Uyku Apnesi, Tarfik ve İş Kazalarına Yol Açıyor - Son Dakika
Yerel

Uyku Apnesi, Tarfik ve İş Kazalarına Yol Açıyor

Uyku Apnesi, Tarfik ve İş Kazalarına Yol Açıyor

AKÜ Ahmet Necdet Sezer Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ünlü: "Uyku apne sendromu hastalığı tedavi edilmediği zaman uzun dönemde hiper tansiyon, kalp yetmezliği, kalp ritim bozuklukları, inme, diyabet hastalığına yatkınlık, trafik ve iş kazaları gibi sonuçlara yol açıyor"

23.04.2014 12:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Ahmet Necdet Sezer Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Ünlü, "Uyku apne sendromu hastalığı tedavi edilmediği zaman uzun dönemde hiper tansiyon, kalp yetmezliği, kalp ritim bozuklukları, inme, diyabet hastalığına yatkınlık, trafik ve iş kazaları gibi sonuçlara yol açıyor" dedi.

Ünlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, uyku apne hastalığının günlük yaşamı olumsuz etkileyen önemli rahatsızlıklardan biri olduğunu bildirdi.

Uyku apnesinin toplumda yüzde 2-3 oranında görüldüğünü ifade eden Ünlü, hastalığın en önemli şikayetinin horlama olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

"Hastalık, kişinin uyku esnasında başkalarını rahatsız edecek şekilde horlaması ya da 10 saniye üzerinde nefes durması şeklinde karşımıza çıkıyor. Horlama ve nefesteki durması şikayetlerinde kişi kendisi ya da bir yakınının nefes durmasını fark etmesi nedeniyle hastanemize başvurabiliyor. Horlama bu hastaların özellikle de etrafındaki kişilerin yaşam kalitesini olumsuz olarak etkileyebiliyor. Bazen yan odalarda veya bu hastaların yanında uyumak zor olabiliyor."

-"Uyku kırılmasının farkına varılmıyor"

Horlama ve nefes durması ile hastaneye başvuran kişilerin çoğunda gündüz aşırı uykuluk halinin de görüldüğünü ifade eden Ünlü, "Bu hastalarda bizim 'uyku kırılması' dediğimiz bir durum ortaya çıkıyor. Hastaların çoğu bu uyku kırılmalarının farkına varmıyor. Sonuçta da bu durum hastalarda gündüz aşırı uykululuk hali olarak kendini gösteriyor.  Bu durumu da hastalarımızın günlük performansını, iş kalitesini ve iş verimini ciddi biçimde olumsuz etkiliyor" diye konuştu.

Uyku bozukluğu şikayetleriyle AKÜ Ahmet Necdet Sezer Uygulama ve Araştırma Hastanesi bünyesinde bulunan uyku laboratuvarına başvuran hastalara uyguladıkları tedavi yöntemlerini anlatan Ünlü, şöyle konuştu:

"Bu bulgularla uyku laboratuvarına veya polikliniğe başvuran hastalara biz öncelikle gerekli ön çalışmaları yapıyoruz. Sonrasında ise hastaların hem uyku kalitesini ve verimliliğini değerlendiren hem de nefes durmalarındaki azalmaları ve vücuda oksijenin yeterli oranda girip girmediğini tespit ediyoruz. Yine horlamasının düzeyini tespit eden bir yöntemimiz de var. Hastanın vücuduna elektrotlar bağlandıktan sonra tek kişilik bir odada, evindeki konforunu aratmayacak şekilde misafir ederek, sabaha kadar uykusunu ve solunumunu kayıt altına alıyoruz. Uykusunu 30 saniye, solunumunu ise 5 dakikalık değerlendirerek rapor çıkarıyoruz. Bu raporda hastayla uyku ve solunum kalitesi, solunumda meydana gelen apnelerin sıklığı ve yoğunluğuna ilişkin sonuçları paylaşıyoruz. Uyku apne sendromu hastalığının tedavi edilmediği zaman  uzun dönemde hiper tansiyon, kalp yetmezliği, kalp ritim bozuklukları, inme, diyabet hastalığına yatkınlık, trafik ve iş kazaları gibi sonuçlara yol açıyor."

-Kişilerin tedaviyi kabul etmesi şart

Ünlü, kişilerin tedaviyi kabul etmesi ve üst solunum yollarında herhangi bir rahatsızlığının olmadığı tespit edildiğinde de "CPAP" adlı bir cihazla, hastaya hava basıncı verilerek, horlamanın ve nefes durmasının kesilebildiğini ifade etti.

Toplumda yoğun olduğu için kişilerin horlamayı ciddiye almadıklarına dikkati çeken Ünlü, bu konuda kişilerin bilgilendirilmediği zaman hastalıklarının farkında olmadığını ve tedavi olmadıklarını da sözlerine ekledi. - Afyon

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Uyku Apnesi, Tarfik ve İş Kazalarına Yol Açıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement