Vali Lekesiz, Hatay Dağ Ceylanı Üretme İstasyonunu Gezdi - Son Dakika
Yerel

Vali Lekesiz, Hatay Dağ Ceylanı Üretme İstasyonunu Gezdi

Vali Lekesiz, Hatay Dağ Ceylanı Üretme İstasyonunu Gezdi

Hatay Valisi Lekesiz, Kırıkhan İlçesine bağlı İncirli köyünde bulunan Hatay Dağ Ceylanı Üretme İstasyonu'nu gezerek yetkililerden bilgi aldı.

21.04.2014 16:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Kırıkhan İlçesine bağlı İncirli köyünde bulunan Hatay Dağ Ceylanı Üretme İstasyonu'nu gezerek yetkililerden bilgi aldı.

Lekesiz, incelemelerin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Hatay'ın güzelliklerinin, değerlerinin ve zenginliklerinin olduğunu söyledi.

Hatay'ın binlerce yıldır insanlığın önemli yerleşim yerlerinden biri olarak çok derin bir tarihe ve kültür mirasına sahip olduğunun altını çizen Lekesiz, ilde insanlığın ortak ayak izlerini takip etmek isteyenler için halen ayakta kalmış bir çok esere rastlamanın mümkün olduğunu kaydetti.

Lekesiz, Hatay'da milli park ve tabiat parklarının olması için Orman ve Su İşleri Bakanlığı nezdinde çalışmalar yaptıklarını ve önümüzdeki yıldan itibaren bunların somut hale geldiğinin görüleceğini belirtti.

Hatay'da ötelerden beri var olan ve adı Hatay Dağ Ceylanı olarak literatürde kayıt altına alınan ceylan türü bulunduğunu ifade eden Lekesiz, şöyle devam etti:

"Özelde Kırıkhan ilçesinin İncirli köyünde yaşayan zaman zaman Suriye topraklarına giriş çıkış yapan ama ağırlıklı olarak bu bölgede bulunan bir dağ ceylanı türü var. 2008-2009 yılından itibaren  Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkililerimiz konuyla ilgili bunların muhafazası, nesillerinin geleceğe güçlendirilerek aktarılması için çalışmalar içerisine girdi ve Hatay Dağ Ceylanı Üretme İstasyonu kuruldu. Burada Hatay Dağ Ceylanlarının üretilmesi ve üretildikten sonrada doğaya bırakılmaları anlamında burada çalışmalar yürütülecek. Öncelikle ben konuyu yakından takip eden, bu canlıların yok olup gitmemesi için gerekli özeni gösteren Orman ve Su İşleri Bakanlığı'mızın bölgemizde faaliyet gösteren Orman ve Su İşleri 7. Bölge Müdürümüze, çalışma arkadaşlarımıza ve İncirli köyünde yaşayan vatandaşlarıma teşekkür ederim."

Lekesiz, bugün itibariyle 296 olan Hatay Dağ Ceylanı sayısının önümüzdeki birkaç yıl içerisinde katlanarak artacağını temenni etti.

Orman ve Su İşleri 7. Bölge Müdürü Ethem Boz da, açıklamasında Hatay Dağ Ceylanı Üretme İstasyonu'nun 412 bin liraz yatırım bedeliyle tesis edildiğini kaydetti.

Hatay Dağ Ceylanı Üretme İstasyonu'nda Mayıs ve Haziran döneminde gerçekleşecek ceylan doğumlarından sonra Temmuz, Ağustos aylarında yaklaşık 30 birey, doğadan yakalanarak üretme istasyonuna almak suretiyle faaliyete başlanacağını anlatan Boz, şunları kaydetti:

"Üretme istasyonunda çoğaltılacak bireylerden bir kısmı türün geçmiş yıllarda yaşadığı bilindiği ancak kaçak avcılık, salgın hastalık ve benzeri nedenlerle şuan bulunmadığı, biyolojisine uygun habitatlara yerleştirilerek koruma altına alınmak suretiyle yeni  popülasyonlar oluşturulacak."

Vali Lekesiz'in incelemelerine Kırıkhan Kaymakamı Halil Uyumaz, Kırıkhan Belediye Başkanı Ayhan Yavuz, Türkiye Tabiatı Koruma Derneği Hatay Şube Başkanı Abdullah Öğünç de eşlik etti. - Hatay

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Vali Lekesiz, Hatay Dağ Ceylanı Üretme İstasyonunu Gezdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement