Urfa'da En Çok Su Tesisatçısına İhtiyaç Var - Son Dakika
Yerel

Urfa'da En Çok Su Tesisatçısına İhtiyaç Var

Urfa\'da En Çok Su Tesisatçısına İhtiyaç Var

Urfist 2013 Kariyer ve Girişimcilik Fuarı başladı.

01.11.2013 12:18  Güncelleme: 15:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Bu yıl ikincisi düzenlenen, kariyer planlaması yapan gençlerle, işverenleri bir araya geleceği Urfist 2013 Kariyer ve Girişimcilik Fuarı başladı. Üç gün sürecek olan ve kişisel gelişim uzmanları, akademisyenlerin gençlere kariyer yapma konusunda bilgilerin verileceği fuara çok sayıda sektör temsilcisi de katıldı. Urfa City AVM Konferans Salonunda açılışı yapılan fuara Şanlıurfa Vali Yardımcısı Aylin Kırıcı Duman, Şanlıurfa Milli Eğitim Müdürü Metin İlci, İŞKUR İl Müdür Vekili Mehmet Sait Ardan, Sosyal ve Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Kaşif Kılıç, özel sektör temsilcileri ve çok sayıda öğrenci katıldı. Fuarın açılışında konuşuna İŞKUR Şanlıurfa İl Müdür Vekili Mehmet Sait Ardan, bu tür fuarların önemine değinerek gençlerin bu fırsatları değerlendirmeleri gerektiğini söyledi. Konuşmasında iş piyasasıyla ilgili yapılan anket hakkında bilgi veren Ardan, Urfa'da yüzde 4,1 oranında açık iş olduğunu söyledi.

GÜVENLİKÇİ, HEMŞİRE, ELEKTRİKÇİ, KALIPÇI, KAYNAKÇI ARANIYOR

Fuarın cumartesi gününe kadar devam edeceğini kaydeden Ardan, şöyle konuştu: "Şanlıurfa'nın önde gelen firmalarının bir araya geleceği fuarımızda, kişisel gelişim uzmanlarımız, akademisyenler, değerli şair ve yazarlar bunun yanı sıra işverenlerimizi bir araya gelip lise öğrencilerimizin ve üniversite öğrencilerimizin gerek eğitimleriyle ilgili kariyer planlamasında, nasıl kariyer yapacaklarıyla ilgili uzmanlarımız olacak. Uzmanlarımız, öğrencilerimize gelecekle ilgili planlama yapan arkadaşlarımıza bilgi verecekler. Dolayısıyla öğrenci arkadaşlarımızın ilgiyle takip etmesini öneriyorum. İşverenlerimiz hem kendi aralarında hem de kurumumuz olarak bu fuarın geliştirilmesini amaçlamaktayız. Ben bu konuyla ilgili iş piyasası araştırma kapsamında yaptığımız ankette, arkadaşlarımızın sahada yüz yüze yaptığı ankette, 2 bin 322 işyeriyle anket yapıldı. Bu konuda birkaç tane istatistiki bilgi vermek istiyorum. Şanlıurfa'da her 100 işyerinden 37'sinde eleman temininde güçlük çekilmektedir. Urfa'da açık iş oranı yüzde 4.1. Sektörlere göre en yüksek açık iş oranı yüzde 20.6'yla su tesisatçılığı, katı atık yönetimi ve iyileştirme faaliyeti olarak tespit etti arkadaşlarımız. Ayrıca Şanlıurfa'da en çok açık iş olduğu tespit edilen meslekler, başta güvenlik, hemşire, elektrikçi, makineci, satış danışmanı, inşaat kalıpçısı, kaynakçı, beden işçisi ve muhasebeci olarak yer almaktadır. Benim esas değinmek istediğim konu, Şanlıurfa'da işverenlerle yaptığımız görüşmelerde yüzde 71'i eleman temininde güçlük çekerken, eleman temini sorununu dile getiriyor. Biz yeterli beceri ve niteliğe sahip eleman bulamıyoruz diyorlar. Biz İŞKUR olarak işverenlerimizle yaptığımız görüşmelerde veya organize sanayisine işçi yönlendirirken oraya giden işçilerimiz maalesef mesleki anlamda yetersiz kalıyor. Böyle olunca da işverenlerimiz gönderdiğimiz işçileri istihdam edemiyorlar. İstihdam etmek istemiyor. Çünkü buradan giden işçi arkadaşlarımızı hiçbir mesleki yeterlilikleri yok. İŞKUR olarak çeşitli mesleki kurslar açtık. Bu konuda işverenlerimizin, sanayicilerimizin bizimle işbirliği yapmasını bekliyoruz, arzu ediyoruz. Urfa olarak bu konuyu başaracağımıza inanıyoruz."

PELTEK: BELEDİYELERİN AİLE İŞLETMECİLİĞİ ADINA BİR ŞEYLER YAPMASI LAZIM

Urfist 2013 Kariyer ve Girişimcilik Fuarı'nın açılışında konuşan Şanlıurfa Sanayi ve Ticaret Odası (ŞUTSO) Başkan Vekili Halil Peltek, Şanlıurfa'nın büyük şehir statüsüne girdiğini belirterek artık belediyelerin de istihdam konusunda bir şeyler yapması gerektiğini söyledi. Her şeyi İŞKUR'dan beklememek gerektiğini kaydeden Peltek, "Hep nitelikli insanlar, nitelikli işçiler istihdam yokluğuyla ilgili sorunlardan bahsederiz. Fakat sorunların başında nitelikli insanların sorununun ele alınması bizi son derece mutlu ediyor. Şanlıurfa İŞKUR Müdürlüğü olarak başarıyla sürdürdükleri ve Urfa'da istihdam konusunda büyük bir gayret gösterdiklerini görüyoruz. Organize sanayi bölgemizde gelişmekte olan, İstanbul'da bir tekstil birliğinin bu alanda yatırım yapmasından ötürü nitelikli elaman bulma konusunda sıkıntıların var olduğunu görüyoruz. Şanlıurfa'nın büyük şehir olmasıyla birlikte belediyenin sınırları dışında olan tarım alanları da dahil belediyecilik anlamında, bundan sonra da artık İŞKUR'dan beklememek lazım. Belediyelerinde de artık aile işletmeciliği adına yapması gereken büyük görevler var. Bunun sadece İŞKUR'dan beklemememiz lazım. Nitelikli elaman yetiştirme konusunda el ele vererek hem Urfa'nın hem de Türkiye'nin önü açılacaktır" dedi.

DUMAN: 2 BİN KADIN İSTİHDAM EDİLDİ

Urfist 2013 Kariyer ve Girişimcilik Fuarına katılan Şanlıurfa Vali Yardımcısı Aylin Kırcı Duman, istihdam konusunda yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Urfa'da gerek tekstil alanında gerekse çağrı merkezleri konusunda çeşitli kursların verildiğini dile getiren Duman, önemli projeleri yürüttüklerini söyledi. Duman, "Burada İŞKUR olarak amacımızı iş olanaklarıyla, işverenleri böyle bir fuarda bir araya getirmektir. Özellikle gençlerin önünü açacak şekilde bu kariyer olanaklarını onlara tanıtmak ve gençlerimizi girişimcilikle ilgili bilgilendirmektir. İlimizde son birkaç yıldır İŞKUR'la ilgili çalışmalar var. Hem sayın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Faruk Çelik'in hem de sayın valimiz Celalettin Güvenç'in talimatlarıyla çok güzel projeler uyguluyoruz. Özellikle ikinci, üçüncü sanayi bölgemize yeni yatırımcılarımız geliyor hem uluslararası düzeyde hem de ulusal düzeyde. 6. Bölge teşvik sistemi içerisinde yatırımcılar artık Şanlıurfa'yı tercih ediyorlar. Geçen yıl 20 bin kişi istihdam edildi İŞKUR'un projeleriyle. Zan edersem artık her ailede İŞKUR konusu biliniyor ve insanlar İŞKUR'a kayıt oluyorlar, iş arıyorlar. İş ve meslek danışmalarımız gençlerimizi iş hayatına yönlendiriyorlar. Bu kapsamda iş piyasası araştırması çok önemli bir araştırma oldu. Bununla ilgili çeşitli meslek kursları açıyoruz. İşverenlerimizle, yatırımcılarımızla işbirliği içerisinde oluyoruz. Yine işbaşı dediğimiz önemli projeleri yürütmeye çalışıyoruz. Şanlıurfa'da özellikle tekstil ve çağrı merkezleri anlamında çok önemli istihdamlar sağlandı. Çağrı merkezleri için halk eğitim müdürlüğümüz, milli eğitim müdürlüğümüz ve gençlik il müdürlüğümüz aracılığıyla çeşitli diksiyon kurları verildi. Yaklaşık bin kişi bu çağrı merkezlerinde istihdam edildi. Bunlar lise mezunlarıydı. Yine kadın istihdamının artırılmasına yönelik, tekstilde kadın istihdamını artırmaya çalıştık. Bu anlamda ciddi bir ilerleme sağlandı. Şu anda yaklaşık 2 bin kadın organize sanayi bölgesinde istihdam edilmektedir. Bu fuara gençlerimizin ilgili göstermelerini çok arzu ediyoruz" diye ifade etti.

(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Yerel Urfa'da En Çok Su Tesisatçısına İhtiyaç Var - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement