Urfa Meclislerinin Cemevi Çıkmazı! - Son Dakika
Güncel

Urfa Meclislerinin Cemevi Çıkmazı!

Urfa Meclislerinin Cemevi Çıkmazı!

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'nin cami, mescit ve Kur'an kursu gibi yerlere yardımının gündeme geldiği mecliste Cemevi tartışması çıktı.

14.01.2015 11:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclisi ikinci birleşim gündemiyle toplandı. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Şanlıurfa İl Müdürlüğü'nde bulunan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclis Toplantı Salonu'ndaki birleşime Büyükşehir Belediye Meclis Birinci Başkan Vekili Ahmet Kaytan başkanlık yaptı.

Toplantıda denetim komisyonuna üye seçimi ile atama ve kadro iptal ve ihdaslar gibi maddeler ertelenirken ilçelerdeki toplu taşıma hatlarının yıllık aidatlarının belirlenmesi, büyükşehir belediyesine ait Yenişehir Mahallesi 83 Ada 1020 nolu parselde bulunan taşınmaz satışı,Emlak ve İstimlâk Daire Başkanlığının arsa, konut ve işyeri üretimi, tahsisi, kiralaması ve satışına yönelik yönetmelik, il sınırları içerisinde bulunan cami, mescit, Kur'an kursu ve müştemilatlarının bakım, onarım ve yardım yapılması için daire başkanlığına yetki verilmesi ile imar planına ait yürütmenin durdurulması ile ilgili mahkeme kararı gibi konular ele alınıp ilgili komisyonlara havale edildi. Dünkü oturumun en hararetli tartışma konusu ise Cemevlerine yardım teklifi oldu. Cami, mescit, Kur'an kursu ve benzer yerlere yardım yapılması gündeme gelirken, kapanan İl Genel Meclisi'nden bir türlü sağlanamayan Cemevlerine yardım bu mecliste de gündeme geldi. Uzun bir tartışmanın ardından öneriye Cemevini eklemek yerine, tüm mabet ve ibadethaneler şeklinde yazıldı. Böylelikle kilise ve havra gibi ibadet yerleri de öneri kapsamına alınmış oldu.

'HALK İNANCINA KARAR VERİR'

Meclisin dünkü toplantısında il sınırları içerisinde bulunan cami, mescit, Kur'an kursu ve müştemilatlarının bakım, onarım ve yardım yapılması için daire başkanlığına yetki verilmesiyle ilgili olarak konuşan AK Parti Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Mehmet Bayol, buna taziye evlerinin de ilave edilmesini istedi. AK Parti Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclis ÜyesiHalaf Kete ise, Cemevlerine de bu imkanların sağlanmasını teklif etti. Bunun üzerine Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Aliye Kızıldamar da, buna Alevilerin karar vermesi gerektiğini söyledi. Cemevinin bir ibadet yeri olduğunu kaydeden Kızıldamar, "Arkadaşımızın verdiği teklife bir Alevi olarak katılmıyorum. Neden karşı olduğumu açıklayayım. Biz Aleviler olarak Cemevlerini kültür merkezi olarak görmüyoruz. Bir ibadet alanı olarak görüyoruz. Bırakın Aleviler karar versinler. İşte din midir, inanç mıdır, şu mudur, bu mudur tartışmasına girmeyelim. Yani bırakın da buna biz karar verelim. Biraz saygılı olalım. Bir halk ancak karar verir kendi inanç yerlerinin ne olduğuna" dedi. Bunun üzerine Kete, kültür yeri demediğini, mabet yeri tabirini kullandığını söyledi. Kete'nin sözlerini yanlış anladığını belirten Kızıldamar, bunun üzerine özür diledi.

CEMEVİNE KATKI

Cemevi tartışması üzerine söz alan Bozova İlçe Eş Başkanı Zeynel Taş, daha önce de böyle bir durumun İl Özel İdaresi meclisine geldiğini hatırlatarak, "Urfa'da yapılan bir Cemevi vardı ve o Cemevine maddi bir katkının sunulması, hatta bazı arkadaşlarımız bunun bütün masraflarının İl Özel İdaresi Meclisi tarafından karşılanmasını teklif etmişti. Daha sonra bu talebimiz ret oldu. Bu anlamıyla arkadaş destek vermiş olabilir. Aslında arkadaşın sunduğu önergeyi ben de destekliyorum. Urfa'da yapılan bir Cemevi var. Belediye meclisi olarak biz oraya katkıda bulunursak bu Urfa'nın hem nüfusundan kaynaklı hem dinine karşı olan saygısını, amacını ortaya çıkarır. Bu anlamda ben de Halaf Bey'in önerisini destekliyorum. Urfa'da halihazırda yapılan bir Cemevi var. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Meclisi olarak oraya yapılacak bir katkıyı desteklemesini öneriyorum." dedi.

Oturum başkanı Ahmet Kaytan ise, taziye evleriyle ilgili ilçe belediyelerinin de çalışmalarının olduğunu kaydetti. Kaytan, söz konusu öneriye bütün mabet yerlerini, bütün ibadethaneleri kapsayacak şekilde yazıya geçirileceğini ifade etti. Meclis bugün yeniden toplanacak.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci

Son Dakika Güncel Urfa Meclislerinin Cemevi Çıkmazı! - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Hatay'daki çalışmalara ilişkin bilgi aldı
    21:27 Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Hatay'daki çalışmalara ilişkin bilgi aldı

    Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Metin Gürak, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu ve Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu ile birlikte Hatay'a gitti. Bakan Güler, 8'inci Komando Tugay Komutanlığı'nda inceleme ve denetlemelerde bulunduktan sonra Hatay Valiliği'ni ziyaret ederek Vali Mustafa Masatlı'dan kentteki çalışmalara ilişkin bilgi aldı.

  • Bakan Bayraktar: 'Göktepe 1' adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz
    21:26 Bakan Bayraktar: 'Göktepe 1' adını verdiğimiz yeni bir kuyu kazmaya başlıyoruz

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sakarya gaz sahasının daha kuzeybatısında 'Göktepe 1' adını verdikleri yeni bir kuyu kazmaya başladıklarını açıkladı. Bayraktar, bu keşif ve arama kuyusundan önümüzdeki haftalarda yeni bir rezerv bulmayı umduklarını belirtti.

  • DEM Parti İBB Başkan adayı Meral Danış Beştaş, seçim çalışmalarına devam ediyor
    21:25 DEM Parti İBB Başkan adayı Meral Danış Beştaş, seçim çalışmalarına devam ediyor

    Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan adayı Meral Danış Beştaş, Bağcılar ve Kadıköy'de seçim çalışmalarına devam etti. Beştaş, Bağcılar'da cemevi ziyareti yaparak bilgi aldı ve her kesimle buluşmaya önem verdiklerini vurguladı. Ardından Kadıköy'de partisinin seçim standındaki kadınlarla görüşen Beştaş, kalabalığa hitap ederek kendisi için oy istedi.

  • Yüreğir Ziraat Odası Başkanı: Çiftçi finansal sorunlar nedeniyle üretimden vazgeçiyor
    21:22 Yüreğir Ziraat Odası Başkanı: Çiftçi finansal sorunlar nedeniyle üretimden vazgeçiyor

    Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, tarım sektörünün finansal sorunları ve girdi maliyetlerinin çiftçilerin üretimden vazgeçmesine neden olduğunu belirtti. Doğan, tarım sektörünün karşılaştığı sorunların çözümü için devlet desteklerinin güçlendirilmesi, su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı, toprak koruma uygulamaları ve pazarlama altyapısının geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

  • Enerji Bakanı Bayraktar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu kazılacağını açıkladı
    21:19 Enerji Bakanı Bayraktar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu kazılacağını açıkladı

    Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraklar, Sakarya gaz sahasında yeni bir keşif kuyusu olan 'Göktepe 1' adlı kuyunun kazılacağını duyurdu. Bayraklar, bu kuyudan önümüzdeki haftalarda yeni bir keşif ve ilave rezerv bulmayı umduklarını belirtti. Ayrıca, Sakarya gaz sahasında günlük gaz üretimini artırarak, Türkiye'nin doğal gaz ihtiyacını karşılamayı hedeflediklerini söyledi.

  • Solingen'de Yangında Hayatını Kaybeden Aile İçin Anma Töreni Düzenlendi
    21:19 Solingen'de Yangında Hayatını Kaybeden Aile İçin Anma Töreni Düzenlendi

    Almanya'nın Solingen kentinde çıkan yangında hayatını kaybeden Türk kökenli Bulgaristan vatandaşı olan aynı aileden 4 kişi için anma töreni düzenlendi. Törene katılanlar, olayın aydınlatılmasını istedi. 1993'te aynı kentte yaşanan Solingen faciasında da 5 aile ferdinin hayatını kaybettiği hatırlatıldı.

  • Fatih'te İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto eden 4 bin kişi toplandı
    21:13 Fatih'te İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto eden 4 bin kişi toplandı

    Fatih'te yaklaşık 4 bin kişi, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla Sultanahmet Meydanı'nda toplandı. Protestocular, İsrail aleyhine slogan atarak Eminönü Meydanı'na yürüdü. Gruptakilere yerli ve yabancı turistler de destek verirken, polis ekipleri güvenlik önlemi aldı. Katılımcılar, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının görmezden gelindiğini belirterek, soykırımın durdurulması çağrısında bulundu.

  • Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı
    21:13 Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı

    Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Gazi Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Resim Workshop' projesinin sergisi, engellilerin katılımıyla açıldı. Keçiören Gündüz Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde düzenlenen programda, 22 engelli bireyin hayal dünyalarından oluşan resimler sergilendi. Program, engellilerin yaratıcılıklarını geliştirmeyi ve toplumsal yaşama aktif katılımlarını artırmayı hedefliyor.


Advertisement