Ürün Takip Sistemi Projesi" Çalıştayı - Son Dakika
Sağlık

Ürün Takip Sistemi Projesi" Çalıştayı

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) ile TÜBİTAK Bilgem Yazılım Teknolojileri Araştırma Enstitüsü iş birliğinde, güvenli ürüne erişim, etkin denetim, sağlık politikalarının belirlenmesi ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmek amacıyla yürütülen Ürün Takip Sistemi (ÜTS) Projesi'nin 3. çalıştayı başladı.

26.11.2015 14:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) ile TÜBİTAK Bilgem Yazılım Teknolojileri Araştırma Enstitüsü iş birliğinde, güvenli ürüne erişim, etkin denetim, sağlık politikalarının belirlenmesi ve kayıt dışı ekonomiyle mücadele etmek amacıyla yürütülen Ürün Takip Sistemi (ÜTS) Projesi'nin 3. çalıştayı başladı.

Çalıştayın açılışında konuşan TİTCK Tıbbi Cihaz ve Kozmetik Ürünler Başkan Yardımcısı Dr. Ali Sait Septioğlu, Bakanlık olarak, halk sağlığını korumanın en önemli görev ve çıkış noktaları olduğunu söyledi.

Septioğlu, halk sağlığını koruma kapsamında en önemli çalışmalardan birinin de ÜTS olduğunu aktararak, "Sistemle yerli ya da ithal her türlü tıbbi cihaz ve kozmetik ürünün önce kayıt, niteliğine göre de takibini amaçlıyoruz. Bu sistem sayesinde tıbbi cihazların ve kozmetik ürünlerin üretiminden kullanılıp satıldığı noktalara kadar izlenmesi mümkün olabilecek. Böylelikle, ürünlerin izlenerek, son kullanıcıya kadar güvenli bir rota takip etmesi sağlanmış olacak" diye konuştu.

Sistemle çok geniş bir yelpazeye hitap ettiklerini dile getiren Septioğlu, projeyi kullanılan ürünün güvenilirliğini sağlamak amacıyla yürüttüklerini ifade etti.

Ortak akıl oluşturarak sistemin gelişimine katkı sağlayabilmeyi amaçladıklarını anlatan Septioğlu, şöyle devam etti:

"Bilindiği üzere, milyonlarca tıbbi cihaz, yüz binlerce kozmetik ürün yelpazesine sahip bir ülkeyiz. Biliyorum ki, kayıt dışı ekonomi en çok işini dürüstçe yapan sektörümüze zarar vermektedir. Merdiven altı tabir edilen üretim tarzını tasvip etmek elbette ki mümkün değildir. ÜTS projemizin hayata geçmesiyle merdiven altı üretimin yanında, kaçak ve sahte ürünlerle mücadele imkanlarımız da genişleyecek. Hasta güvenliğinin ve halk sağlığının önemi üzerine şekillenen sistem, aynı zamanda bir e-Devlet uygulaması ve vatandaşımızın kullandığı veya kullanacağı ürünleri sorgulayabileceği ve şikayet bildiriminde bulabileceği bir platform olacak. Bu noktada iftiharla belirtmek istiyorum ki projemiz, bir başarı öyküsü olarak dünyadaki öncülüğünü hala sürdürmektedir. Sizin de katkılarınızla bu başarıyı daha yukarılara taşımak istiyoruz."

"ÜTS geldiğinde çok heyecanlandık"

BİLGEM Stratejik Planlama, İş Geliştirme, Program ve Teknoloji Yönetimi Başkan Yardımcısı Dr. Lami Kaya da çoğunlukla alanına katkı sunacağına, katma değer oluşturacağına inandıkları sektörel projelerde yer aldıklarını kaydetti.

Kaya, bu kapsamda çok seçici davrandıklarını vurgulayarak, "Türkiye'de ciddi firmalar var, onlar da bu sektöre katkı verebilirler. O çerçevede gelen projeleri ciddi bir titizlikle inceliyoruz" dedi.

TÜBİTAK olarak projenin, özgünlük ve stratejik anlamında önem arz ediyorsa içerisinde bulunup, katkı sağladıklarını aktaran Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu çerçevede, ÜTS geldiğinde çok heyecanlandık. Çünkü sistem, ülkemizin çok büyük bir kısmını ilgilendiriyor. Ülkemizdeki bu hususu dikkate getirdikleri için Sağlık Bakanlığı'na da teşekkür ediyoruz. Bu alanda ciddi bir süreç var. Çünkü bu ürünler, eğer zamanında takip edilmezse ülkemiz açısından ciddi kayıplar oluşturabilecek durumda. Bu düşünceyle biz de bu projenin içerisinde yer alıp, sisteme katkı sunmak istedik. Bundan dolayı da çok mutlu olduğumuzu dile getirmek istiyorum."

Projeyle, kayıtlı yaklaşık 2 milyon tıbbi cihaz ve 400 bin farklı kozmetik ürünün yanı sıra, Türkiye'de üretilen veya ithal edilen tıbbi cihazların, kozmetik malzemelerin, üretim bandından satılıp kullanıldığı yere ve hastaya kadar takibini içeren bir sistemin geliştirilmesi amaçlanıyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Sağlık Ürün Takip Sistemi Projesi' Çalıştayı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement