Üstüste Gelen Davalar ve Cezalardan Sonra, O Albaya Seri Beraat - Son Dakika
Güncel

Üstüste Gelen Davalar ve Cezalardan Sonra, O Albaya Seri Beraat

Üstüste Gelen Davalar ve Cezalardan Sonra, O Albaya Seri Beraat

Türkiye'yi yıllarca meşgul eden askeri davaların en dikkat çeken isimlerinden birisi Kurmay Deniz Albay Koray Eryaşa oldu.

02.04.2015 12:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'yi yıllarca meşgul eden askeri davaların en dikkat çeken isimlerinden birisi Kurmay Deniz Albay Koray Eryaşa oldu. Balyoz davasından 16 yıl, askeri casusluk davasından 5 yıl 7 ay hapis cezası alan Eryaşa, mahkeme savunmasında söylediği "Genelkurmay bize ihanet etti" sözlerinden dolayı da, yine Genelkurmay başkanlığının şikayeti üzerine 'hakaret' suçlamasıyla 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandı. Peşpeşe aldığı hapis cezalarından sonra, ilk önce casusluk davasından tahliye olan Eryaşa, 30 Mart'ta, Genelkurmay'a hakaret ettiği suçlamasından askeri mahkemeden, 31 Mart'ta da Balyoz davasından, bir gün arayla beraat etti. Eryaşa, "Hala Atatürk'ün değerlerine inanan hakimler varmış" dedi.

İzmir'in Foça İlçesi'ndeki Batı Görev Grup Komutanlığı'nda Üçüncü Hücumbot Komodoru olan Deniz Kurmay Albay Koray Eryaşa'nın başarılarla dolu meslek hayatı, 3 Ağustos 2010 tarihinde İstanbul merkezli olarak yapılan Askeri Casusluk soruşturmasıyla kabusa döndü. Eryaşa, bu suçtan gözaltına alınıp tutuksuz yargılanmaya başladıktan yaklaşık bir yıl sonra, bu kez 22 Eylül 2011 tarihinde Balyoz Davası kapsamında tutuklandı.

CEZALAR DA PEŞPEŞE GELDİ

Her iki davadan da, Silivri'de yargılanmaları sürdüğü sırada askeri casusluk davasının duruşmasında kendisini savunduğu anda söylediği "Genelkurmay bize ihanet etti" sözlerinden dolayı, bu kez Genelkurmay Başkanlığı adli müşavirliği ondan şikayetçi oldu. Bunun üzerine de, 'hakaret' suçundan 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle bir yandan da, Üçüncü Kolordu Komutanlığı askeri mahkemesinde yargılanmaya başladı.

Ard arda açılan üç davada yargılanan Eryaşa, 11'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki casusuluk davasında, 2 Ağustos 2012 tarihinde 5 yıl 7 ay ceza aldı. Bir ay sonra Eylül 2012 tarihinde 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde, bu kez Balyoz davasından 16 yıl ceza verildi. Şirinyer Askeri Cezaevi'nde bulunan Koray Eryaşa, Yargıtay'ın her iki davadan aldığı cezaları onamasının ardından Askeri Şura kararıyla, emekliye sevkedildi.

BİR GÜN ARAYLA İKİ BERAAT

Ancak 17 - 25 Aralık yolsuzluk soruşturmalarının ardından özel yetkili ağır ceza mahkemelerinin kapatılmasıyla, Koray Eryaşa için bu kez, peşpeşe sevindiren haberler geldi. Anayasa Mahkemesi'nin Balyoz Davası'ndaki hak ihlali kararından sonra Haziran 2014 tarihinde tahliye edilen Eryaşa, casusluk davasındaki cezasından dolayı cezaevinden çıkamadı. Eryaşa, 6 ay sonra Aralık 2014 tarihinde ise, casusluk davasındaki cezasının infazının tamamlanmasıyla tahliye oldu. Tahliyelerin ardından büyük sevinç yaşayan ailesiyle emekliliğinin ve özgür kalmanın tadını çıkartan Koray Eryaşa, 30 ve 31 Mart 2015 tarihlerinde üst üstte iki gün, aldığı müjde gibi kararla yıllardır hayalini kurduğu mutluluğu da yaşadı.

Koray Eryaşa ilk olarak 30 Mart 2015 tarihinde, "Genelkurmay bize ihanet etti" sözleriyle hakaret ettiği için 3 yıla kadar hapis cezası istemiyle Üçüncü Kolordu Komutanlığı askeri mahkemesinde yargılandığı davadan beraat etti. Mahkeme, hareketle suçlandığı "Genelkurmay bize ihanet etti" sözlerinin savunma kapsamında olduğunu değerlendirdi. Koray Eryaşa, sadece bir gün sonra bu kez 236 askerle birlikte yeniden yargılandığı Belyoz Davası'ndan İstanbul 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde, hakim karşısına çıktı. Eryaşa, bu davadan da silah arkadaşı olduğu, emekli kuvvet komutanları ve orgenerallerle birlikte beraat etti.

TSK'DA ATATÜRK'ÜN ASKERİ VARMIŞ

Bir gün arayla aldığı iki beraat kararıyla büyük mutluluk yaşayan Koray Eryaşa, artık kızları ve eşiyle, günlerini geçirmek istediğini söyledi. Yeniden başlayan casusluk davasından da beraat kararı çıkacağından emin olduğunu anlatan Eryaşa "Askeri hakimler, çok özel bir karar verdi. Burada suçu basın yoluyla hakaret olarak değerlendirmedi ve beraatime karar verdi. Hala TSK içerisinde Atatürk'ün askerlerinin olduğunu görmek beni mutlu etti. Bu gelecek için umut ışığı verdi. Bizler bu süreçte zorla emekli edildik. Aslında aramızdan sayısız amiral ve kuvvet komutanı çıkacaktı. Eskiden iyi yetişmiş 300 albay arasından amiral seçiliyordu. Şimdi amiral yapmak için 6 albay bulup onların arasından amiral seçmeye çalışıyorlar. Kumpasçılarla TSK içeresinde de ortak çalışanlar vardı. Bu kişilerin de, ortala çıkması için elimizden geleni yapacağız" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Üstüste Gelen Davalar ve Cezalardan Sonra, O Albaya Seri Beraat - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement