Son dakika Uzay haberleri, Uzay son dakika, son dakika Uzay

Son Dakika Uzay Haberleri

  • Çin Uzay İstasyonunda Malzeme Araç Dışı Maruziyet Testleri Tamamlandı
    16 Mar Çin Uzay İstasyonunda Malzeme Araç Dışı Maruziyet Testleri Tamamlandı

    Çin Bilimler Akademisine bağlı Ulusal Uzay Bilimi Merkezi, ülkenin uzay istasyonundaki malzeme araç dışı maruziyet testlerinin tamamlandığını ve deney ekipmanları ve malzeme örneklerinin ilk partisinin güvenli şekilde yörüngedeki uzay aracına alındığını bildirdi. Deney malzeme ve örnekleri, Dünya'daki bilim insanlarıyla işbirliği içinde ve istasyonun robot kolunun yardımıyla Perşembe günü saat 21.00 itibarıyla uzay istasyonunun dış mekanından istasyonun hava kilidi modülüne alındı. Yörüngedeki taykonot mürettebatı, hava kilidi modülüne alınan deney grubunu sonrasında laboratuvar modülüne götürerek örnekleri parçalara ayırıp depoladı. Merkez, söz konusu örneklerin Shenzhou uzay aracı ile Dünya'ya getirileceğini ve müteakip araştırmalar için bilim insanlarına verileceğini kaydetti. 8 Mart 2023'te fırlatılan malzeme araç dışı maruziyet deney ekipmanı, bir yıldır yörüngede bulunuyordu. 400'ün üzerinde kurulu malzeme örneğinin ilk partisi metalik ve metalik olmayan malzemeler olarak ayrıldı. Merkezden yapılan açıklamaya göre yörüngedeki taykonotlar, Mayıs 2024'te deney ekipmanına yeni bir örnek partisi monte ederek yeni bir uzay maruziyet testi turu gerçekleştirecek.

  • GTÜ Eternal Roket Takımı, ABD'deki Roket Mühendisliği Yarışması'nda boy gösterecek
    16 Mar GTÜ Eternal Roket Takımı, ABD'deki Roket Mühendisliği Yarışması'nda boy gösterecek

    Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Eternal Roket Takımı, ABD'deki Üniversitelerarası Roket Mühendisliği Yarışması'nda (IREC) yer alacak. Takım, 16 ülkeden 154 rakip takıma karşı mücadele ederek zirveye ulaşmayı hedefliyor. Roketin tasarımı ve yazılımı tamamen takım üyeleri tarafından yapılan GTÜ roket takımı, uluslararası standartlara uygun bir roket geliştirdi. Takım, roket teknolojisine katkı sağlamak amacıyla diğer üniversitelerden katılımcılarla fikir alışverişinde bulunmayı planlıyor. GTÜ Eternal Roket Takımı, Türk bayrağını gururla temsil edecek ve başarı elde etmeyi umuyor.

  • Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, gençlerle buluştu
    15 Mar Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı, gençlerle buluştu

    Alper Gezeravcı, Trakya Üniversitesi'nde düzenlenen Gençlik Buluşması'nda Türkiye'nin insanlı ilk uzay misyonunu anlattı. Gezeravcı, uzaydan Türkiye'yi izlemenin en güzel an olduğunu belirtti ve özgün deneyler gerçekleştirdiklerini söyledi. Türkiye'nin insanlı ilk uzay misyonunun gençlerin ufkunun açılması açısından önemli olduğunu vurgulayan Gezeravcı, daha iyilerin gerçekleştirilmesine vesile olacaklarını ifade etti.

  • Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Türkiye Havacılıkta Önemli Başarılara İmza Atıyor
    15 Mar Sanayi ve Teknoloji Bakanı: Türkiye Havacılıkta Önemli Başarılara İmza Atıyor

    Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Türkiye'nin havacılık alanında önemli başarılara imza attığını belirterek, her yıl yeni projelerle gökyüzüne Türk'ün imzasını attıklarını söyledi. Bakan Kacır, Türkiye'nin uzay alanında da başarı hikayesi yazabilecek bir kabiliyete sahip olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin milli haberleşme uydusu Türksat 6A'yı uzaya göndereceklerini ve aya erişmeyi hedeflediklerini açıkladı.

  • Kocasinan Belediyesi, Astronomi Köyü ve Astropark Projeleri İle Yeni Astronotlara Destek Olacak
    15 Mar Kocasinan Belediyesi, Astronomi Köyü ve Astropark Projeleri İle Yeni Astronotlara Destek Olacak

    Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, yeni astronotlar için astronomi köyü ve astropark projeleri yapacaklarını duyurdu. Belediye, bilimsel projeler ve yatırımlarla çocukları ve gençleri geleceğin Türkiye'sine hazırlamayı hedefliyor. Hızır İlyas Köşkü'nü gök gözlem evine dönüştüren belediye, ayrıca astronomi müzesi, millet bahçesi kamp alanı ve seyir terası gibi projeleri hayata geçirmeyi planlıyor. Gençlere ve çocuklara astronomi ve uzay ile ilgili astropark kazandırma çalışmaları da devam ediyor.

  • Space X, Starship Roketini Üçüncü Kez Uzaya Gönderdi
    14 Mar Space X, Starship Roketini Üçüncü Kez Uzaya Gönderdi

    Elon Musk'ın sahibi olduğu Space X şirketi, Ay ve ötesine astronot yollamak için tasarladığı Starship adlı roketi üçüncü kez uzaya gönderdi. Şirket, Starship'in bugüne kadarki en uzun ve başarılı test uçuşunu gerçekleştirdiğini ancak roketle iletişimin kesildiğini açıkladı. Starship, bu kez uzaydaki yörüngesinden yüksek çözünürlüklü görüntüler yolladı. Özgürlük Heykeli'nden daha uzun Starship ise Space X'in Texsas Boca Chica'daki merkezinden fırlatıldı. Starship'in kalkıştan sonra 15 dakika uzayda dolaşması, 50 dakika içinde atmosfere geri dönmesi ve Hint Okyanusu'nda iniş yapması planlanıyordu. Space X'in kurucusu ve CEO'su Elon Musk da roketin ilk insanlı görevden önce yüzlerce kez mürettebatsız bir şekilde denenmesinin gerekeceğini belirtmişti. Musk, Starship'in insanlar için gezegenler arası yolculuğu başlatabileceğine inanıyor. 120 metre yüksekliğindeki roket NASA'nın en güçlü roketi Artemis'in iki katına yakın itme gücüne sahip olacak şekilde tasarlanmıştı.

  • SpaceX'in Starship Roketi Üçüncü Test Uçuşuna Hazırlanıyor
    14 Mar SpaceX'in Starship Roketi Üçüncü Test Uçuşuna Hazırlanıyor

    Elon Musk'ın SpaceX şirketi, Starship roketinin üçüncü test uçuşu için büyük bir hazırlığa girişti. Starship'in bu seferi, şirketin uzay araştırmalarında kendini yeniden kanıtlaması için büyük bir önem arz ediyor. Roketin giderek daha stabil bir seviyeye geldiği söyleniyor ve eğer bu gelişim sürerse, uzay alanında kartlar yeniden dağıtılabilir. Ancak Elon Musk'ın olumsuz görüşleri, sektördeki birçok kişinin endişelenmesine neden oluyor. Test uçuşu bugün gerçekleşecek ve canlı olarak yayınlanacak.

  • Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: Türkiye, dünya müzakere masalarının vazgeçilmez bir üyesidir
    13 Mar Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler: Türkiye, dünya müzakere masalarının vazgeçilmez bir üyesidir

    Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, "Türkiye, artık sahada ve masada gösterdiği etkinlikle dünya müzakere masalarının vazgeçilmez bir üyesidir" dedi.

  • Japonya'nın Uzaya Roket Gönderme Denemesi Başarısızlıkla Sonuçlandı
    13 Mar Japonya'nın Uzaya Roket Gönderme Denemesi Başarısızlıkla Sonuçlandı

    Japonya tarafından yapılan uzaya roket gönderme denemesi, ikinci kez başarısızlıkla sonuçlandı. Kairos adı verilen roket, ilk denemesinde de olduğu gibi kalkış yaptıktan yalnızca birkaç saniye sonra patladı. Japon yönetimi, bu olayın tekrar yaşanmasından oldukça rahatsız olduğunu belirtti ve Space One firmasının geliştirdiği roketin iyileştirileceği açıklandı. Bu olay, halk arasında da moral bozukluğuna neden oldu. Japonya'nın uzay araştırmalarında büyük bir darbe aldığı belirtiliyor.

  • Pentagon'un yalanladığı 9 UFO iddiası!
    10 Mar Pentagon'un yalanladığı 9 UFO iddiası!

    ABD hükümetinin uzaylılar ve UFO kanıtlarını örtbas ettiği iddialarını kesin bir şekilde reddeden Pentagon, geniş kapsamlı yeni bir inceleme sonrasında çeşitli iddiaları geçersiz ilan etti. Pentagon'un yeni raporunda MİT olarak çürüttüğü 9 ilginç UAP iddiası da yer alıyor.

  • Rusya ve Çin, 2035'e kadar Ay'a insansız nükleer reaktör kurmayı planlıyor
    10 Mar Rusya ve Çin, 2035'e kadar Ay'a insansız nükleer reaktör kurmayı planlıyor

    Rusya'nın uzay ajansı Roscosmos, Çin Ulusal Uzay İdaresi (CNSA) ile birlikte, 2035'e kadar Ay'da otomatik bir nükleer reaktör inşa etmeyi planlıyor. Önerilen reaktör, iki ülkenin birlikte işleteceği önerilen bir Ay üssüne enerji sağlamak için kullanılacak. Rusya ve Çin, 2035'e kadar Ay'a insansız nükleer reaktör kurmayı planlıyor. Roscosmos ve CNSA, Uluslararası Ay Araştırma İstasyonu (ILRS) adı verilen, tüm ilgili ülkelerin ve uluslararası ortakların katılımına açık bir ortak Ay üssü inşa etmeyi amaçladıklarını açıklamıştı. Roscosmos, CNSA ile birlikte Ay yüzeyine kurulacak güç ünitesi projesi üzerinde çalıştığını açıkladı.

  • Pentagon: Yıllardır hiç UFO bulamadık
    10 Mar Pentagon: Yıllardır hiç UFO bulamadık

    Pentagon, onlarca yıldır rapor edilen tanımlanamayan uçan cisimlerin (UFO), dünya dışı kökenli olduğuna dair kanıt bulamadı. Geçtiğimiz hafta ABD Kongresi'ne sunulan rapor, Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası uyarınca incelendi. Pentagon'un yayınladığı belge; ABD hükümetinin 1945'ten günümüze kadar UFO veya yeni adıyla tanımlanamayan hava olayları (UAP) hakkında yürüttüğü soruşturmaları özetliyor. Raporun temel bulgularına göre gözlemlerin hiçbiri dünya dışı bir teknolojiyi temsil etmiyor. Hükümet, akademik araştırma ve askeri kaynaklardan gelen birçok gözlem olsa da, bunların dünya dışı kaynaklarla bağlantısı bulunmuyor. Bu kapsamda araştırma yürüten ABD, çoğu vakanın sıradan nesneler veya atmosferik kırılımlar olabileceğini düşünüyor. Pentagon'un sunduğu özet, gözlemlerin devam edeceğine dikkat çekiyor. Yine de, bugüne kadar sunulan hiçbir belgenin dünya dışı teknolojilerden kaynaklanmadığı belirtildi.

  • ABD Savunma Bakanlığı, UFO'larla İlgili Yayınladığı Raporunda Kanıt Bulamadı
    09 Mar ABD Savunma Bakanlığı, UFO'larla İlgili Yayınladığı Raporunda Kanıt Bulamadı

    ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) yayınladığı raporda, 1945'ten bu yana yapılan incelemelerde UFO'lara dair hiçbir kanıt bulunamadığı ve görülenlerin çoğunun yanlış tanımlanan sıradan nesneler ve olgular olduğu sonucuna varıldığı belirtildi.

  • Pentagon, kapsamlı rapor yayınlayarak, UFO'lar ve Uzaylılar hakkında delil bulunamadığını açıkladı
    09 Mar Pentagon, kapsamlı rapor yayınlayarak, UFO'lar ve Uzaylılar hakkında delil bulunamadığını açıkladı

    ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), 1945'ten bu yana elde edilen verileri incelediği raporunda, UFO'lar ve uzaylıların varlığına işaret eden delillere rastlanmadığını bildirdi. Rapor, uzaylılara ait olduğu iddia edilen teknolojinin tersine mühendislikle geliştirildiği iddialarını da reddetti. Kongrenin talep ettiği raporun ikinci cildi ise güncel UAP ihbarlarının değerlendirildiği bir süreçte hazırlanıyor.

    7
Advertisement