifade etti. Sergi, 30 Haziran'a kadar ziyaret edilebilecek.

  • Kayseri'de kaçak silah ve mühimmat ticareti yapan bir kişi yakalandı
    21:17 Kayseri'de kaçak silah ve mühimmat ticareti yapan bir kişi yakalandı

    Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda, kaçak silah ve mühimmat sattığı tespit edilen bir kişi yakalandı. Yeşilhisar İlçe Jandarma Komutanlığı ve Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan aramalarda 2 adet 9 mm tabanca, 1 adet seri numarası kazınmış ruhsatsız av tüfeği ve bin 846 adet tabanca fişeği bulundu. İş yeri sahibi H.Ç. gözaltına alındı.

  • İmamoğlu, 2028'deki seçimlerde Cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağına ilişkin soruya cevap vermedi
    21:17 İmamoğlu, 2028'deki seçimlerde Cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağına ilişkin soruya cevap vermedi

    İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, gelecek seçimlerde Cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağına ilişkin soruya cevap vermekten kaçındı. İmamoğlu, gazetecilere 'Allah bilir' cevabını bile vermediğini söyledi ve meseleye bütünlükçü bir bakış açısıyla yaklaştıklarını vurguladı.

  • Kütahya'nın Hisarcık ilçesinde vatandaşlar yağmur duasına çıktı
    21:14 Kütahya'nın Hisarcık ilçesinde vatandaşlar yağmur duasına çıktı

    Kütahya'nın Hisarcık ilçesine bağlı Kutluhallar köyünde muhtarlık ve köy halkının düzenlediği yağmur duası programında vatandaşlar bir araya geldi. Yağmur duasının ardından vatandaşlara yemek ikramı yapıldı.

  • Alfa Romeo Milano'nun yeni ismi Junior oldu
    21:10 Alfa Romeo Milano'nun yeni ismi Junior oldu

    Geçen yıl tanıtılan Alfa Romeo Milano, hükümetin talebi üzerine isim değişikliğine giderek Junior adını aldı. İtalyan otomobil üreticisi Alfa Romeo, Milano'nun Polonya'da üretiliyor olması sebebiyle hükümetin eleştirilerine maruz kalmıştı. Ticaret ve Made in Italy Bakanı ise bu eleştirileri doğrulayarak isim değişikliğinin yasalara aykırı olduğunu belirtti. Şirket ise Milano isminin tüm yasal gerekliliklere uyduğunu savunsa da uzlaşmaya giderek Junior ismini seçti.

  • Twitch, Türkçe Dil Desteği Kararıyla Gündemde
    21:10 Twitch, Türkçe Dil Desteği Kararıyla Gündemde

    Son dönemin en çok konuşulan uygulamalarından Twitch, Türkçe dil desteği kararıyla gündeme geldi. Türk oyunseverleri çileden çıkaran bu kararın sebebi henüz bilinmiyor. Twitch'in Türkçe dil desteği sunmaması büyük tepki çekti. Twitch'in bu kararı, ülkeden istediği finansal getiriyi sağlayamamasından dolayı aldığı iddia ediliyor. Ayrıca Korece, Lehçe ve Rusça dilleri de Twitch'ten kaldırılacak. Oyuncuların bu karara nasıl tepki vereceği merak konusu.

  • Qualcomm, 24 Nisan'da Snapdragon X Plus işlemcisini tanıtabilir
    21:10 Qualcomm, 24 Nisan'da Snapdragon X Plus işlemcisini tanıtabilir

    Qualcomm, 24 Nisan'da önemli bir gelişme yaşanacağını duyurdu. Şirketin Snapdragon X Plus işlemcilerini tanıtabileceği tahmin ediliyor. Ayrıca, Snapdragon X Elite işlemcisinden güç alan ilk dizüstü bilgisayarın da tanıtılabileceği söyleniyor.


Advertisement