Uşaklı Üzüm Üreticileri İsyan Etti - Son Dakika
Güncel

Uşaklı Üzüm Üreticileri İsyan Etti

Uşaklı Üzüm Üreticileri İsyan Etti

Uşak'ın Ulubey ilçesi Avgan beldesinde şaraplık üzüm üreten 150 çiftçi geçen yıl kilogramını 80 kuruşa sattıkları üzüme 40 kuruş verilince isyan etti.

03.09.2013 14:11  Güncelleme: 14:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Uşak'ın Ulubey İlçesi Avgan Beldesi'nde şaraplık üzüm üreten 150 çiftçi geçen yıl kilogramını 80 kuruşa sattıkları üzüme bu yıl 40 kuruş verilince isyan etti. Üreticiler ellerinde kalan üzümleri ise hayvanlara yem yaptı.Avgan Beldesi'nde 10 hektar arazide her yıl bin 500 ton şaraplık İrikara ve Hacıefe cinsi üzüm üreten 150 çiftçi, şarap ve meyve suyu firmalarının fiyat kırma taktiği nedeniyle ellerinde kalan üzümleri hayvanlara yem yaptı. Avgan Belediye Başkanı CHP'li Mümin Bayar, 'Beldemizde 150 üretici üzümden geçimini sağlıyor. Geçen yıl kilogramı 80 kuruş olan üzüm bu yıl firmaların fiyat kırma taktiği nedeniyle 40 kuruşa kadar düştü. Şu anda hiçbir firma Avgan'da üretilen üzümü almak istemiyor. Üzümler üreticilerimizin elinde kaldıö dedi.

BİR BARDAK ÇAY PARASI ETMİYOR

Binbir emekle üretilen ve toplanan üzümlerinin bir kilogram fiyatıyla bir bardak çay bile içilemeyeceğini aktaran Başkan Bayar, 'Firmalar özellikle fiyat kırmaya çalışıyor. Üreticimiz ne yapacağını nasıl geçimini sağlayacağını bilemez oldu. Bir kilogram hayvan yemi 90 kuruşken bir kilogram üzüm 40 kuruş olur mu Bir bardak çay bile içilemezö diye konuştu.

BAŞBAKAN'A SESLENDİ

Emeklerinin büyük firmalar tarafından sömürüldüğünü ifade eden üzüm üreticisi 70 yaşındaki Halime Çetin, 'Benim eşim 8 yıl önce vefat etti. Tek başıma geçimimi sağlamaya çalışıyorum. Üzüm toplayan büyük firmaların oyuncağı olduk. Artık devletimizin bu soruna çözüm bulması şarttır. Buradan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sesleniyorum. Bizim çiftçiliğimiz, üzümümüzü ve hayatımızı öldürdü. Yaşayanlara kısım kısım para veriyor, bizim gibi reziller yok. Ben anamdan doğalı bağcıyım. Mahsullerimiz para etmiyor. Başbakan sesimizi duysunö dedi. ÜZÜMLERİ YERE ATTILAR

Ürettikleri üzümleri yere atarak tepkilerini dile getiren üreticiler adına konuşan üzüm üreticisi Erkan Vural, '20 yıldır üzüm üreticisiyim. Geçtiğimiz yıl üzüm hasadımıza güvenerek traktör aldım ve bazı borçların altına girdim. Zararımız boyumuzu aştı. Artık üzümden kazanamaz olduk. Açıkçası ne yapacağımızı bilmiyoruz ifadelerini kullandı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Uşaklı Üzüm Üreticileri İsyan Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement