Urla'da Res İçin Ağaç Kesimi Yapılması - Son Dakika
Güncel

Urla'da Res İçin Ağaç Kesimi Yapılması

İzmir 2. İdare Mahkemesi’nin verdiği yürütmeyi durdurma kararı sonrası Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı kesim ekipleri alandan ayrıldı Muhtar Erköse: “Karar köylüyü sevindirdi ama kesin karar çıkana kadar nöbete devam edeceğiz”

11.12.2014 13:51
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Urla'nın Ovacık Mahallesi Araplardağı mevkisinde rüzgar enerji santrali (RES) yapımı için ağaçların kesilmesi ile ilgili İzmir 2. İdare Mahkemesi'nin verdiği "yürütmeyi durdurma kararı" sonrası Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı kesim ekipleri alandan ayrıldı. Köylüler ise kesin karar verilinceye kadar alanda nöbet tutmaya devam edecek.

Bölgede yapılacak rüzgar santralinin pervanelerinin dikilmesi için alınan izinler kapsamında Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerinin pazar günü kesim yapmak üzere girdiği ancak köylüler ve sivil toplum örgütlerinden üyelerin protestoları nedeniyle tamamlanmayan kesim, dün mahkemeden gelen haberle tamamen durduruldu.

RES projesinin imar planının iptali için köylülerin açtığı dava kapsamında İzmir 2. İdare Mahkemesi, ormanlık alanda kesime başlanılmasını ve devamı halinde telafisi güç zarar doğurabileceğini göz önünde bulundurarak idarenin savunması alınana kadar RES projesinin imar planları hakkında yürütmenin durdurması kararı verdi. Kararın tebliğ edilmesi sonrası köylüler büyük sevinç yaşadı. Sabah saatlerinde yeniden kesimin yapıldığı alanda toplanan köylüler mahkemenin verdiği kararı tartıştı.

Öte yandan kesim yapmak üzere bölgeye gelen Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri, araç ve teçhizatlarıyla birlikte alandan ayrıldı. Menderes Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, bölgede nöbet tutan köylülere yaptığı açıklamada mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı gereği kesin karar verilinceye kadar alanda kesim yapılmayacağını, sadece kesilen ağaçların temizliği için bir ekip bırakılacağını belirterek köylülerin alanda nöbet tutmasına gerek olmadığını ifade etti.

-"Süreç devam ediyor"

Mahalle Muhtarı Veysel Erköse, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kararın kendilerini çok sevindirdiğini, ağaçları kurtarma umudunun doğduğunu ancak kesin karar verilinceye kadar nöbete devam edeceklerini söyledi.

Bölgede ağaç kesilmesini istemeyen köylülere doğanın da yardımcı olduğunu, iki gün durmadan yağan yağmurun kesimin ilerlemesini engellediğini, doğanın kendi kendisini koruduğunu ifade eden Erköse, "Pazar günü 30'e yakın irili ufaklı ağacımız kesildi. Bizim çabalarımız ve daha sonra yağmurun da yardımıyla kesim durduruldu. Plana göre bu bölgede bin 806 ağacın kesileceği belirtiliyordu. Üzerine işaret konmayan daha küçük ağaçlar da katıldığında sayı 2 bini geçiyor. Dün verilen kararla rahat bir nefes aldık. Ama yine de süreç devam ettiği için beklemeye devam edeceğiz" dedi.

Köylülerin gündüz saatlerinde alanda nöbetleşe bekleyeceğini ayrıca bölgeye iş makinası hareketliliği olursa ağaçları korumaya çalışacaklarını anlatan Erköse, "Rüzgar tribünü yapılacak ama bizim için çok önemli ormanlık bir bölge. İzmir'de yıllar içinde çıkan yangınlarla ormanlık alanlarımız zaten azalıyor. Elimizde kalan bir avuç ormana sahip çıkmak zorundayız. Köylü şu anda sevinç içinde ama kısa sürsün istemiyoruz, projenin tamamen iptalini istiyoruz" diye konuştu. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Urla'da Res İçin Ağaç Kesimi Yapılması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement