Uzm. Dr. Ebru Koku: "Eklem Burkulmalarının Önüne Geçilebilmesi İçin Uygun Isınma ve Germe... - Son Dakika
Yerel

Uzm. Dr. Ebru Koku: "Eklem Burkulmalarının Önüne Geçilebilmesi İçin Uygun Isınma ve Germe...

Uzm. Dr. Ebru Koku: "Eklem Burkulmalarının Önüne Geçilebilmesi İçin Uygun Isınma ve Germe...

Edirne Sultan 1.Murat Devlet Hastanesi Spor Hekimi Uzman Dr. Ebru Koku, eklem burkulmalarının önüne geçilebilmesi için sportif aktivite öncesi uygun ısınma ve germe egzersizlerinin yapılması gerekli olduğunu söyledi.

26.08.2016 16:23
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Edirne Sultan 1.Murat Devlet Hastanesi Spor Hekimi Uzman Dr. Ebru Koku, eklem burkulmalarının önüne geçilebilmesi için sportif aktivite öncesi uygun ısınma ve germe egzersizlerinin yapılması gerekli olduğunu söyledi.

Edirne Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği Basın ve İletişim Birimi aracılığıyla eklem burkulmaları ile ilgili açıklama yapan Edirne Sultan 1.Murat Devlet Hastanesi Spor Hekimi Uzman Dr. Ebru Koku, "Eklemin dönmesi veya aşırı zorlanması sonucu bağ ve eklem çevresindeki dokularda meydana gelen yaralanmaya eklem burkulması denir. Burkulma bir eklemin normal hareket genişliği sınırlarının aşılmasına neden olan şiddet ve hızdaki yüklere maruz kalmasıyla ortaya çıkmaktadır. Burkulmalar ile günlük aktiviteler sırasında sıkça karşılaşılmakla birlikte sportif aktivitenin kendisi burkulma riskini özellikle arttırmaktadır. Yüksek hızlı, temas veya çarpışma içeren basketbol, futbol, kayak ve cimnastik gibi spor türlerinde risk daha fazladır" dedi.

"Ödem ve morarma ortaya çıkabilmektedir"

Spor Hekimi Uzman Dr. Koku, burkulmaların en sık ayak bileği, diz, omuz ve parmak eklemlerinde görüldüğünü hatırlatarak, "Yaralanma sırasında nadir de olsa bağın yırtılmasına bağlı bir ses veya his duyulabilir. Burkulma sonrasında ağrının yanı sıra bölgesel olarak ilgili eklemde ve bazen çevre yapılarda ödem ve morarma ortaya çıkabilmektedir. Sıklıkla ödeme bağlı olarak eklemde sertlik gelişir ve hareketi sınırlanır. Buz uygulaması, bandaj, eklemin korunması ve hareketsizleştirerek istirahate alınması ilk tedavi seçeneklerini oluşturur. Yaralanmış bir eklemde tekrar burkulma riskini azaltabilmek için eklem çevresi kasların kuvvetlendirilmesi ve denge-koordinatif becerinin geliştirilmesi gereklidir. Burkulmaların en sık görüldüğü eklem ayak bileğidir. En sık basketbol, futbol, koşu ve dans gibi spor türlerinde ortaya çıkar. Basketbol yaralanmalarının yüzde 53'ü, futbol yaralamalarının ise yüzde 29'u ayak bileği yaralanmalarıdır. Ayak bileği burkulmalarında klasik tedavi yöntemlerine ek olarak bandajlama yapılabilir ve bileklik kullanımı da spora dönüş aşamasında önerilebilir" şeklinde konuştu.

"Kopma sesi duyulabilir"

Sık yaralanan bir diğer eklemin ise diz olduğunu vurgulayan Dr. Koku, "Diz burkulması, ani yavaşlama ve yön değiştirme hareketleri nedeniyle veya travmaya bağlı olarak meydana gelir. Diz burkulmaları sonucunda diz çevresindeki yumuşak doku, bağ, menisküs ve kıkırdaklar hasar görebilir. Klinik olarak burkulmayı takiben dizde şişlik, ağrı, kilitlenme meydana gelebilir ve bazen kopma sesi duyulabilir. Tanı ve tedavinin yönlendirilmesinde klinik muayene büyük önem taşır. Klinik şüphe varlığında görüntüleme yöntemlerine başvurulabilir. Sportif aktiviteye ara verme, buz uygulaması, bandajlama ve yük vermekten kaçınma ilk tedavi yaklaşımını oluşturmaktadır" dedi.

Spor Hekimi Uzman Dr. Koku, burkulmaların önlenmesi için öncelikle antrenman ve müsabakada saha güvenliğinin sağlanması ve zeminin düzgün olmasının şart olduğunu belirterek, "Sporcunun, spora özgü malzeme ve koruyucu ekipmanları kullanması ve uygun spor ayakkabısı seçmesi gereklidir. Eski burkulma öyküsü tekrar burkulma riskini arttırabilir. Sportif aktivite öncesi uygun ısınma ve germe egzersizlerinin yapılması gereklidir. Sonuç olarak, koruyucu uygulamalar ile eklem burkulmalarına bağlı zaman ve performans kayıplarının azaltılması mümkündür" ifadelerini kullandı. - EDİRNE

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Uzm. Dr. Ebru Koku: 'Eklem Burkulmalarının Önüne Geçilebilmesi İçin Uygun Isınma ve Germe... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement