Urfa'da 21 Kadın Katledildi - Son Dakika
Güncel

Urfa'da 21 Kadın Katledildi

Urfa\'da 21 Kadın Katledildi

Kadın cinayetlerinin haritasını çıkaran kadincinayetleri.org sitesine göre Urfa'da 2010-2015 yılları arasında 21 kadın çeşitli bahanelerle öldürüldü.

31.01.2016 13:52  Güncelleme: 10:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hemen her gün en az bir kadının öldürüldüğü, üçüncü sayfa haberi olduktan sonra gündemden hızla düştüğü Türkiye'de kadın cinayetleri konusundaki resmi veriler de maalesef birbirini tutmuyor.

Kurumların şeffaf olmayan bu tutumu nedeniyle bağımsız medya kuruluşları ve sivil toplum örgütlerince takip edilen kadın cinayetlerine yönelik detaylı veri çalışmalarının, bu alanda çözüm üretme ve politika oluşturmaya katkısı yadsınamaz.

kadincinayetleri.org sitesi bu noktadan hareketle, kadın cinayetlerinin veritabanını oluşturmak, kadınların ne tür bahanelerle öldürüldüğüne, cinayetlerde yaşanan ihmallere dikkat çekmek ve ortaya çıkan büyük fotoğrafın vahametini gözler önüne sermek; böylece kadın cinayetlerinin önlenmesi ve cezalandırılması yolunda çağrı işlevi görmek amacıyla hazırlandı.

HANGİ VERİLER BAZ ALINDI?

Kadın cinayetleri verileriyle ilgili olarak Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı'na yapılan bilgi edinme başvurularının sonuçsuz kalması üzerine, çalışmalar medyaya yansıyan kadın cinayetleriyle sınırlanmış ve bianet.org (Bağımsız İletişim Ağı) tarafından kayda geçirilen Erkek Şiddeti Çetelesi'ndeki cinayet verileri temel alınarak gerçekleştirildi.

Araştırmacı gazetecilik faaliyetleri için mali destek sağlayan Objective tarafından desteklenen araştırma, 2010, 2011, 2012, 2013 ve 2014 yıllarını kapsıyor. 2015 verileri de eklendikten sonra her ay yeni veriler dahil edilerek güncellenecek.

URFA'DA PEKİ DURUM NASIL?

Töre, namus ve kan davalarıyla zaman zaman ismi gündeme gelen Urfa'da kadın cinayetleri bakımından son yıllarda ismi sıkça anılan illerin başında geliyor. kadincinayetleri.org sitesinin verilerine göre, 2010 ile 2015 yılları arasında Urfa'da katledilen kadın sayısı 21 olarak geçiyor. Kadınların öldürülmelerinin altında yatan neden olarak da namus ve töre en çok gösterilen bahaneler. Bazı cinayetlerin nedenleri bilinmezken çok azı için hırsızlık bahanesi gösterilmiş. Kadın cinayetlerindeki en önemli detay da katledenler ya kadının kocası ya da akrabası olarak kayıtlara geçiyor.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Urfa'da 21 Kadın Katledildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı
    22:23 Giresun'un Bulancak ilçesinde kuyumcunun soyulmasına ilişkin 3 şüpheli tutuklandı

    Bulancak ilçesindeki bir kuyumcunun dün gerçekleştirilen maskeli ve silahlı soygunla ilgili olarak gözaltına alınan 3 şüpheli, çıkarıldıkları hakimlikçe tutuklandı. Şüpheliler, 'nitelikli yağma ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma' suçlarından yargılanacak.

  • Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti
    22:09 Önce kardeşleri sonra kendisi... Edirne'nin en meşhur ciğercisi hayatını kaybetti

    Edirne'de 2 ay önce toprağa verdiği ağabeyinin acısını sindiremeden geçen hafta Perşembe günü yine bir ağabeyini daha toprağa veren Edirne'nin meşhur ciğercisi Bahri Dinar, uyurken geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Edirne'nin tanıtıma büyük katkı sağlayan kentin sevilen yüzü, Edirne'yi Tanıtma ve Tava Ciğer Kalite Koruma Derneği Başkanı 63 yaşındaki Bahri Dinar, hayatını kaybetti.

  • İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti
    22:08 İsrail saldırılarında 7 Filistinli hayatını kaybetti

    İsrail ordusunun iki gündür saldırılarını sürdürdüğü işgal altındaki Batı Şeria'nın Tulkerim kenti ile kentte bulunan Nur Şems Mülteci Kampı'nda hayatını kaybeden Filistinli sayısı 7'ye yükseldi.


Advertisement