Usta Fotoğrafçılar Serhatta Tarihin İzini Sürdü - Son Dakika
Güncel

Usta Fotoğrafçılar Serhatta Tarihin İzini Sürdü

SERKA'nın daveti üzerine Kars'ta bir araya gelen 11 fotoğrafçı, serhat illeri olan Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı'daki tarihi ve turistik mekanlar ile köy yaşamlarını görüntüledi.

14.06.2014 09:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Serhat Kalkınma Ajansı'nın (SERKA) daveti üzerine Kars'ta bir araya gelen 11 fotoğrafçı, serhat illeri olan Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı'daki tarihi ve turistik mekanlar ile köy yaşamlarını görüntüledi.

Uluslararası savaş fotoğrafçısı ve belgesel yapımcısı Coşkun Aral, Anadolu Ajansı (AA) Ortadoğu ve Afrika Görsel Haberler Editör Yardımcısı Erhan Sevenler, AA eski fotoğraf haberleri editörü Abdurrahman Antakyalı, Hürriyet gazetesi fotoğraf editörü Sebati Karakurt, Sabah gazetesi fotoğraf editörü Kutub Dalgakıran, Zaman gazetesi fotoğraf editörü Selahattin Sevi, Milliyet gazetesi foto muhabiri ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ercan Arslan, aynı üniversitede öğretim üyesi Kamil Fırat, fotoğrafçı ve kreatör Hasan Şenyüksel, fotoğraf sanatçıları Hüseyin Demirci ve Murat Kaya'dan oluşan 12 kişilik grup, Kars'ta buluştu.

Usta fotoğrafçılar, 4 gün boyunca Ağrı'da Balık Gölü, İshakpaşa Sarayı, Hallaç köyü, Ağrı Dağı, Iğdır'da Ahura köyü, Karakoyun ilçesi ve Halıkışla (sınır köyü), Kars'ın Kağızman ilçesinde Çengilli köyü kilisesi, Tunçkaya köyü Keçivan Kalesi, Kars Ani Ören Yeri, Kozluca köyü kilisesi, Çıldır Gölü, Yıldırımtepe köyü, Şeytan Kalesi ve Akçakale köyünde çalışma yaptı.

SERKA Proje Koordinatörü Mukadder Yardımcıel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars'ta faaliyet yürüten SERKA olarak, bölgedeki tarihi, turistik ve sosyal değerlerin tanıtılması amacıyla başlatılan projenin ikinci ayağını da hayata geçirdiklerini söyledi.

Kış mevsiminde sadece Kars ve Ardahan'da çalışma yaptıklarını şimdi ise dört ilde tarihin izini sürerek fotoğraflamaya çalıştıklarını belirten Yardımcıel, "Bölgemiz her açıdan çok zengindir. Biz de ajans olarak bu zenginliğin hak ettiği değeri bulması için bu projeyi hayata geçirdik. Bölgemiz, fotoğrafçılar ve belgeselciler için adeta bir platodur. Bu etkinliğin ardından bu illere yönelik ilginin artacağını ümit ediyoruz" dedi.

Yardımcıel, serhat illerinde binlerce yıllık tarihin burada saklı kaldığını ve bunların gün yüzüne çıkarılması için gayret ettiklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Her köyde, her ilçede farklı bir medeniyetin kalıntılarıyla karşılaşıyorsunuz. Bu değerlerin tanıtılması konusunda çok eksiklikler var. Bölgenin kalkınması ancak turizmle mümkün olabilir. Küçük küçük dokunuşlarla turizm ivme kazanırsa bölge insanı geri kalmışlığın kader olmadığının farkına varacaktır. Bu proje de bu bağlamda küçük bir dokunuştur. Fotoğrafçıların büyük bir kısmı bu bölgeyi ilk kez görüyor. Bu program bizim için bir başlangıç. Dört günlük gezi kapsamında 4 ili gezdik fakat bu bölge her mevsim ayrı güzel. İleride 4 mevsim çalışma yapacağız. Program sonunda metropollerde serhat illerinin sergilerini açıp, aynı zamanda fotoğrafları kitaplaştıracağız."

Sevenler de birçok uygarlığın izi bulunan serhat illerinde fotoğraf çekmenin çok anlamlı olduğunu dile getirerek, yapılan çalışmanın bu bölgeye büyük katkı sağlayacağını vurguladı. - Kars

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Usta Fotoğrafçılar Serhatta Tarihin İzini Sürdü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement