Üstün Zekalı ve Yetenekli Çocukların Eğitiminde Farkındalık Zirvesi - Son Dakika
Yerel

Üstün Zekalı ve Yetenekli Çocukların Eğitiminde Farkındalık Zirvesi

Maltepe Üniversitesi Üstün Zekalılar Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ümit Davaslıgil, üstün zekalı ve yetenekli bireylerin derin ve yoğun duygular içinde olduklarını belirterek, "Diğer bireylerin eleştirileri karşısında rehberlik hizmetlerinden destek alınmaması durumunda, üstün zekalı ve yetenekli bireyler, incinme, yalnız kalma, cesaretsizlik, ümitsizlik ve yoğun hayal kırıklıkları yaşayabilirler" dedi.

23.05.2015 16:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Maltepe Üniversitesi Üstün Zekalılar Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ümit Davaslıgil, üstün zekalı ve yetenekli bireylerin derin ve yoğun duygular içinde olduklarını belirterek, "Diğer bireylerin eleştirileri karşısında rehberlik hizmetlerinden destek alınmaması durumunda, üstün zekalı ve yetenekli bireyler, incinme, yalnız kalma, cesaretsizlik, ümitsizlik ve yoğun hayal kırıklıkları yaşayabilirler" dedi.

Uluslararası Yetenekli Çocuklar Eğitim Programları Derneği'nin düzenlediği, Üstün Zekalı ve Yetenekli Çocukların Eğitiminde Farkındalık Zirvesi başladı.

Prof. Dr. Ümit Davaslıgil, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Atatürk Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen zirvede yaptığı konuşmada, üstün zekalı ve yetenekli çocukların özellikleri hakkında bilgi verdi.

Davaslıgil, üstün zekalı ve yetenekli çocukların, genel ve özel yüksek yeteneğe, yaratıcı ve üstün motivasyon düzeyine sahip olduklarını söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun 2010 yılı verilerine göre, Türkiye'de tüm yaş düzeylerinde 1 milyon 500 bin civarında üstün zekalı ve yetenekli birey bulunduğunu belirten Davaslıgil, nüfusa oranlandığında bu bireylerin en çok, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya'da yaşadıklarına dikkati çekti.

"Çok duyarlı bir sinir sistemine sahiplerdir"

Prof. Dr. Davaslıgil, üstün zekalı ve yetenekli bireylerin duyarlı bir sinir sistemine sahip olduklarını, görme, koku alma, işitme, tat alma ve dokunma duyularının diğer bireylere göre çok daha gelişmiş olduğunu bildirdi.

Sosyal gelişim anlamında üstün zekalı ve yetenekli bireylerin liderlik özelliklerine sahip olduğunu vurgulayan Davaslıgil, fakat bireye liderlik özellikleri kazandırılmadığı takdirde bu özelliğin körelmesi veya daha kötüsü çete liderliğine dönüşmesi gibi olumsuzlukların meydana gelebileceğini anlattı.

Davaslıgil, üstün zekalı ve yetenekli bireylerin derin ve yoğun duygular içinde olduklarına değinerek, "Diğer bireylerin eleştirileri karşısında rehberlik hizmetlerinden destek alınmaması durumunda, üstün zekalı ve yetenekli bireyler, incinme, yalnız kalma, cesaretsizlik, ümitsizlik ve yoğun hayal kırıklıkları yaşayabilirler" diye konuştu.

"Üstün zekalı ve yetenekli çocuklar kendi hallerine bırakılmamalı"

Prof. Dr. Davaslıgil, üstün zekalı ve yetenekli bireylerin sağlıklı zihinsel, duygusal ve sosyal gelişime sahip olmaları için kendi hallerine bırakılmamalarını, iyi bir rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmeti almalarını önerdi.

Üstün Zekalı ve Yetenekli Çocukları Eğitiminde Farkındalık Zirvesi yarın son erecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Üstün Zekalı ve Yetenekli Çocukların Eğitiminde Farkındalık Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement