Üzüm Bağlarını Don Vurdu - Son Dakika
Ekonomi

Üzüm Bağlarını Don Vurdu

Üzüm Bağlarını Don Vurdu

Geçen yıl olumsuz hava şartlarından dolayı rekoltesinde büyük düşüş yaşayan üzümü yine don vurdu.

29.03.2016 15:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Geçen yıl olumsuz hava şartlarından dolayı rekoltesinde büyük düşüş yaşayan üzümü yine don vurdu. Manisa'nın Alaşehir ilçesinde ve çevresinde dün gece sıcaklığın eksi 2 dereceye düşmesiyle uyanmaya başlayan üzüm bağlarını don vurdu. Alaşehir Ziraat Odası tarafından yapılan tespitlerde ilk belirlemelere göre, erkencil üzüm bağlarında yüzde 40-50 çekirdeksiz sultaniye üzüm bağlarında yüzde 30-40 oranında zarar yaşandı.

Alaşehir Ziraat Odası teknik elemanları tarafından yapılan incelemelerde Alaşehir genelinde erkenci üzüm çeşitleri Superior, Orli gibi çeşitlerde zararın yüzde 40-50 dolaylarında, Killik, Yeşilyurt, Caber Fakılı, Ilgınköy, Çakırcaali, Sobran, Subaşı, Üzümlü, Hacıaliler, Badınca mahallelerinde zararın yüzde 30-40 arasında olduğu tespit edildi.

Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, özellikle dün gece yarısından sonra aniden soğuyan ve eksi 2 dereceye düşen hava sıcaklığı nedeniyle don zararları yaşandığını söyledi. Erkencil üzümlerde bölgesel olarak yüzde 80 civarında yaşanan bölgeler olduğunu anlatan Necdet Türk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Genelleme yaparsak erkencil üzümde yüzde 50-60, çekirdeksiz sultaniye bağlarda yüzde 30–40 civarında zarar tespit edebildik. Bağlarını sigorta yaptıran üreticilerin sigorta şirketlerine başvuru yapmaları gerekir. Üreticiler olarak hala daha sigorta bilincine tam olarak ulaşamadık. Devlet sigorta ücretinin yüzde ellisini ödüyor. Buna rağmen sigorta yaptıran üretici oranımız yüzde 55 civarlarında."

Sigorta yaptırmayan üreticilerimiz için yapılacak bir şey olmadığını anlatan Türk, sözlerini şöyle sürdürdü: "Her yıl aynı sıkıntıları yaşıyoruz. Tüm üreticilerimizin mutlaka sigorta yaptırması gerekir. Bu gece don olayı bekleniyor. Özellikle damlama sistemi olan üreticilerimiz damlamalarını açmalarında yarar var." - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Üzüm Bağlarını Don Vurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement