Uzmanları Yangın Kapısı ve Duman Dedektörlerinin Önemini Anlattı - Son Dakika
Güncel

Uzmanları Yangın Kapısı ve Duman Dedektörlerinin Önemini Anlattı

Uzmanları Yangın Kapısı ve Duman Dedektörlerinin Önemini Anlattı

ADANA'NIN Aladağ ilçesindeki kız öğrenci yurdunda yaşanan ve 11'i çocuk 1'i bakıcı toplam 12 kişinin hayatını kaybettiği yangının ardından en çok konuşulan konulardan biri yangın kapısıydı.

02.12.2016 15:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ADANA'NIN Aladağ ilçesindeki kız öğrenci yurdunda yaşanan ve 11'i çocuk 1'i bakıcı toplam 12 kişinin hayatını kaybettiği yangının ardından en çok konuşulan konulardan biri yangın kapısıydı. Konuya dair açıklamada bulunan Kale Endüstri Holding Tedarik Yönetimi Direktörü Halil İbrahim Aygündüz doğru bir yangın kapısında bulunması gereken özellikleri anlattı.

İnşaat firmalarının ve vatandaşların yangın kapısı test edilirken, kapının özellikle panik barın olduğu yüzey tarafından sertifikalandırılmış olmasına dikkat etmeleri gerektiğini belirten Aygündüz, şöyle konuştu:

"Yangın anında vatandaşlar her zaman sağlıklı bir şekilde kaçamayabilirler. Vücutlarında, herhangi bir uzuvlarında yaralanma, yanma söz konusu olabilir. Bu nedenle vücudun herhangi bir hareketiyle kapıyı açabiliyor olmaları gerektiğinden kapının iç yüzeyine daha fazla dikkat etmek gerekir. Bunun yanı sıra yangın kapısında basmalı kilit sisteminin olması ve kapının mutlaka dışarı açılması gerekir."

"YANGIN KAPISI HER DURUMDA İÇERDEN AÇILMALI"

Yangın kapısının açılıp açılmama durumuyla ilgili de konuşan Aygündüz, "Yangın kapısının dış tarafında olası bir güvenlik zafiyetine karşılık mandal tutucu bir sistem yer alıyor ve bu sistem kapının dışardan açılmasını engelliyor. Ancak bu sistem herhangi bir yangın, panik veya kaçış anı söz konusu olduğunda kapının içerden açılmasında herhangi bir sorun ortaya çıkarmıyor ve kişi rahat bir şekilde içerden dışarı çıkabiliyor" dedi. Olası bir yangın anında iç yüzeyden dumanın ve ısının geçişini yok edebilmek adına kapının iç kısmına özel bir conta sistemi uygulanması gerektiğini ifade eden Aygündüz, bu sistemin yangın anında şişerek ısının ve dumanın diğer tarafa geçişinin engellediğini ifade etti.

"Adana'da yaşamış olduğumuz üzücü olayı düşündüğümüzde binada kullanılan kapının ne şekilde dizayn edildiğini bilmemekle birlikte yangın anında hayat kurtaran an önemli unsurlardan biri olan yangın kapısının anlattığım şekilde yapılmış olması gerekir" diyen Aygündüz bu şekilde yangın anında küçük bir çocuğun dahi kaçışının kolaylaşmış olacağını belirtti.

DUMAN DEDEKTÖRLERİ İLE OLAYA ANINDA MÜDAHALE

Kale Güvenlik Sistemleri Direktörü Serkan Karasu ise bireysel tüketicilerin ev ve işyerlerini korumaları için kullanılan mekanizmalardan duman dedektörleri hakkında bilgi verdi. Karasu şunları söyledi:

"Maalesef ülkemizde acı bir olay yaşadık. Bu olaylar insanlar için bir kader değil çünkü alınacak basit önlemlerle bunların önüne geçilebilir. Bu önlemlerden birisi de duman dedektörleri. Yangınlar insanların dumandan zehirlenerek hayatlarını kaybetmelerine neden olabiliyor. Duman dedektöleri de tam olarak bu durumun önüne geçmek için kullanılıyor. Dedektöler yangın vakalarında meydana gelen duman ve ısıyı algıladığı an 7 gün 24 saat çalışan alarm izleme merkezlerimize sinyal gidiyor. Bu sinyal geldiği an merkezlerdeki çalışanlarımız bizde kayıtlı olan kişileri arıyor ve durumu iletiyor. Kişilere ulaşamadıkları zaman ise itfaiye, ambulans veya polisi arayarak olaya anında müdahale edilmesini sağlıyorlar. Böylece olası can kayıplarının önüne geçmeye çalışıyoruz."

- İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Uzmanları Yangın Kapısı ve Duman Dedektörlerinin Önemini Anlattı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde iki grup arasında çıkan tartışma bıçaklı kavgaya dönüştü. Kavgada 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri olay yerine sevk edildi. Yaralılar, ilk müdahalelerinin ardından hastanelere kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.


Advertisement