Vali Erkal, Çanakkale'den Kaçak Geçişlerin Zorlaştığını Söyledi - Son Dakika
Güncel

Vali Erkal, Çanakkale'den Kaçak Geçişlerin Zorlaştığını Söyledi

Vali Erkal, Çanakkale\'den Kaçak Geçişlerin Zorlaştığını Söyledi

Çanakkale Valisi Hamza Erkal, bir süre önce atandığı kentte basınla tanışma toplantısında bir araya geldi.

16.10.2015 15:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale Valisi Hamza Erkal, bir süre önce atandığı kentte basınla tanışma toplantısında bir araya geldi. Göçmenlerin kaçış güzargahı olarak kullandığı kentlerin başında gelen Çanakkale'de alınan önlemlerden başarılı sonuçlar elde edildiğini söyleyen Vali Erkal, işi sıkı tuttuklarını kaydetti.

Çanakkale Valiliği'ndeki görevine bir süre önce başlayan Hamza Erkal, İl Emniyet Müdürlüğü Deniz Polis Evi'nde basınla tanışma toplantısında bir araya geldi. İl Emniyet Müdürü Yılmaz Özden'in de katıldığı toplantıda, kenti tanıma ve sorunları tespit noktasında hızla çalıştığını söyleyen Vali Hamza Erkal, soruları da yanıtladı.

Göçmenlerin kaçış güzargahı olarak kullandığı kentlerin başında gelen Çanakkale'de ne tür önlemler alındığına yönelik bir soruya Vali Hamza Erkal, şu yanıtı verdi:

"Kaçak göçmen sorunu Çanakkale'nin en büyük sorunlarından biri haline geldi. Biz de arkadaşlarımızla bunu değerlendirdik. Nasıl önüne geçerizin formüllerini araştırdık. Gelibolu, Biga, Yenice ve Ayvacık yolu üzerine jandarma kontrol noktaları oluşturduk. Yunanistan'ın Midilli Adası'na çıkış noktası olan Ayvacık İlçesine gelmeden, yol üzerinde tespitini yapıp geri göndermeye çalışıyoruz. Bu çalışmayı çok sıkı yaparsak, bize olacak gelişlerin önüne geçeriz diye düşündük. Geçen hafta başladık ve ilk hafta başarılı olduğumuzu söyleyebilirim. Örneğin, geçtiğimiz günlerde Biga'da anayoldan gelemeyeceklerini fark eden kaçak göçmenler, otobüslerini ara yollara vurarak, köy yollarından geçmeye çalıştılar. Burada ağaçlara takıldılar. Bizim bilgimiz olduğunda işlem yapıldı ve geri gönderildi. Bu çalışmalar neticesinde şu an bizim bölge zor geçilir bir hale geldi. Şuna inanıyorum ki bir iki hafta sonra bu sayı çok çok düşecek. Belki de yüzde 80-90 civarında azalma olacak. Çünkü biz işi sıkı tuttukça o insanlar başka bölgelere gitmek zorunda kalacaklar."

Yakalanan Suriyelilerle ilgili özel bir statü bulunduğunu ve bir belge düzenleyip tekrar Şanlıurfa, Mardin, Gaziantep bölgesine geri gönderdiklerini anlatan Vali Hamza Erkal, "Ama bunu yaparken, eğer ki çok ısrarcı olup tekrar tekrar gelen olursa onu sınır dışına gönderilmesini de sağlayabiliyoruz. Ancak ilk defa yakalanıyorsa onunla ilgili bir işlem yapılıyor, parmak izi alınıyor ve geri gönderiliyor. Diğer kaçak göçmenler işlem yapılıncaya kadar Ayvacık'taki Geri Gönderme Merkezi'nde bekletiliyor. Özellikle Suriye dışındakilerle ilgili iki sıkıntımız var. Birincisi pasaportu olanlar ve olmayanlar diye ayırmak durumundayız. Yani elinde bir belgesi olmayanların nereli olduğunu tespit etmek. İkincisi, ilgili konsolosluk ve büyükelçilik belgesi olmayanı kabul etmiyor. Biz bunu deport edeceğiz ama belgesi olmayınca büyükelçilik kabul etmiyor. Pakistan, mesela kabul etmiyor. 'Benim vatandaşım olduğunu belgeleyemezseniz kabul etmiyorum' diyor. Adam geldikten sonra geri göndermekte zorlandıklarımız oluyor. Belgesi olanların uçak biletini biz ayarlıyoruz. Türk Hava Yollarına bildiriyoruz. Büyükelçilik veya konsolosluk onunla ilgili deport bilgilerini dolduruyor ve onları ülkelerini geri gönderiyor" diye konuştu.

Vali Hamza Erkal, İnsan tacirleriyle ilgili de emniyet ve jandarmanın önemli çalışmaları bulunduğunu ve son olarak Çan İlçesinde polisin gözaltına alıp adli mercilere sevk ettiği 9 insan tacirinden 8'inin tutuklanarak cezaevine konduğunu belirtti. - Çanakkale

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Vali Erkal, Çanakkale'den Kaçak Geçişlerin Zorlaştığını Söyledi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement