Üsküp'te Arkeoloji Müzesi Açıldı - Son Dakika
Kültür Sanat

Üsküp'te Arkeoloji Müzesi Açıldı

Makedonya'nın başkenti Üsküp'te "Üsküp 2014" projesi kapsamında inşa edilen Arkeoloji Müzesi düzenlenen törenle açıldı 6 bin metrekare üzerine kurulan ve 6 binden fazla tarihi eserin sergileneceği müzede, Antik, Ortaçağ ve Osmanlı dönemine ait eserler yer alıyor.

19.10.2014 14:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Makedonya'nın başkenti Üsküp'te "Üsküp 2014" projesi kapsamında inşa edilen Arkeoloji Müzesi düzenlenen törenle açıldı.

Makedonya tarihi açısından büyük önem taşıyan Büyük İskender'in lahdinin kopyasının sergilendiği Arkeoloji Müzesi'nin açılış törenine Makedonya Cumhurbaşkanı Gyorge İvanov ve eşi Maya İvanova, Makedonya Başbakanı Nikola Gruevski, Kültür Bakanı Elizabeta Kançeska Milevska, Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Ömür Şölendil, TİKA Üsküp Ofis Koordinatörü Teoman Tiryaki, Arkeoloji Müzesi Müdürü Vesela Çestoeva ve diğer yetkililer katıldı.

Başbakan Nikola Gruevski törende yaptığı konuşmada, orijinali Türkiye'de bulunan lahdin kopyasının Üsküp'te sergilenmesine olanak sağlayan Türkiye Cumhuriyeti'ne teşekkür etti.

Gruevski, dünyadaki her bölgenin bir tarihe sahip olduğunu Makedonya'da arkeolojik çalışmaların uzun yıllar boyunca ihmal edildiğini, ancak iktidara geldikleri 2006 yılından itibaren buna son verdiklerini söyledi. Makedonya'daki arkeolojiyle ilgilenen bilim adamlarının 20 farklı arkeolojik bölgede çalışmalar yürüttüğünü aktaran Gruevski, bu sayede yüz binlerce tarihi eserin sergilenmesinin sağlandığını vurguladı.

Kültür Bakanı Elizabeta Kançeska Milevska ise yeni Arkeoloji Müzesi'nin ülke için büyük bir öneme sahip olduğunu anlattı. Özellikle Büyük İskender'in lahdinin dünyadaki tek kopyasının Üsküp'teki müzede sergileneceğini vurgulayan Milevska, çalışmalarında yardımlarını esirgemeyen T.C. Üsküp Büyükelçiliği ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanlığı'na teşekkür etti.

Konuşmaların ardından Başbakan Gruevski, Kültür Bakanı Milevska ve müze müdürü Çestoeva kurdeleyi keserek müzenin açılışını gerçekleştirdi.

6 bin metrekare üzerine kurulan ve 6 binden fazla tarihi eserin sergileneceği müzede Antik dönem, Ortaçağ ve Osmanlı dönemine ait eserler yer alıyor.

İskender Lahdi

İskender Lahdi, İstanbul Arkeoloji Müzesi'nde bulunan en önemli eserlerden kabul edilmektedir. 1887 yılında Sidon kentinin krallar mezarlığında bulunmuştur.

Her ne kadar İskender Lahdi olarak anılsa da aslında İskender'e ait olmadığı Sidon Kralı Abdalonymos'a ait olduğu düşünülmektedir. - Üsküp

Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Üsküp'te Arkeoloji Müzesi Açıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement