Ustasından Kışın Vazgeçilmez İçeceği Salep Tarifi - Son Dakika
Güncel

Ustasından Kışın Vazgeçilmez İçeceği Salep Tarifi

Sandıklı ilçesindeki salep ustası Ahmet Nayan'ın, Burdur'un Bucak ilçesinden toplanan salep bitkisinden hazırladığı salep, yoğun ilgi görüyor.

30.11.2016 11:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Sandıklı ilçesindeki salep ustası Ahmet Nayan'ın, Burdur'un Bucak ilçesinden toplanan salep bitkisinden hazırladığı salep, yoğun ilgi görüyor.

Sandıklı Kültür Varlıklarını Koruma ve Yaşatma Derneğine ait Kültür ve Sanat Evinin alt kısmındaki kıraathanenin işletmeciliğini yapan ve kış aylarında yaptığı Bucak salebiyle tanınan Nayan, geleneksel kış içeceğini hazırlanışını AA muhabirine anlattı.

Noyan, Burdur'un Bucak ilçesinden temin edilen salep bitkisinin öncelikle içecek yapımında kullanılan köklerinin kurutarak toz hale getirdiğini dile getirdi.

Salepin hazırlanışında süt, şeker ve salep tozu kullanıldığını ve yaklaşık 5 litre süte 250 gram şeker ve her bir litre süt içir iki kaşık salep tozu eklediğini dile getiren Noyan, şunları söyledi:

"İlk önce 250 gram şekerimize sütümüzün oranı kadar her litre süt için iki kaşık salep ekliyoruz. Bunu süte direk eklemeden önce şekerle karıştırıyoruz. Şekerin beyaz renginin salebin rengini alana kadar şekerle harmanlıyoruz. Akabinde tenceremizin içerisinde bulunan süte şekerle karışımını yaptığımız salebi yavaş yavaş ilave ediyoruz. Şekere karıştırmadan sadece salebi süte eklersek topaklanacağı için önce şekerle karışımını yapmak önemli. Daha sonra yaklaşık 25 dakika boyunca karıştırarak sütle salebi birbirine iyice yediriyoruz. Atalarımızın dediği gibi 'ne kadar emek, o kadar güzel yemek', ne kadar uğraşırsanız o kadar da güzel mamul elde edersiniz."

Noyan, salebin kış aylarına özel çok faydalı bir içecek olduğunu ifade ederek, "Öksürükten, nefes darlığına, astıma ve kadın hastalıkları gibi vücuda bir çok faydası vardır. Ayrıca vücudu ısıtmak için kış aylarında özellikle ideal bir içecektir. Burada vatandaşımıza hem kaliteli salep içiriyoruz hem de Sandıklı'nın meşhur leblebisini salebin yanında ikram ediyoruz." dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Ustasından Kışın Vazgeçilmez İçeceği Salep Tarifi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement