Üsküdar Belediyesi'nden Validebağ Korusuyla İlgili Açıklama - Son Dakika
Güncel

Üsküdar Belediyesi'nden Validebağ Korusuyla İlgili Açıklama

Üsküdar Belediyesi\'nden Validebağ Korusuyla İlgili Açıklama

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Validebağ Korusu’na yapılması planlanan projelerle ilgili vatandaşların yanlış bilgilendirildiklerini söyledi.

21.08.2014 13:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Validebağ Korusu'na yapılması planlanan projelerle ilgili vatandaşların yanlış bilgilendirildiklerini söyledi. Türkmen,

"Güya ağaçlar kesiliyor, betonlaşıyor deniliyor. Tamamen asılsız ve haksızlık yapılıyor. "Validebağ, Anadolu Yakası'nın Hyde Parkı olacak" dedi.

Üsküdar'daki Validebağ Korusu'nda yapılması planlanan otopark inşaatına ve korunun imara açıldığı iddialarına yönelik tepki gösterilmesine ilişkin Üsküdar Belediyesi Belediye Başkanı Hilmi Türkmen yazılı açıklama yaptı. Validebağ Korusu'nun şuan ki durumuyla ilgili bilgi veren Başkan Türkmen, "Korunun ortasında bir dere var ve lağım akıyor. Bakımsız ve madde bağımlıların mekanı olmuş. Şuan güvenlikli değil. Validebağ Konusunu halkın korusu yapacağız. 7 bin ağacın yanına 10 bin ağaç daha dikeceğiz. 7 bin ağacın bakımı yapılacak ve temizlenecek" dedi.

"ANADOLU YAKASI'NIN HYDE PARKI OLACAK"

Büyükşehir Belediyesi ile birlikte Validebağ Korusu'na yapacakları çalışma hakkında bilgiler veren Başkan Türkmen, "Validebağ Korusu, İstanbul Anadolu Yakası'nın en güzel kent ormanı olacak. 1 metreküp bile beton kullanmayacağız. Tamamen ahşap kullanılacak. Proje kapsamında koruda, seyir terasları, doğal göletler, yürüyüş alanları olacak. Tamamen ahşaptan, anfi tiyatro yapacağız, kır kahvesi olacak, ahşap tiyatrolar olacak. Yani, Anadolu Yakasının Hyde Parkı Validebağ'da yapılacak. Bütün koru ele alınacak, korunun yeşiline yeşil katılacak. Bunları 2 yıl içersinde yapmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Türkmen, projenin yapılmasına engel olmaya çalışan Validebağ Gönüllüleri'yle ilgili ise, "2007 yılında korunun temizliği ve bakımı için bir çalışma yapmak istedik ancak İdari mahkemeye giderek çalışmamızı iptal ettirdiler. Bu grup, burada hiçbir çalışma yapılmasını istemiyor çünkü evleri burada ve düzenlemeden sonra halk buraya geleceği için rahatsız olacaklar" dedi.

"İNSANLARI YANLIŞ YÖNLENDİRİYORLAR"

"Validebağ imara açılıyor, 'Villalar dikilecek' diye söylentiler var" diyen Türkmen, "Güya ağaçlar kesiliyor, betonlaşıyor deniliyor. Tamamen asılsız ve haksızlık yapılıyor. İnsanları yanlış yerlere yönlendirmesinler. Burada çok hassas, çok dikkatli olacağız. Uluslararası ölçekte danışmanlık hizmeti alacağız. Özellikle rica ediyorum; Kimse endişe etmesin, burası SİT bölgesi, kurul kararı olmadan bir çivi bile çakamazsınız. Bu proje Anıtlar Kurulu'nun onayından geçmiş projedir. Kurula rağmen farklı yapılacak bir iş yok" diye konuştu.

"PROJE VALİDEBAĞ GÖNÜLLÜLERİNE SUNULDU"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın projeyi onayladıktan sonra Validebağ Gönüllüleri'ne de

sunulmasını ve birlikte değerlendirilmesini istediğine de dikkat çeken Türkmen, "Gönüllülerimize projenin bir taslağını sunduk. Karar vermelerini bekliyoruz. İnşallah, Validebağ Gönüllüleri ile birlikte karar vereceğiz. Bizde oldubitti anlayışı yok. Bizim 2023 hedefimizde, katılımcı şeffaf belediyecilik hedefimiz var. Hedefimiz, kişi başına düşen 7 metrekarelik yeşil alanı 10 metre kareye çıkarmaktır.

"OTOPARK İNŞAATININ BİZİMLE ALAKASI YOK"

Başkan Türkmen, şuan devam eden otopark çalışmasıyla ilgili ise, "Devam eden otoparkla bizim alakamız yok. İl Özel İdaresi'nin ihalesiyle bir taşeron firma yapıyor. Mevcut otopark rehabilite ediliyor. Belediyemizle alakası yok" dedi.

Validebağ Korusu'nun özellikleri ve yürütülen süreç ise şöyle:

"Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne ait Validebağ Korusu toplamda 354 dönümlük bir alana sahip. 1. derecede SİT bölgesi. Arazinin 70 dönümü Milli Eğitim, 50 dönümü ise Sağlık Bakanlığı'na ait. İçerisinde, yaklaşık 7 bin ağaç mevcut ve ortasından dere geçiyor. Validebağ Korusu'nun yeniden düzenlenerek 'Kent Korusu' haline getirilmesi için Üsküdar Belediyesi tarafından hazırlanan proje Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulmuştu. Projeyi beğenen Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla çalışma başlatılmıştı. Milli Emlak Genel Müdürlüğü, 8 Ağustos 2014 günü Validebağ Korusu'nun tahsisini İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne devretti. Milli Emlak Genel Müdürlüğü, projenin bütünlüğü açısından, Milli Eğitim ve Sağlık Bakanlığı'na ait bölümlerinin de projeye dahil edilerek en geç 2 yıl içerisinde bitirilmesini ön şart olarak belirledi." - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Üsküdar Belediyesi'nden Validebağ Korusuyla İlgili Açıklama - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement