Vali Kıraç - Kürtçe eğitim verecek özel okul açılması - - Son Dakika
Güncel

Vali Kıraç - Kürtçe eğitim verecek özel okul açılması -

Diyarbakır'da 2014-2015 eğitim ve öğretim dönemi başladı.

15.09.2014 19:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'da 2014-2015 eğitim ve öğretim dönemi başladı. Bin 552 okulda 508 bin öğrenci ders başı yaptı.

Eğitim öğretim yılının başlaması dolayısıyla Anıtpark'ta Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasının ardından Kayapınar Şehit Öğretmen Ayşe Numan Konakçı İlkokulu'nda tören düzenlendi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından öğrenciler günün anlam ve önemini belirten şiirler okudu.

Vali Mustafa Cahit Kıraç, törende yaptığı konuşmada, insanlık aleminin varoluşundan itibaren eğitim öğretimin başladığını belirterek, insanın eğitimle belli zorlukları aştığı görülerek bugünlere gelindiğini söyledi.

- Diyarbakır'a bin 863 öğretmen ataması

"Bugün çiçek tarlalarımız olarak gördüğümüz öğrencilerimizi fidan olarak bıraktığımız okulların açılışı münasebetiyle bir aradayız" diyen Kıraç, tüm dünyadaki çocuklara yeni eğitim ve öğretim yılının hayırlı olmasını diledi.

Kıraç, Diyarbakır'da bin 552 okul ve 11 bin 602 derslikte, 508 bin öğrencinin, 16 bin 294 öğretmenle eğitim öğretime başladığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Milli Eğitim Bakanımızın açıkladığı 40 bin öğretmen kadrosundan bin 863'ünün önümüzdeki hafta sonu ilimize atanması halinde yaklaşık 4 bin öğretmen açığının büyük bölümü kapanmış olacak. Bin 609 da ücretli öğretmen ile bu eğitim öğretim yılında öğretmen açığının ciddi bir boyutta olmadığını göreceğiz. Bugün bin 500 okulda, 5 milyon 284 bin 62 ders kitabı ücretsiz olarak tüm öğrencilere dağıtılacak."

- 36 yeni okul eğitim öğretime açıldı

Derslik başına düşen öğrenci sayısının standartlara ulaşması için gayret gösterdiklerini ifade eden Kıraç, ilde yeni yapımı tamamlanan 36 okul 299 dersliğin bugün eğitim öğretime açıldığını dile getirdi.

Kıraç, 60 okul ve 984 dersliğin Diyarbakır'a kazandırılması için çalışmaların sürdüğüne işaret ederek, "58 okulumuzun ihalesi de yapılmak üzere. Toplam 154 okul, 2 bin 164 dersliği Diyarbakır'da okullara kattığımızda öyle zannediyorum ki sınıf mevcutları standartlara uygun şekilde 30-35'li rakamlara düşecektir" dedi.

Çocukların ülkemizin geleceği olduğunu vurgulayan Kıraç, şunları dile getirdi:

"Türkiye Cumhuriyetinin temeli kültürdür. Bu temel inşa edilmiş bir ülkenin mensupları olarak öncelikli işimiz eğitimdir. Eğitimde hiçbir mazeret başarısızlığın önüne geçemez. Onun derslik ve öğretmen açığını gidermek ve müfredatın ezbercilikten uzak olması için gayret gösteriyoruz. Öğretmenlerin üzerlerindeki yükün ağır olduğunu biliyoruz. Malzemesi insan olan bir olguyu olgunlaştırıyorlar. Öğretmenlerin çocukları yetiştirirken yaptıkları yanlışları giderecek hiçbir merci yoktur. Bu ulvi görevi yerine getirirken, eksiksiz, yanlışsız ve özverili şekilde ülkemizin birliği, bütünlüğü ve geleceğe dönük beklentilerine uygun çağdaş bir eğitim vererek çocuklarımızı geleceğe hazırlamalarını bekliyoruz."

- "Önemli bilim sanat ve siyaset adamlarının en büyük sermayesi yoksulluktur"

Vali Kıraç, çocuklara seslenerek şöyle dedi:

"Çocuklar; biliyorum zorluklar içerisinde eğitim ve öğretiminizi sürdürüyorsunuz. Sizlerden istirhamım boş zamanlarınızda hem şehrimizin hem dünyanın yetiştirdiği önemli bilim, sanat ve devlet adamlarının biyografilerini okumanızdır. Okuduğunuzda bir çoğunun yoksul ve zorluklar içerisinde yetişerek bugünlere geldiğini göreceksiniz. Bence bu dünyadaki önemli bilim, sanat ve siyaset adamlarının en büyük sermayesi yoksulluktur. O sermayelerini iyi kullanıp, akıllarını ve zekalarını çalıştırıp hem ülke hem insanlık hem de kendileri için önemli başarılar elde etmişlerdir. Okul ile akıl arasında çok sıkı bir ilişki var. Okuldaki başarı öğretmen ve velilerin işbirliği ile gerçekleşebilir."

İl Milli Eğitim Müdürü Adnan Hurata da ilde eğitim öğretimde kalite ve verimliliğin her dönem biraz daha arttığına dikkati çekerek, bunda öğretmenlere ve velilere büyük görev düştüğünü belirtti.

Hurata, "Eğitimde Türkiye'nin dünya ülkeleri sıralamasında yükselişini görmek ve bu sıralamada ülkemizi daha ilerilere taşımak için gerçekleştirdiğimiz çalışmalarda ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün, 'Bir milletin kurtuluşu ancak eğitimle olur' sözünü ilke edineceğiz. Çağdaş düşünme sistemini benimsemiş, kültürel değerleri özümsemiş, cumhuriyetimizi koruyacak bireyler yetiştirmemiz gerekmektedir" şeklinde konuştu.

- Özlem duydukları okullarına kavuştular

Güzel Sanatlar Lisesi Korosu'nun seslendirdiği eserler ve davul zurna eşliğinde çekilen halayların ardından Vali Kıraç tarafından öğrencilere yılın ilk dersi verildi.

Kıraç, sohbet ettiği öğrencilere Milli Eğitim Bakanlığı'nca ücretsiz verilen ders kitaplarını dağıttı.

Arkadaşlarına ve öğretmenlerine kavuşan öğrencilerin heyecanlı olduğu görüldü.

4. sınıf öğrencisi Furkan Aldemir, okulun başlaması nedeniyle çok sevinçli ve heyecanlı olduğunu söyledi.

Yaz tatilinde okulun başlamasını sabırsızlıkla beklediğini anlatan Aldemir, "Bu eğitim öğretim dönemini en iyi şekilde değerlendirerek derslerimde başarılı olmayı planlıyorum. İleride polis olmak istiyorum" dedi.

8. sınıf öğrencisi Sema Dursun da okulun başlaması nedeniyle mutlu olduğunu ifade ederek, çok özlediği arkadaşlarına ve öğretmenlerine kavuştuğunu belirtti.

Dursun, bu yıl çok çalışacağını anlatarak, ileride avukat olmak istediğini dile getirdi.

- Veliler de heyecanlı

Bazı veliler de çocuklarını okuldaki ilk gününde yalnız bırakmadı.

5 çocuk annesi Nurcan Aktaş, 3 çocuğunun okula gideceğini bir çocuğunun bugün anasınıfına başladığını ifade etti.

Çocuklarını okula kendisinin götüreceğini kaydeden Aktaş, ailece heyecanlı olduklarını belirtti.

Meltem Işık, oğlu Samet'in bugün birinci sınıfa başlayacağını bu nedenle çok mutlu olduklarını dile getirdi.

- Kürtçe eğitim verecek özel okul açılması

Vali Kıraç, Diyarbakır'da bazı sivil toplum kuruluşları ve siyasi partilerin desteğiyle Kürtçe eğitim verecek özel okul açılacağı yönündeki sorusu üzerine, kendilerine böyle bir müracaatın yapılmadığını söyledi.

"Bugün bir bakkal dükkanı bile açmak isteyen önce müracaat edip, ruhsat alıyor biliyorsunuz. Böyle bir talep gelmedi" ifadesini kullanan Kıraç bu nedenle bir yorum yapmayacağını belirtti.

Kıraç, "Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Hukuk devletinin kaideleri, anayasası, yasası, mevzuatı vardı. Bakanlığımız var, valiliklerimiz var, adliyemiz var. Yani hukuka aykırı bir davranış varsa onun gereği yapılır ancak şu ana kadar böyle bir talep bize ulaşmadı" diye konuştu.

Vali Kıraç - Kürtçe eğitim verecek özel okul açılması -
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Vali Kıraç - Kürtçe eğitim verecek özel okul açılması - - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement