Usak'ta Kore Konulu Konferans - Son Dakika
Güncel

Usak'ta Kore Konulu Konferans

Güney Kore Dış Politika ve Ulusal Güvenlik Enstitüsü Üyesi Lee: "Kore yarımadası büyük güç çekişmesinin merkezinde yer alıyor" "Yükselen Çin, geri gelen Rusya, yeniden yapılanan Kuzey Kore, revizyonist Japonya ve son olarak (Asya Pasifik'e) kayan ABD. Bütün bu güçler bölgedeki güvenlik atmosferini çok.

22.10.2014 18:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Güney Kore Dış Politika ve Ulusal Güvenlik Enstitüsü Üyesi Lee Dong-Hwi, Kore yarımadasının büyük güç çekişmesinin merkezinde yer aldığına dikkati çekerek yarımadayı çevreleyen dört büyük güç olan ABD, Rusya, Çin ve Japonya'nın çekişmesinin bölgeyi istikrarsızlaştırdığını söyledi.

Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu'nda (USAK) düzenlenen "21. Yüzyılda Güney Kore Dış Politikasının Temel Prensipleri ve Genel Perspektifi" başlıklı konferansta konuşan Lee, Kore yarımadasındaki bölünmüşlüğün Kuzey ve Güney Kore arasındaki karşılıklı askeri meydan okumalardan ileri geldiğine işaret etti. Lee, iki ülke arasındaki askerden arındırılmış bölgede ve çevresinde karşılıklı birer milyon askerin konuşlandırılmış olduğunu hatırlattı.

Kuzey Kore'nin yönetiminin babadan oğula geçtiğini anımsatan Lee, bu sebeple ülkenin geleceğinin belirsiz ve kırılgan hale geldiğini, bu yönüyle de yeni problemlere kaynak teşkil edebileceğini söyledi. İki ülke arasındaki askeri çekişmenin barış anlaşmasıyla çözüme kavuşturulamadığını belirten Lee, tarafların ateşkes içerisinde olduğunu ancak teknik olarak iki taraf arasındaki savaşın sürdüğünü ifade etti.

Kore yarımadasının kuzeyde Rusya, batıda Çin, doğuda Japonya ve Pasifik üzerinden de ABD tarafından çevrelendiğine dikkati çeken Lee, ABD'nin Güney Kore'nin müttefiki olduğunu kaydetti.

"Kore yarımadası büyük güç çekişmesinin merkezinde yer alıyor" diyen Lee, stratejik anlamda yeni bir durumun ortaya çıktığını belirtti. Lee, "Yükselen Çin, geri gelen Rusya, yeniden yapılanan Kuzey Kore, revizyonist Japonya ve son olarak (Asya Pasifik'e) kayan ABD. Bütün bu güçler bölgedeki güvenlik atmosferini çok kırılgan ve belirsiz hale getiriyor" diye konuştu.

Yarımadada en önemli stratejik çekişmenin ABD ve Çin arasında yaşandığını vurgulayan Lee, Güney Kore'nin ekonomik açıdan Çin'e, güvenlik açısından ise ABD'ye bağımlı olduğunu olduğuna işaret etti. Lee, Güney Kore'nin içinde bulunduğu durum için "iki sevgili arasında kalmış" benzetmesi yaptı.

Mevcut durumda Güney Kore'nin dış politikasının Kore yarımadasının meselelerine odaklandığını ifade eden Lee, gerçek bir modern diplomasiye sahip olabilmesi için perspektifini bölgesel ve küresel konuları içine alacak şekilde genişletmesi gerektiğini belirtti.

Askeri çekişme sebebiyle Güney Kore hükümetinin dikkatini önemli ölçüde Kuzey Kore'den gelecek saldırılara karşı askeri açıdan hazırlıklı olmaya sarf ettiğini anlatan Lee, bu yüzden ülkenin dış politikasının da diğer önemli meselelerden ziyade bu konuya tahsis edildiğini kaydetti. Lee, dış politikada dönüşüm talep ediliyorsa perspektifin askeri meselelerden küresel ve bölgesel konulara çevrilmesi gerektiğini söyledi.

Kore'nin yeniliğe dayanan ve küresel konularla ilgilenen orta-güç diplomasisine ihtiyaç duyduğunun altını çizen Lee, bunun ülkeyi küresel bir diplomasiye kavuşturacağını belirtti. G20'nin ivme kaybettiğini dile getiren Lee, G20'nin canlandırılması için de orta-güç ülkelerinin katkısına ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Güney Kore'nin Ankara Büyükelçisi Lee Sang-Kyu da Türkiye ve Kore'nin yakın dostlar olduğunun altını çizerek Türkiye'nin 15 bin askerle katıldığı Kore Savaşı'nın iki ülkeyi "kan kardeşi" yaptığını dile getirdi.

Soğuk savaş döneminde düşük düzeyde kalan ilişkilerin Soğuk Savaş'ın sona ermesiyle arttığına dikkati çeken Lee, iki ülkenin stratejik ortaklık ve serbest ticaret anlaşmalarıyla ilişkilerini daha ileri boyuta taşıdıklarını vurguladı. - Ankara

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement