Üzüm Üreticisi Fiyat Artışı Bekliyor - Son Dakika
Güncel

Üzüm Üreticisi Fiyat Artışı Bekliyor

Üzüm Üreticisi Fiyat Artışı Bekliyor

Manisa'nın Sarıgöl İlçesi'ndeki Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, çekirdeksiz sofralık Sultaniye yaş ve kuru üzümlerin fiyatlarının uzun yıllar aynı seviyelerde seyrettiğini söyledi.

08.09.2014 13:11  Güncelleme: 13:41
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Manisa'nın Sarıgöl İlçesi'ndeki Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, çekirdeksiz sofralık Sultaniye yaş ve kuru üzümlerin fiyatlarının uzun yıllar aynı seviyelerde seyrettiğini belirterek "Allah, üzüm üreticilerimize sabır versin" dedi.

2014 yılı çekirdeksiz sofralık Sultaniye yaş ve kuru üzüm piyasasını değerlendiren Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, Sarıgöl ve çevresinde 400 bin ton yaş üzüm rekoltesinin beklendiğini ancak, aşırı sıcakların rekolteyi etkilediğini belirtti. Aşırı sıcak havanın üzüm bağlarında 50 bin tonluk kayba neden olduğunu açıklayan Başkan Ülgen, Sarıgöl ve çevresinde yaklaşık 350 bin ton yaş üzüm rekoltesi beklendiğini dile getirdi. 2002 yılında aynı aylarda 70 - 80 kuruş arasında yaş üzüm satışı yapıldığını hatırlatan Ali İhsan Ülgen, aradan geçen yıllara karşın fiyatların artmadığına dikkat çekti. Yaş Sultaniye üzümlerin maliyetinin de kiloda 60 - 80 kuruş arasında olduğunu ifade eden Ülgen, "Allah, üzüm üreticilerimize sabır versin. Sarıgöl Sofralık Sultaniye üzümlerinin son yıllarda en büyük pazarlarından olan Rusya'ya bol ihraç edilmesiyle rahata kavuşacaklarını inanıyorum. Ayrıca, sumalık (şaraplık) üzüm alımlarının kilosu 25 kuruş. Bunun sebebi ise suma fabrikalarının özelleşmesi. Rekabet ortamı yok. Oysa yıllar önce ilçemizde meydana gelen afetlerde devlet yaş ve kuru üzümleri suma fabrikalarının kapılarını açarak değerinde satın aldı ve üreticilerimizi mağdur etmedi" dedi.

TARİŞ'in kuru üzüm fiyatlarını bir an önce açıklamasının yararlı olacağın savunan Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, üzüm üreticilerinin yaş üzüm kilo fiyatlarını buna göre belirleyeceğini kaydederek TARİŞ'in eskisi gibi söz sahibi olması gerektiğini de ileri sürdü. Üzüm alanlarının her geçen yıl arttığını da belirten Ülgen, "Yaş üzüm fiyatları 70 kuruş ile 1 TL arasında seyrederken, kuru üzümün kilosu da 2.75 TL'dir. Fiyatlar böyle giderse üzümcümüz zor bir yıl yaşayacak. Zaten üzüm üreticilerimizin yüzde 85'i bankalardan krediler alarak bağlarını bakıyor. Alkoldeki ÖTV vergisi düşürülürse şaraplık üzüm alım fiyatları yükselebilir" dedi.

İran üzümünün Türk üzümü adı altında satıldığını belirten Başkan Ülgen, Türk üzümüne darbe vurulduğunu öne sürerek "Böylece bizim üzümün fiyatı düşüyor ve üzümcülerimiz zor durumda kalıyor. Üzümde girdi fiyatları artarken, fiyatların düşük olması üzümcülerimizi sıkıntıya soktu" diye konuştu.

ARAP ÜLKELERİNE İHRACAT AZALDI

Yaş sofralık Sultaniye üzüm ihracatında 2002 yılı öncesinde en büyük pazarın Arap ülkeleri olduğunu ifade eden Ali İhsan Ülgen, "Arap ülkelerine, Ortadoğu ülkelerinde yaşanan savaş ve terör olayları nedeniyle artık yaş üzüm gönderilemiyor. 2013 yılında Suudi Arabistan'a 31 ton yaş üzüm sevki oldu. Üzümcüler yaşanan sıkıntılar nedeniyle bazı pazarları kaybetti" dedi. Ülgen, Arap ülkelerine ihracatın karayolu ile yapıldığını belirterek, havayolunun kullanılmasını önerdi. Havayolu kargosunun 50 ton yük alabildiğini vurgulayan Ülgen, karayolu ile yapılan ihracatın TIR sürücülerinin hayati tehlikesine yol açtığını ileri sürdü.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Üzüm Üreticisi Fiyat Artışı Bekliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • FADEM: not;k, ilo 2ile 2. 5 euro arasi 5 kiloluk kasadaki fiyati 8 euro ile 9 euro dur. 0 0 Yanıtla
  • FADEM: almanya ve avrupada hallerde 5 kiloluk cekirdeksiz uzum 2 euro ile 2. 5 euro bu haftaki fiyatlari, uzum sarigol ovasinda hala dusuk fiyattan alici buluyor hayret. Allah cifcinin yardimcisi olsun. Fadem 0 0 Yanıtla

Advertisement